Během pár měsíců jsme přeskládali celou firmu. Proč?
Rozhovory, Produkty

Během pár měsíců jsme přeskládali celou firmu. Proč?

V květnu jsme do světa vypustili nové weby, které odráží rebranding obou našich produktů – Kentico Kontent a Kentico Xperience. Uvnitř Kentico se zároveň odehrála celá řada změn, která šla ruku v ruce s vizuální proměnou. Vznikly 2 oddělené produktové divize, tomu se přizpůsobila organizační struktura a na vedoucích pozicích proběhla škatulata hejbejte se. Proč jsme to udělali a co dobrého to přinese do budoucna nám i našim zákazníkům? 

Přečtěte si otevřený rozhovor s Petrem Palasem

Můžeš nám popsat, proč ta změna

Protože předchozí pojmenování bylo matoucí a komplikované. Dostali jsme se do bodu, kdy jsme si řekli, že to musíme zjednodušit. Aby už ze jména bylo jasné, o jakém produktu je řeč, a v čem tento pomůže zákazníkovi. Kentico Cloud si lidé zaměňovali s tím, že je to jen náš “starý” produkt / EMS, jen v cloudu. U EMS ta změna souvisí i s tím, jak se produkt vyvíjí a jak vnímáme potřeby trhu. Tradiční CMS se postupně transformují do komplexních platforem, které podporují Digital Experience a obecně online marketingové aktivity. 

Hodně jsme s tím bojovali a věřím, že to teď bude jasnější jak pro (budoucí) zákazníky, tak pro odbornou veřejnost a partnery. Paradoxní totiž je, že rozdělení a využití produktů nechápali ani experti a konzultanti, kteří sestavují oborové žebříčky. Z tohoto pohledu už nové názvy produktů jasnější být nemůžou: Kontent je nástroj pro správu obsahu tedy Content as a Service (CaaS), Xperience je zkráceně Digital Experience Platform, jejíž součástí jsou kromě jiného  nástroje pro online marketing, správu obsahu a e-commerce. 

Zároveň jsme formálně rozdělili firmu a vznikly 2 produktové divize…

Zatímco rebranding nám dal zabrat, tohle jsme zvládli za půl roku. V prosinci 2019 padlo finální rozhodnutí a od ledna jsme začali přeskládávat firmu. Máme v podstatě 2 produkty = samostatné byznysy pod jednou střechu –  a tou střechou je Kentico. Každý z nich je díky tomu schopný růst samostatně a nezávisle. Vedle způsobu práce a hodnot firmy je spojuje hlavně snaha pomoci zákazníkům, aby byli ještě agilnější. 

Důvodem rozdělení bylo, že oba produkty mají odlišné cílové skupiny. Ve chvíli, kdy máte jedno oddělení pro Product, Sales a Marketing, dostanete se do schizofrenní situace. Neustále skáčete z jednoho na druhé, chybí vám fokus mluvit k lidem tím správným způsobem. Tato situace nebyla dobrá pro nikoho - ani pro nás, ani pro naše zákazníky. 

Teď má každý produkt vlastní týmy a sdílí si Support, Security a další aktivity nezbytné pro hladký chod Kentico. Vznik divizí přinesl větší flexibilitu, lepší a snazší komunikaci… zjednodušeně řečeno je původních 250+ lidí na 4 různých kontinentech najednou součástí jedné nebo druhé stohlavé divize.  

Je to jasný důkaz, že i vyspělá firma s šestnáctiletou tradicí se může ještě lépe a efektivněji zorganizovat. Roli v tom hraje i fakt, že jsme nezávislí a můžeme se rozhodovat sami za sebe

Oba produkty teď tedy mají rovnocenné podmínky pro rozvoj a růst

Rozhodně. Přitom původní vize byla taková, že bychom do nového produktu postupně převedli EMS zákazníky. Ale mýlili jsme se. Postupem času se ukázalo, že se produkty nepřekrývají, ale doplňují. Vlastně tak pokrýváme svými dvěma produkty celý trh. 

Je dobré připomenout, že tohle strategické rozhodnutí jsme udělali už v roce 2010. Experimentovali jsme, tvořili jsme pivoty… Kentico+, Kentico Draft, Deliver, Engage, Compose, ze kterých vzešel Kentico Cloud. Postupně jsme hledali a testovali, jak má vypadat budoucnost takového řešení a jaké jsou potřeby zákazníků a trhu. Je důležité říct, že ta doba, kdy byl Kontent i uvnitř firmy vnímaný jako start-up, je pryč

Zkusíš zjednodušeně popsat hlavní rozdíly v používání produktů?

Úzce to souvisí se zákazníky, kteří je používají. Ten rozdíl je v tom, jak moc potřebují a jsou připraveni využívat příležitosti v digitálním prostředí. 

Typický zákazník Xperience je firma, která hledá komplexní nástroj se spoustou funkcionalit, na kterém mohou stavět a není potřeba investovat do dalších nástrojů a jejich integrací. 

Kontent primárně využívají tzv. enterprise klienti, kteří mají celou paletu různých nástrojů pro digitální marketing a hledají právě jen ten zásadní kousek do skládačky, který jim pomůže se správou obsahu a bude dostatečně kompatibilní se vším, co už mají.

Oba segmenty rostou a v obou je obrovský potenciál – a to je pro nás skvělá zpráva. 

Pozitivní vyhlídky nejspíš znamenají i velké plány do budoucna. Prozradíš, co chystáte? 

V segmentu, ve kterém se Kontent pohybuje, patří mezi TOP řešení na trhu. Věnovali jsme spoustu času a energie, abychom ho vypilovali. Teď je čas pořádně ho představit potenciálním zákazníkům a ukázat, kde a jak jejich byznysu může pomoci. Detailní plán a aktuální čísla brzy prozradí Bart Omlo, nový Managing Director. 

Kentico Xperience prochází technologickou transformací, jsme první z DXP vendorů, kteří přechází na .NET Core.


Vývojářům přechod na .NET Core umožní vyvíjet weby a aplikace na moderní technologii, která je více modulární, kompatibilnější a má jednodušší deployment. Technologický přechod má i značný byznysový dopad na řízení projektů i vedení – s Xperience vědí, že investují do technologie, co má budoucnost

Na Xperience nás čeká také kompletní přepis UI, aby se produkt ještě snáze používal a získal modernější ráz. Součástí plánů je rozšíření API – i směrem k aplikačním vývoji. Chystáme se posunout také možnosti hostování v cloudu. Pro uklidnění je dobré říct, že původní možnosti zůstávají, jen je chceme rozšířit a vyjít vstříc zákazníkům. Je toho mnohem víc, ale nebudeme prozrazovat všechno. Nebo budeme, ale postupně :)

Když se na všechny změny podíváme z nadhledu, je to spousta změn během krátké doby. Jak jste to ustáli jako firma?

Debaty, rozhodování a následné oznámení byly občas náročné. Ale věřím, že jsme se rozhodli správně. Tím, že máme teď 2 nové exekutivní týmy, jsme museli najít způsob, jak ve firmě vybudovat více lídrů a obecně přeskládat organizační strukturu.  

Jaká je tedy nová struktura firmy a kdo jsou klíčoví lidé?

CEO jsem pořád já. :) Máme Managing Directora pro každý produkt a pak sdílené role pro celé Kentico – CAO, COO atd. Na úrovni Kontentu a Xperience jsou management týmy, kdy každý z nich má svého šéfa. To znamená, že máme 2 paralelní týmy v Salesu, Marketingu, Productu,UX, Developmentu i Customer Success. Přináší to s sebou velkou příležitost ve spolupráci týmů napříč produkty a sdílení know-how a best practices. 

Do role Managing Directora v Kontentu se posunul Bart Omlo, který působil jako VP of Sales pro Kontent. Je s námi 5 let, kromě toho, že patří mezi nejlepší obchodníky, ukazuje se, že je skvělý lídr. Prozatimní roli MD Xperience má COO Tonda Moravec (12 let v Kentico). Na pozici VP of Product Xperience se do firmy po několika letech vrací Dominik Pinter, který si s sebou přináší zkušenosti z jiných globálních firem. Postupně nastupují nové tváře, vrací se k nám staronoví zaměstnanci a zároveň jsme do managementu doplnili i šikovné kolegy, kteří vyrostli ve firmě. Je to takový slibný mix.  

Čím je Kentico atraktivní pro seniorní manažery? 

Každý schopný člověk má u nás možnost věci měnit, pracovat v dynamickém prostředí, vytvářet skutečnou hodnotu pro zákazníka. Děláme věci, které mají smysl. Že jsme posedlí zákazníky, to může znít nadneseně, ale my tím opravdu žijeme – ať děláme cokoli, ptáme se, jakou hodnotu to přinese klientovi. 

Je tedy jasné, že i manažeři u nás dělají smysluplnou práci. Dostávají a dávají ostatním reálnou zpětnou vazbu, nehledáme naplňovače formálních metrik.  

Pracujeme v mezinárodním týmu, který ale nikdy neztratil lidskou tvář. Klademe důraz na work-life balance. Vím, o tom firmy sice mluví, ale v praxi to tak často nefunguje. U nás ano – naši lidé dostávají prostor pro růst, přitom je nenecháme vyhořet. 

A když k nám nastupuje zkušený lídr s jasnou vizí a osvědčenými kolegy? Může si je přivést a poskládat tým podle vlastních představ.

Změnily se z tvého pohledu nároky na ideální kandidáty do firmy?

Hodně se změnilo už před rokem a půl, když jsme vytvořili Kentico Playbook. Materiál, který popisuje, kdo jsme jako organizace a jak fungujeme. Co podporujeme a co naopak ne. Důraz klademe zejména na kvalitu, ne kvantitu. Tedy skutečně přinášet hodnotu a opravdu máme vysoká očekávání na kvalitu lidí. Nastavili jsme vysokou laťku. Souvisí to s celkovým konceptem firmy  – najmout ty nejlepší lidi na trhu, osekat procesy a stále zvyšovat agilitu organizace. A tak se stát tím nejlepším místem, kde chcete pracovat. 

Po firmě kolují takové interní vtípky, že po 15 letech v Kentico ze mě bude “jen” CEO. Doteď jsem dělal všechno možné – psal jsem blogposty, textoval weby, byl jsem součástí týmu, když startoval Kontent…. Teď se těším na to, že budu mít prostor na to podívat se na věci zvnějšku, získat zdravý nadhled a věnovat se strategii.

Prozraď nám, co změny přinesou a naopak vezmou tobě osobně?

Dříve jsem byl opravdu prorostlý firmou, ale 2 divize už se prostě stíhat nedají. Je potřeba více delegovat a předávat zodpovědnost. Něco se už zaběhlo, něco je v procesu. To, že budu opravdu “jen” CEO, mi vezme možnost podílet se na přípravě věcí. A to já dělám rád. Na druhou stranu získám čas věnovat se plně strategickému plánování a rozhodnutím do budoucna. Nedělat reaktivní rozhodnutí, ale hledat příležitosti. 

Mám před sebou velké výzvy, které souvisí s transformací našeho byznysu i novou organizační strukturou. Klademe na sebe čím dál větší nároky, které se netýkají jen obratu, ale i toho, abychom našim zákazníkům pořád doručovali produkty, které fungují a mají z nich radost. Od začátku chci budovat skvělou a stabilní firmu tak, jak ji ve své knize Good to Great definuje Jim Collins. Myslím, že velkou část cesty už jsme úspěšně ušli, ale hodně práce máme stále před sebou. Těším se na ni.

Zdroj úvodního obrázku: TUREK, Jiří. Forbes [online]. [cit. 13.7.2020]. Dostupné na: https://www.forbes.cz/unorovy-forbes-30-pod-30/

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

VIDEO: Představujeme Product Marketing v Kentico Xperience a Kentico Kontent

Základní pravidlo pro videa? Ne delší než minutu! Jenže my vám toho chceme tentokrát říct víc. Tak třeba:

Chci vědět víc

Kentico Xperience se mění – malé flexibilní týmy, komunikace přímo se zákazníky a časté iterace

V Kentico Xperience jsme se pustili do komplexní modernizace. S tou je úzce spojen i způsob práce ve vývojových týmech. Nevstupujeme ale do neznámých vod – v Kentico Kontentu js...

Chci vědět víc

Modernizujeme Kentico Xperience

Po úspěšném rebrandingu Kentico Xperience jsme se zaměřili na technologie a obchodní model. V dvoudílném rozhovoru nás manažeři Xperience, Antonín Moravec a Dominik Pintér, novi...

Chci vědět víc