Jak se žije Scrum Masterům v Kentico
Práce v Kentico

Jak se žije Scrum Masterům v Kentico

Vlaďka Mašindová má za sebou první měsíce v Kentico na pozici Scrum Mastera. Proto jsme ji poprosili, aby sepsala svoje čerstvé postřehy. Tipnete si, co ji nejvíc překvapilo?

Co ti Scrum Masteři vlastně dělají

Když jsem nastupovala do Kentico a zjistila, že namísto původních čtyř vývojových týmů budu mít jeden maximálně dva, trochu jsem se bála, že se budu v práci nudit. Ve skutečnosti nastal pravý opak.

Scrum Masteři jsou zodpovědní nejen za rozvoj vývojových týmů. Kromě toho synchronizují práci více týmů na společných projektech a posouvají kupředu celou řadu oblastí, které souvisí se vzděláváním nebo firemní kulturou

Co si pod tím konkrétně představit? Je to například zjednodušení procesu přechodu na senior developera, tématická retrospektiva k zavádění GDPR, příprava školení o odbourávání stresu nebo realizace workshopu na konferenci. 

Zažít si Scrum na vlastní kůži

Na pohovoru mě překvapilo, že Scrum Masteři v Kentico mají své Daily Standupy, práci si organizují do sprintů, groomují vlastní User stories a dokonce měří velocity. 

Může se to zdát jako zbytečně komplikovaný proces, ale dává perfektní smysl. Proč kázat vodu a pít víno? Je k nezaplacení si zažít na vlastní kůži, jaké to je finišovat sprint večer před koncem, nebo čelit nespokojenosti produkťáka. Sami pro sebe průběžně vyhodnocujeme, co nám aplikace agilních metodik dává i bere. Dokážeme tak lépe pochopit, co vývojáře brzdí a díky tomu procesy efektivně přenastavit. 

Protože rádi experimentujeme, vyzkoušeli jsme si takhle Scrum i Kanban. Po vyhodnocení přínosů a záporů jsme se přiklonili ke Scrumu s využitím poznatků z Kanbanu. 

Zpětná vazba na prvním místě

Lidé v Kentico (a Scrum Masteři obzvlášť) kontinuálně pracují se zpětnou vazbou. I mě kolegové přibližně měsíc po nástupu požádali o feedback na fungování vývojového oddělní a týmu Scrum Masterů. Povzbudili mě, abych byla maximálně otevřená a nebála se jim to „pěkně nasolit“. 

Připravila jsem si srovnání s předchozími pracovními zkušenostmi a všechna pozitiva i negativa jsem nasdílela v rámci každotýdenního Scrum Clubu. Kolegové ocenili moji upřímnost a dokonce mi poděkovali za to, že jsem jim v některých oblastech otevřela oči zanesené provozní slepotou. 

Několik věcí, které mi zpočátku v našem týmu nesedly, se díky tomu změnilo. Jsem ráda za možnost aktivně ovlivnit prostředí, ve kterém pracujeme a nebát se otevřeně říkat svůj názor. 

Čas od času jezdí celý tým Scrum Masterů na offsite, kde máme prostor řešit strategické věci. Na posledním výjezdu jsme si sami na sobě vyzkoušeli retrospektivu 360°, kde každý každému předal zpětnou vazbu za poslední tři měsíce. 

Nejednalo se o žádné poplácávání po ramenou. Kolegové, které znám necelý kvartál, mi předali postřehy, které jsem dosud měla jen od hrstky nejbližších. Dokázali to udělat takovou formou, která vás neurazí, ale naopak nakopne na sobě pracovat. 

Chcete se k nám přidat

Říkáte si, že to zní až příliš idealisticky? Přijďte zažít Kentico v praxi. Máte několik možností: 

Všechny akce sdílíme na obou kanálech, a proto nemusíte mít strach, že by vám nějaká akce utekla. Jsme otevření všem bez ohledu na pracovní pozici, zkušenosti nebo firmu, ze které pocházíte. Pokud byste se chtěli o naší brněnské agilní komunitě dozvědět víc nebo realizovat výměnu mezi firmami, neváhejte nám napsat na agile@kentico.com.

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Co všechno podnikáme v agilní komunitě

Už nějakou dobu se naši Scrum Masteři věnují brněnské komunitě agilních nadšenců. Pořádají přednášky, networkingová setkání, zvou si k nám pravidelně hosty nebo se naopak chodí ...

Chci vědět víc

Promyšlený proces, žádná střelba od boku

Jaké to je vyvíjet nový produkt v zavedené firmě? S naším developerem Romanem Konečným jsme zavzpomínali na začátky cloudového týmu.

Chci vědět víc

O čem mluvíme, když mluvíme o agilním přístupu k práci

To, jak si organizujeme práci dnes, není konečný stav. Věci měníme podle toho, jak se postupně rozrůstáme a zlepšujeme. Pár let zpátky u nás proběhl takový malý převrat. Agilní ...

Chci vědět víc