„Kvalita chce čas a prostor.“ Seznamte se s novým CEO Kentico
Rozhovory

„Kvalita chce čas a prostor.“ Seznamte se s novým CEO Kentico

Začínal jako tester v Kentico. Když profesně dospěl, vydal se sbírat další zkušenosti do nadnárodního korporátu i dynamického start-upu. Po letech se vrátil a od července přijal roli CEO. Jakou firmu chce Dominik Pintér stavět? Začtěte se do první části rozhovoru...

Stal ses CEO po skoro sedmnácti letech, kdy stál v čele Kentico Petr Palas, jeho zakladatel. Jak se cítíš?

Cítím se skvěle. Samozřejmě je to pro mě výzva, ale dva roky jsem předtím vedl divizi Xperience jako Managing Director. Tehdy byl pro mě nejdůležitější byznys – produkt a čísla. Nestaral jsme se o HR, nábor, finance apod. Tím se teď zabývám. Navíc je pro mě zásadní firemní kultura.  

Jako u každé nové role si člověk musí správně určit priority a posunout se nad úroveň detailu. Dívám se na věci z ptačí perspektivy a spoléhám na exekutivní tým. Zajímá mě víc dopad, ne jednotlivé aktivity, které k němu vedou. Nejsem mikro manažer.

Prošel jsi kromě Kentico start-upem i korporátem. Co sis z těch odlišných zkušeností odnesl?

Ve start-upu jsem se naučil, že devět matek neporodí dítě za jeden měsíc.

Softwarový vývoj není o tom, že do něj naliju miliony a výsledek bude skvělý a hned. Chce to čas. Je potřeba poskytnout kolegům a kolegyním dostatek času, realistická očekávání a podmínky k tomu, aby mohli vyvíjet to nejlepší, co umí. 

Na druhou stranu v korporátu je hrozně těžké posouvat věci dopředu. I minimální vylepšení v produktu může trvat roky, než se dostane k zákazníkovi. To pak člověk ztrácí víru, že může být na svou práci pyšný, že má na cokoli vliv.

Proto je pro nás prioritou kultura založená na vzájemné důvěře a spolupráci. Klíčem je, že lidé musí mít důvod být hrdí na svou firmu, produkt i práci.    

Co je pro Tebe při vedení firmy nejdůležitější?

Mám ultimátní cíl – vytvářet něco, co má význam a lidem skutečně pomáhá. A mít tým lidí, kteří chodí do práce s radostí, naplňuje je a vidí v ní smysl, protože pracují na skvělém produktu. Dobrý pocit získáváme díky zákazníkům, kteří na naší platformě dokáží postavit svůj úspěšný byznys.

U nás je vydělávání peněz takový vedlejší produkt. Máme díky tomu zdravý a spokojený ekosystém partnerů. Digitální agentury s námi spolupracují dlouhodobě a vidí v Xperience hodnotu.

Věříme, že pokud máme spokojené zákazníky a agentury, jsou přirozeně motivovaní vracet se a platit právě náš produkt. Ne proto, že jsme největší, nejznámější nebo nejlevnější. Ale proto, že jsme tu prostě pro ně.

Jak k takovému cíli dojít?

To samozřejmě není práce pro jednoho. Za mě jsou zásadní tři věci.

  • Být transparentní. Aby všichni věděli, na čem jsme, aby kolegy/ně a zákazníky nepřekvapovaly nečekané události. Neexistuje dobrá nebo špatná zpráva, negativní jsou nečekané zvraty.
  • Vybudovat vztah a vzájemnou důvěru napříč firmou. Zakládáme si na tom, že každý hlas je slyšet. Nehrajeme hry, nebojujeme mezi sebou o budget. Všichni v exekutivním týmu vnímají, že Kentico je propojený organismus. Třeba komerční část chápe, že tento rok jdou největší investice do produktu, protože bez něj by nebylo co prodávat. Tak sami hledají cesty, jak produkt podpořit. Jsme na stejné vlně.
  • Mít kolem sebe lidi, kteří se nebojí dělat samostatná rozhodnutí. Máme nastavené cíle a KPIs, těch se držíme. Věřím svým lidem. Dávám feedback, kladu náročné otázky a někdy jsem ďáblův advokát, pomáhám tak týmu utřídit myšlenky. Ale konečná rozhodnutí za ně nedělám. Pokud lídr rozhodnutí opravdu nechce nebo neumí udělat, vezmu to na sebe. To ale většinou znamená, že není kompetentní a potřebujeme na jeho místě někoho jiného. Nemůžu za lidi dělat jejich práci. Můžu jim ale dát nejlepší možné podmínky, aby cílů dosáhli.

Jak zajistíš lidem podmínky, aby mohli dosáhnout nastavených cílů?

To stojí na několika faktorech.

Mám odpovědnost za Profit & Loss. Stále hledám rovnováhu mezi týmy, aby dostali, co potřebují a zároveň investice šly přesně tam, kde jsou potřeba.  

Náš plán musím umět vysvětlit před naším boardem, většinovým vlastníkem, kterým je pořád Petr Palas, hlavnímminoritním investorem, zákazníky. A samozřejmě i před našimi kolegy a kolegyněmi.

Důležité je také obhájit si svůj tým manažerů a manažerek, i když se třeba v danou chvíli nezadaří. Podržet je a zhodnotit, jestli jde o výjimečný výpadek nebo o systémový problém. 

I ze špatných rozhodnutí se umíme poučit a posunout se dopředu. Když si mám vybrat mezi kvalitním výsledkem práce a okamžitým ziskem, jdu po kvalitě. Je pro nás nejdůležitější dlouhodobý výsledek.

Úspěšně jsme rozjeli nový fiskální rok. Jaké tři věci jsou pro tebe v následujících 12 měsících nejdůležitější?

  1. Ověřit, že nový produkt, Xperience by Kentico, je úspěšný na trhu a postupně jím nahradit Xperience 13.
  2. Připravit Kentico na růst. To znamená přijímat a úspěšně nalodit nové lidi, modernizovat, automatizovat, najít rovnováhu mezi procesy a svobodou.
  3. Přemýšlet o dopadu naší práce, nejen o jednotlivých aktivitách, které děláme. Abychom se všichni naučili ptát sami sebe: Má tenhle můj skvělý nápad opravdu vliv na úspěch Xperience, potažmo Kentico?

Na co sázíme v produktu? V pokračování rozhovoru si počtete o tom, na jakém technologickém stacku pracujeme, proč u nás špičkoví profíci pracují dlouhá léta, a jaké kolegy a kolegyně si hýčkáme. Už brzy. Dozvíte se o vydání jako první na našem Facebooku

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další články v kategorii

Jak na CV a pohovor v Kentico: tipy a triky od naší recruiterky

Narazili jste na pozici v Kentico, která je přesně pro vás? Než Monice, naší náborářce, pošlete životopis a dorazíte na pohovor, může se vám hodit pár rad přímo od zdroje. Přečt...

Chci vědět víc

O měsíčním Sabatiklu Tondy Moravce

Kolegové a kolegyně, kteří jsou u nás už 10 let a víc, mají možnost vybrat si nad rámec dovolené i měsíc placeného volna. Jak si ho užil Tonda Moravec? Byl to pro něj měsíc tich...

Chci vědět víc

Co znamená QA v Kentico?

QA Engineer v Kentico je respektovaná pojistka, že k zákazníkovi se dostane produkt v kvalitě, se kterou bude spokojen. Kdykoli může zatáhnout za brzdu a funkcionalitu vrátit do...

Chci vědět víc