Pětinu pracovní doby věnujeme inovacím
Benefity

Pětinu pracovní doby věnujeme inovacím

V posledním dílu rozhovoru s naším CEO Petrem Palasem jsme si povídali o tom, jak důležité je pro technologickou firmu neustále inovovat. Jedním ze způsobů, jak vznik nových nápadů podporujeme, je Innovation time. Pětinu pracovní doby se můžeme vzdělávat a zkoušet nové technologie, které nám ulehčí práci nebo vylepší produkt. Zajímá vás, jak to funguje? 

Inspirace přišla z Atlassian

Innovation time jsme zavedli v roce 2011. Náš COO Tonda Moravec, kterého inspirovala kniha Drive od Daniela Pinka,  přišel s nápadem věnovat 5 % času z pracovní doby inovacím. Dočetl se o malé softwarové firmě Atlassian, která praktikovala FedEx Days – intenzivní koncentrovanou práci, kde máte přesně 24 hodin na doručení inovativního řešení pro konkrétní nápad. 

My jsme ale chtěli vytvořit takový nástroj, který nám umožní inovovat průběžně. Petr Palas tehdy pronesl: „S 5 % toho moc nestihnete. To chce alespoň den v týdnu.“  Tak se z 5 % stala jedna pětina pracovní doby a Innovation time byl na světě. 

Innovation time má mít smysl

Způsob, jakým trávíme Innovation time, je na zodpovědném uvážení každého z nás. Je asi jasné, že kurz vaření nebude v tomto případě úplně to pravé. Možností je ale celá řada: 

  • Nejčastěji ho trávíme inovacemi přímo na produktu. Zkoumáme potenciál nových nápadů nebo vytváříme prototypy. 
  • Naši studující kolegové píší diplomové a bakalářské práce. 
  • Programátory najdete nejčastěji na pluralsight a codeschool.
  • Scrum masteři pořádají jednou za dva týdny geek lunch, kde kromě obědů hltají i TEDx videa. 
  • Máme tu čtenářský kroužek, kde louskáme zajímavé tituly a sdílíme ty nejzajímavější myšlenky. 
  • Při přechodu na novou pozici využíváme Innovation time k postupnému zaučování. 
  • Pořádáme interní soft-skills školení, kterých se může účastnit kdokoliv z firmy. 

K dispozici jsou i další možnosti pro vlastní rozvoj, které nejsou součástí Innovation time. Třeba po práci můžeme zlepšovat angličtinu, protože v jazykovce máme kurzy zadarmo. Nebo opustíme zdi kanceláří a jdeme pro inspiraci na nějaký kurz nebo konferenci. 

Sólo i týmová záležitost

A kdy konkrétně máme Innovation time? Někteří kolegové se domluvili na pravidelném dni v týdnu. Někde je to na začátku sprintu, jinde zase průběžně podle potřeby. Vždy to záleží na dohodě konkrétního týmu.

Nápady sdílíme s ostatními na interní wiki. Díky tomu je snadnější si najít parťáka, který se zabývá podobnými věcmi. Potom můžeme kódit, číst nebo se vzdělávat společně. Díváme se vzájemně pod ruce a zajímavá zjištění probereme v týmu nebo je sepíšeme na wiki. 

Zkusili jsme si i projekty bokem

Jedním z nich je třeba 1137 Challenge, hackerská stránka prošpikovaná chybami. Úkolem hráče je všechny prolomit a dostat se až do závěrečného levelu, který je cestou k pracovnímu pohovoru. Na hře pracovalo asi pět lidí, kteří si vyzkoušeli úplně nové činnosti nad rámec svých pracovních pozic. A výsledek stojí za to. Troufnete si naši výzvu pokořit? 

Objevte v sobě hackera na www.1337challenge.cz.

Aplikace pro hokejovou halu

Všimli jste si někdy multimediální kostky v DRFG aréně? Jako skalní Komeťáci jsme v rámci Innovation time dali dohromady aplikaci, která zpracovává a vyhodnocuje zápasová data z extraligy ledního hokeje. Díky ní se přímo z tribuny dozvíte, kdo strávil na ledě nejvíc času nebo který brankář byl úspěšnější. Radost dělá také komentátorům zápasů, kteří mají všechny statistiky přímo na svých monitorech. 

A co je na tom nejzajímavější? Celá aplikace běží na Kentico 9. Naši programátoři si pochvalují, že si díky tomu pořádně procvičili C# i JavaScript, psaní testů a prohloubili znalosti o našem produktu. 

Proč to všechno děláme

Věříme, že inovace jsou produktem technologických firem. Díky tomu, že máme Innovation time, můžeme posouvat věci dopředu rychleji. Pracovat na projektech, které by třeba za jiných okolností nevznikly. A vlastní rozvoj nemusíme odkládat na večery po práci. 

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Vývoj produktu – NOVĚ

Děje se to poměrně běžně. Firma s přátelsky nastavenými vztahy začne růst. Jak čas běží a lidí v kancelářích přibývá, zdá se, že se něco zároveň vytrácí. Věci najednou trvají dé...

Chci vědět víc

Experiment: tak trochu jiný tým

Léto v Kentico pravidelně zasvěcujeme sebevzdělávání a inovacím, zkoušíme nové věci. A tak se v červnu 2018 zrodil nový tým – Experiment. Byl to nápad, od kterého se neočekávaly...

Chci vědět víc

Produktem technologické firmy je inovace

Druhý díl rozhovoru s Petrem Palasem. Jak vidí budoucnost firmy a jak vnímá sám sebe jako CEO?

Chci vědět víc