Kentico slovy Petra Palase #1:  Kdo jsme a kam jdeme
Život v Kentico, Rozhovory, Produkty

Kentico slovy Petra Palase #1: Kdo jsme a kam jdeme

Jaké bude Kentico za 10 let? Kolik zaměstnanců budeme mít v roce 2025? Do jakého produktu se pustíme po Kentico Kontent? Odpovědi na takové otázky by byly asi podobně přesné, jako kdybychom předpovídali počasí na další týden na základě letu vlaštovek. Přesto dobře víme, kam a proč jdeme.

Trh i náš obor se mění neskutečnou rychlostí. Řada společností, které byly před pár lety leadery, je dnes v úplně jiném postavení. Některé se kompletně proměnily, další jsou na prahu krachu nebo už vůbec neexistují – vzpomeňte třeba na Blackberry, Kodak nebo Nokii.

Jinými slovy, odpovídat na konkrétní otázky, co bude za několik let, je skoro nemožné. Přesto – společnost bez vize by byla jako slepý člověk v neznámé zemi. A to my rozhodně nejsme. Dobře víme, kam se chceme posouvat. 

Chceme

1) být maratonec, ne sprinter

Řada podnikatelů jen číhá na správnou příležitost. Jakmile se objeví, uvedou na trh nový produkt, vytěží z něj maximum... a pak firmu prodají. Potom buď založí další, nebo se stanou investory.

I když na tom není nic špatného, my takoví nejsme a nebudeme. Nechceme se pouštět na bezhlavou cestu za vyšším obratem. Věnujeme se dlouhodobě jedné věci, která nás baví, dává smysl a ve které chceme být nejlepší – práci s obsahem. 

Čím se tedy řídíme?

  1. Zaměř se na to, co miluješ.
  2. Se znalostí aktuálních trendů navrhni výrazně lepší řešení, které zákazníkovi pomůže.
    Opakuj (1) a (2).

Taky jste se zacyklili? Skvělé! Věříme, že tak je to správně. Chceme budovat dlouhodobě udržitelný byznys, kde cílem není exit, ale být na konci každého cyklu zase o chlup lepší.

2) soustředit se na svůj cíl a odolávat náhodným příležitostem

Firmy, kterým se daří, snadno zatouží po rozšíření svého portfolia. Věří, že čím širší bude jejich nabídka, tím silnější budou. 

Mnohdy to ale nedopadá dobře. Zaměření takové společnosti je čím dál víc roztříštěné a pak je těžké udržet skvělou kvalitu produktů a služeb ve všech oblastech. Vzpomeňme třeba na Apple před návratem Jobse.

I my za sebou máme podobnou zkušenost. Po velkém počátečním úspěchu Kentico CMS jsme začali rozšiřovat portfolio o e-commerce, intranet, komunity a online marketing. Zdálo se to jako skvělá strategie, jak dál růst. S velkým úsilím jsme vytvořili rozsáhlé řešení, které fungovalo. Zároveň jsme se ale přestali soustředit na to, co je gró našeho byznysu – na správu obsahu. A výsledek? Zákazníci považovali řešení za „docela dobré“. To ale nestačí. 

Chceme mít jistotu, že vždy půjdeme správným směrem. Tedy k trhu, kde můžeme zákazníkům nabídnout opravdu jedinečný produkt, který dokážeme dál rozvíjet.

3) inovovat, nekopírovat

Tím se dostáváme k dalšímu bodu. Největší přidaná hodnota, kterou technologická firma může nabídnout, není jen prodávat dobrý produkt. Většinu SaaS řešení totiž zvládne šikovná konkurence okopírovat. To hlavní je být neustále několik kroků před ní a přinášet inovace, které zákazník ocení. Jednoduše řečeno, vždy nabízet něco nového navíc. 

4) pomáhat milionům lidí, ne pár velkým zákazníkům

Když jsem kdysi psal své první aplikace, fascinovalo mě, jak na ně lidé reagují. Viděl jsem, že jim usnadňují práci, šetří čas. Říkal jsem si: „Wow, vážně můžu lidem zlepšit život tím, že budu vyvíjet software!“

A přesně toho se Kentico drží a bude i dál. Chceme tvořit produkty, které budou sloužit a pomáhat milionům lidí, ne jenom několika velkým zákazníkům.

5) být menší a pružná společnost, ne korporace

Docela často slýchám otázku: „Když jsi zakládal Kentico, napadlo tě, že z něj může vyrůst velká společnost?“ Ne, vážně. Vlastně jsem si původně představoval malou firmu do 10 lidí. Jenomže jsme se rozhodli, že chceme nabízet komplexní řešení, redakční systém. Tím pádem jsme potřebovali víc lidí – abychom zvládli vývoj, podporu, obchod, marketing… A tak jsme rostli, abychom mohli lépe pomáhat zákazníkům. 

Obecně bych ale rád udržel Kentico co nejmenší. Obrovské společnosti jsou zřídkakdy skvělé. Jako kdyby s přibývajícím počtem židlí v kancelářích ubývalo nadšení ze služby pro zákazníka. Ve velkých korporátech zkrátka málokdy potkáte „srdcaře“. Navíc s průběžným rozšiřováním firmy naskakuje čas na sladění lidí, zpomalují se procesy a společnost méně pružně reaguje na změny trhu.

Proto se raději snažíme přemýšlet, jak pracovat chytře a efektivně, než přijímat víc a víc lidí. Ne kvůli úspoře peněz, ale aby se nám pracovalo dobře, abychom fungovali jako tým a měli blízko k zákazníkům.

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Kentico Xperience se mění – malé flexibilní týmy, komunikace přímo se zákazníky a časté iterace

V Kentico Xperience jsme se pustili do komplexní modernizace. S tou je úzce spojen i způsob práce ve vývojových týmech. Nevstupujeme ale do neznámých vod – v Kentico Kontentu js...

Chci vědět víc

Vývoj produktu – NOVĚ

Děje se to poměrně běžně. Firma s přátelsky nastavenými vztahy začne růst. Jak čas běží a lidí v kancelářích přibývá, zdá se, že se něco zároveň vytrácí. Věci najednou trvají dé...

Chci vědět víc

Kentico jsem začal stavět jako jednočlennou firmu

Vyzpovídali jsme Petra Palase, jak Kentico vypadalo v době, kdy jej zakládal jako jednočlennou firmu bez ambiciozních plánů, ale i touhou dělat něco, co ho bude bavit. 

Chci vědět víc