Pro čerstvé tatínky máme dva týdny navíc
Život v Kentico, Benefity

Pro čerstvé tatínky máme dva týdny navíc

Už dávno nejsme typická studentská firma. Po chodbách se nám prohání děti různého věku a na naše bujaré letní párty se vloudily skákací hrady a šlapací autíčka. Z vlastní zkušenosti víme, že přírůstek do rodiny je velkou radostí, která nám ovšem dokáže domácnost obrátit naruby. A protože si novopečení tatínkové většinou brali pár dní volno, rozhodli jsme se jim darovat dva týdny dovolené navíc.

Zatímco v Portugalsku dostávají čerství tatínkové čtyři týdny volna, v Česku jsme vyhlídku na jakoukoliv otcovskou dovolenou donedávna vůbec neměli. A přitom jenom u nás najdete mezi zaměstnanci zhruba čtvrtinu rodičů. A to není úplně málo.  

Není tedy překvapením, že jak postupně stárneme, přibyly nám i takové benefity jako je otcovská dovolená.

Dva týdny si tátové chválí

Společně strávený čas je v prvních dnech po narození dítěte důležitý pro všechny. Své o tom ví i čerstvý tatínek Mirek:

První týden uteče hrozně rychle a rodiče potřebují čas, aby se s miminkem sžili a nastavili si denní režim. Dva týdny se mi v tomhle ohledu zdají tak akorát, jeden by byl opravdu málo

Petr využil možnosti vzít si otcovskou dovolenou u obou dětí: 

U první dcery jsme víc řešili, jak bude domácnost fungovat. U té druhé holčičky měla zase moje žena jistotu, že se staršímu sourozenci bude někdo věnovat. Každá minuta, kdy je doma i druhý rodič, je ohromná pomoc. Ty dva týdny jsou rozumné v tom, že člověk úplně nevypadne z dění okolo a zpátky do práce se vrací snadněji

Z kanceláře rovnou do porodnice

Téměř všechna oddělení u nás fungují agilně a práci si plánujeme dopředu na každý sprint. Jenže případů, kdy příchod miminka do rodiny proběhne v termínu, najdeme pomálu. Dá se vůbec na takovou změnu připravit? 

„Kolegové s tím počítali a zvládli se tomu na poslední chvíli přizpůsobit,“ říká Mirek, který k nám nastoupil nedávno. „Původně jsem chtěl v tom druhém týdnu začít pracovat alespoň z domu, ale s dítětem bylo nakonec víc práce, než jsem předpokládal. Nikomu to ale nevadilo, všichni s tím počítali.“

V trochu složitější situaci se s příchodem nového potomka ocitl Miro. Souběžně s nástupem na otcovskou dovolenou zrovna přecházel na jinou pracovní pozici a řešil uspořádání týmu. 

Odchod z práce byl opravdu hektický. Ale kolegové byli hodně samostatní. Jenom jsem jim dal vědět, že už je to tady, zrušil všechny meetingy a potom se párkrát podíval do e-mailu, abych měl jistotu, že je všechno v pořádku. Měl jsem z toho obavu, ale proběhlo to bez problémů.

Nezapomínáme ani na maminky

U kolegyň, které jsou při narození dítěte na mateřské dovolené, by další dny volna nedávaly smysl. Proto každému zaměstnanci přispíváme na první miminko částkou 10 000 Kč, která se do začátku vždycky hodí. 

Maminkám se také snažíme vytvořit takové podmínky, aby se mohly v případě zájmu do práce vrátit dřív – třeba formou zkráceného úvazku. Většina z nich také oceňuje flexibilní pracovní dobu, díky které můžou kdykoliv odběhnout do školky nebo na hřiště a k práci se vrátit třeba večer, když ratolest usne. A když je potřeba vzít dítko na chvilku do práce, v našem dětském koutku se zaručeně zabaví. 

A jak to bude s otcovskou dovolenou dál

Možná jste zaznamenali, že v únoru 2018 vstupuje v platnost nová právní úprava, díky které je možné žádat o týdenní otcovskou dovolenou. Výše vyplácené částky se potom, podobně jako u mateřské, odvíjí od vyměřovacího základu 70 % příjmu.

O dva týdny otcovské dovolené však u nás tatínkové nepřijdou. I nadále je budou moci čerpat po narození miminka, a následně si požádat o státní otcovskou dovolenou, aby byli doma co nejdéle. 

Protože každá chvilka s rodinou je prostě k nezaplacení. 

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

VIDEO: Myslíme na rodinu

Work-life balance je téma, které v Kentico rezonuje. Třeba proto, že se nám urodilo už dohromady 101 dětí. Zatím. Nebo proto, že spousta kolegů a kolegyň má opravdu zajímavého k...

Chci vědět víc

VIDEO: Staráme se o zdraví

Zdraví je na prvním místě. Proto o ně pečujeme, jak jen dovedeme. A myslíme při tom nejen na sebe, ale i na kolegy kolem sebe. 

Chci vědět víc

VIDEO: Každé malé dobro se počítá

Víme, že sami nespasíme svět. I zdánlivé drobnosti ale dokážou hodně pomoci – ať už přírodě, nebo lidem kolem nás. A některé jde dělat každý den. Přidáte se k nám?

Chci vědět víc