Promyšlený proces, žádná střelba od boku
Práce v Kentico, Rozhovory, Produkty

Promyšlený proces, žádná střelba od boku

Jaké to je vyvíjet nový produkt v zavedené firmě? S naším developerem Romanem Konečným jsme zavzpomínali na začátky cloudového týmu.

Romane, vím, že jsi k nám přišel z velké nadnárodní firmy. Proč ses tak vlastně rozhodl

Pracoval jsem předtím v dost lukrativním a prestižním byznysu. Dělali jsme moderní věci a moc mě to bavilo. Na druhou stranu to byla nadnárodní firma a spousta věcí mě tam rozčilovala. Byla tam spousta neefektivity a politikaření, což mě čím dál tím víc vyčerpávalo. Řekl jsem si, že musím skončit nebo vyhořím. 

Potřeboval jsem prostředí, kde budu moct dělat to, co umím. Kde se věci dělají proto, aby fungovaly a ne proto, aby to vypadalo hezky na papíře. Začal jsem se rozhlížet po jiné práci. Už při prvních schůzkách v Kentico mě zaujalo to prostředí, lidi okolo a duch firmy. 

Naskočil jsi do nově vzniklého malého týmu kolem Kentico Kontent, o kterém tehdy nikdo nic moc nevěděl. Nebyl to trochu risk

Na začátku jsem se trochu bál, že to bude nějaký další pokus o využití moderních trendů, snaha o raketový start ve stylu mladíků ze Silicon Valley. Brzy se ale ukázalo, že to není jen tak střelené od boku a že vedení Kentico moc dobře ví, proč do toho jde. 

Není to jen o tom, že by si přečetli jeden článek, řekli si „takhle to uděláme taky“ a začal by hon na investora. Už při těch mých prvních návštěvách ve firmě bylo vidět, že to je promyšlený proces, který má hlavu a patu. 

Jak to na začátku vypadalo

Když jsem přišel do cloudového týmu, tak jsme byli hodně nezávislí na zbytku firmy. Dělali jsme si vlastní výzkum, měli vlastní prodej a zákaznickou podporu. Rychle jsem pochopil, že vývoj softwaru se dá dělat i trochu jiným způsobem než je standardní agile. Vlastně až v Kentico jsem konečně pochopil, jak dělat Agile Development správně. 

Říkal jsi, že jste byli hodně nezávislí na zbytku firmy. Jaký byl vlastně přístup Petra Palase a vedení k vám

Nejdřív přišel a řekl, že by chtěl, abychom vymysleli nový produkt, který budou lidi používat. To bylo od něj jediné zadání. Samozřejmě nám dal taky nějaké mantinely, aby to nebylo úplně mimo zkušenosti a rozsah toho, co Kentico dělá. 

Začali jsme na tom pracovat a Petr pak postupně zjišťoval, co jsme vytvořili. Měli jsme pravidelné meetingy, kde vysvětloval svoje potřeby a my jsme mu prezentovali naše výsledky nebo mu říkali, co plánujeme dál.

Proč myslíš, že zrovna takový přístup funguje

No hlavně proto, že lidi v týmu mají pak větší zodpovědnost za to, co dělají. Jsou víc samostatní a mají silnější pocit, že ten produkt je jejich, že ho vlastní. 

A funguje to i proto, že máme neustále přímý kontakt se zákazníkem, hodně s ním komunikujeme a víme, co ho pálí. Ten produkt je od začátku postavený na zákaznické zpětné vazbě, takže člověk má pak pocit, že to, co dělá, někomu opravdu pomáhá.

Když porovnáš, jak to vypadá teď s tím, jak to vypadalo před rokem a půl – kam jste se posunuli? Zmizelo něco z těch původních principů

Strategie Kentico se od té doby změnila a cloudový tým se postupně začal rozrůstat. Takže se celý ten proces musel ustálit a formalizovat. Ale ty původní principy zůstávají. Pořád se snažíme, aby byli lidé v týmu co nejvíc spjatí s produktem a měli pocit, že je jejich. Pořád ten produkt stojí na komunikaci se zákazníkem a na tom, abychom věci dělali pro něj. 

Obecně můžeme říct, že ty základní principy se postupně přenášejí do zbytku firmy. Není to dokonalé a ukončené a nikdy asi ani nebude. Ale děje se to a je fajn být u toho.

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Experiment: tak trochu jiný tým

Léto v Kentico pravidelně zasvěcujeme sebevzdělávání a inovacím, zkoušíme nové věci. A tak se v červnu 2018 zrodil nový tým – Experiment. Byl to nápad, od kterého se neočekávaly...

Chci vědět víc

Bez chyb bychom nebyli tam, kde jsme teď

Cesta ke Kentico Kontent vedla přes jeden neúspěch. Karol Jarkovský se rozpovídal o tom, jak jsme se pustili do vývoje dalšího produktu, proč to na poprvé nevyšlo a kam nás to p...

Chci vědět víc

O čem mluvíme, když mluvíme o agilním přístupu k práci

To, jak si organizujeme práci dnes, není konečný stav. Věci měníme podle toho, jak se postupně rozrůstáme a zlepšujeme. Pár let zpátky u nás proběhl takový malý převrat. Agilní ...

Chci vědět víc