Kentico v době koronavirové
Život v Kentico, Práce v Kentico

Kentico v době koronavirové

Pandemie COVID-19 přinesla řadu výzev, se kterými se všichni učíme žít. Jednou z nich je bezpochyby nutnost práce z domu v rozptýlených týmech, která je spojena s celorepublikovou karanténou. Zajímá vás, jak jsme se s nastalou situací vyrovnali v Kentico? Přečtěte si, jak udržujeme firmu v plném chodu, zákazníka v centru dění, péči o druhé a smysl pro humor.

O krok napřed

Pracujeme z domu už nějaký ten den

Od února bylo jasné, že COVID-19 se Česku nevyhne. Od chvíle, kdy byl v České republice potvrzen první pacient s touto nemocí, probíhala v Kentico čilá komunikace mezi managementem, HR a jednotlivými týmy. Využili jsme čas k dopilování plánů tak, aby nás žádná situace nezaskočila a dál jsme jeli jako firma na plný plyn.  

12. 3. bylo rozhodnuto – celá firma se přesune do svých domovů a pracovat budeme odtud. Pro jistotu. IT oddělení nás vybavilo vším potřebným, management pak podrobnými informacemi. Nebyl to pro nás šok – máme i v klidných dobách flexibilní pracovní dobu a na home office jsme zvyklí. Jen bylo jasné, že tentokrát to bude na trochu déle a pro všechny. 

KAMA – Kentico Ask Me Anything – to je celofiremní online mítink s naším CEO Petrem Palasem. Kolik se nás zúčastnilo? 150+!

Důkladná informovanost je základ – pro firmu i pro zákazníky

Díváme se na téma práce z domu z různých úhlů a nabízíme pomocnou ruku vlastním zákazníkům i kolegům v jiných firmách, kteří jsou rychlými změnami zasaženi stejně jako my. 

Třeba vám ulehčí situaci špetka inspirace.

(1) Zajímá vás, jak přesně Kentico v karanténě funguje? Jak zajišťujeme, že si zákazník sotva všimne změny? Přečtěte si článek Petra Palase, našeho CEO.

(2) Rozumíme tomu, že pro některé firmy nemusí být přechod na práci v rozptýlených týmech snadný.  

  • Bojujete trochu s obavami ohledně home office? 
  • Máte strach, že jako firma nebudete produktivní?

    Nejste sami. Lukáš Martinák, náš VP Customer Success, zažil něco podobného. Se svým týmem přešel na nový systém práce – ROWE (Results Only Work Environment). V něm nejde o to, jak dlouhou dobu strávíte v kanceláři. Důraz je kladen na samotné výsledky a na prostředí důvěry a respektu. Jak se popral s vlastními předsudky a co otočení kormidlem k ROWE přineslo jemu i týmu? Přečtěte si jeho článek a uvidíte.

(3) Pozitivní pohled na dnešní výzvy nabízí také náš VP Growth & Marketing, Vojta Bořil. Zajímá vás, proč je CaaS (Content-as-a-Service) skvělým řešením pro správu obsahu v rozptýlených týmech? Začtěte se do jeho článku.

Pomáháme – kolegům i komunitě

A co my, jednotlivci doma u počítačů? 

Když je nám smutno, zvedneme telefon a zavoláme si. Jen tak. Třeba se pobavíme o tom, co zas děti vymyslely. Manuálně zruční přihodí na chat návody na šití roušek, kolegové s auty nabídnou rozvoz. Vegetariáni poradí masožravcům, jaké recepty uvařit, když má řezník zrovna zavřeno. 

A jak to vypadá, když se nudí doma kreativní UXák? Opráší mixážní pult a sestaví téměř dvouhodinový trance mix. Kdo říká, že si v karanténě nemůžeme zatančit?

Ti technicky zdatní zase spojili síly a nabídli výpočetní výkon svých počítačů pro potřeby FAHC. Toto sdružení výzkumných laboratoří jej pak využívá k simulaci chování proteinů koronaviru, aby nalezli konfigurace vhodné k výrobě léků. 

A už jste slyšeli o aktivitě COVID19 CZ? Náš kolega Tomáš se do ní vrhnul s vervou, spolu s dalšími IT nadšenci. V rámci hackathonu nyní vymýšlejí řešení, které pomůže v boji s pandemií. Zatím je v beta verzi, ale až bude hotové, rádi se o něj s vámi podělíme. Stačí sledovat naši facebookovou stránku

Roušky nejen nosíme. Také je aktivně šijeme, rozvážíme, tiskneme na 3D tiskárně a sdílíme s ostatními návody na jejich výrobu.

Neztrácíme smysl pro humor

To, že se chováme ohleduplně k ostatním a bez roušky ven nevycházíme, je samozřejmost. Bezpečnostní opatření poctivě respektujeme, sami ze sebe si legraci ale rádi uděláme. 

Fotky jsou fajn. Dokonce natolik, že jsme se rozhodli v interním kanále v Kentico vyhlásit každý den novou výzvu – #KenticoRemotePhotoChallenge. Umíme se nebrat vážně a vzájemně se pobavit. A tak už například víme, jak vypadají naše pracovní stoly, jak zabavit děti a co na to všechno říkají naši domácí mazlíčci. Nejpovedenější fotografie s vámi rádi průběžně sdílíme na naší facebookové stránce.

Na pivo nebo na kafe spolu v nejbližších dnech nevyrazíme. To ale přece neznamená, že jsme v tom sami!

Ukázali jsme vám některé příklady z každodenního života Kentico na home office. Hodnoty jako respekt, transparentnost či pomoc ostatním pro nás nejsou jen prázdná slova na papíře. A svůj specifický smysl pro humor si hýčkáme napříč týmy i kontinenty. 

Práci, děti, domácí mazlíčky i občas poněkud nestandardní domácí kanceláře jsme skloubili celkem s nadhledem, co říkáte?

Bavilo by vás v takové partě pracovat?

Sledujte náš facebook a nabídku pracovních míst na webové stránce. Však karanténa tu nebude navěky.

A hlavně zůstaňte všichni zdraví!

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Pracující rodič a pandemie: nové výzvy pro firmy v zemi, kde stát moc nepomáhá.

Nedávno jsme „oslavili“ rok pandemie COVID-19. Školy jsou zavřené pro většinu dětí skoro pořád, do kanceláří chodíme jen sporadicky. Jak dopadá tato situace na ženy, na rodiče, ...

Chci vědět víc

Jak jedna karanténa otočila kormidlem v tom, jak a kde pracujeme

Když jsme 12. března odcházeli z kanceláří s laptopem v tašce, říkali jsme si, že to doma týden dva v pohodě zvládneme. Jenže mimořádná opatření kvůli šíření COVID-19 se nakonec...

Chci vědět víc

Rozhovor z útrob Chytré karantény

V médiích se skloňuje Chytrá karanténa ve všech pádech. Jak to ale celé začalo? Kdo na vývoji pracuje? Jaké projekty vznikají na dobrovolnické bázi a jak si lidé umí vzájemně po...

Chci vědět víc