Vyrostli jsme o 800 m2
Život v Kentico

Vyrostli jsme o 800 m2

Více místa a větší komfort při práci. Čtvrté patro budovy BC Titanium nám pomalu přestávalo stačit, tak jsme se od letošního roku rozrostli o další kanceláře a zasedačky o jedno poschodí výš.

Stejně jako u předchozích interiérů jsme celý projekt svěřili architektonickému studiu U1, konkrétně designérům Radkovi Mašindovi a Stanislavu Nehybkovi. A právě s Radkem jsme si povídali o tom, jak návrh nových prostor vznikal. 

Z čeho jste při návrhu interiéru vycházeli

Návrh koncepčně navazuje na čtvrté patro (pozn. Kentico sídlí ve čtvrtém a pátém patře budovy BC Titanium). To vycházelo z prostorových dispozic, které tvoří dvě dlouhé chodby. Snažili jsme se ho opticky rozdělit, aby se v něm člověk lépe orientoval. Záměrně jsme ho ozvláštnili kombinací různých stylů – kuchyňka je přírodní a rustikální, středová místnost s akvárkem více nóbl, jinou atmosféru mají zase zasedačky. Našim cílem bylo prostor „zabydlet“ a vytvořit příjemné, útulné místo, kde se budete cítit dobře. 

Z této myšlenky jsme vycházeli i v nových prostorech, ale chtěli jsme to posunout ještě o kousek dál. Už jsme měli vyzkoušené, co dobře funguje. Páté patro je dispozičně úzké a roztahané, takže jsme se také v návrhu snažili tenhle nedostatek eliminovat. 

Jak jste se s tím konkrétně vypořádali?

Ten efekt se odehrává hlavně v podlaze a podhledu, kde jsou dřevěné pásy vytvářející předěly. Vybíhají z krajních zón - kanceláří, přebíhají přes chodbu a končí u jádra nebo rozdělují prostor napříč. Použili jsme koberce různých barevností a struktur, které ignorují a opticky rozbíjí prostorovou dispozici.

Původní záměr bylo mít dřevo i v pohledu, tedy na stropě. To se nakonec ukázalo jako velmi nákladné, takže jsme zde pracovali především s různou barevností podhledových kazet.

Je něco, co jste tentokrát chtěli udělat jinak?

Rovnou několik věcí. 

Hned na začátku jsme se s Kentico dohodli, že do nového interiéru zapracujeme více přírodních elementů. Najdete tam dřevěné lavice, přírodní podlahy, mechovou stěnu... Právě tyto prvky zaměstnanci hodně oceňují, protože působí příjemně.

Do kanceláří ve čtvrtém patře jsme pro pracoviště použili nábytek z předchozího interiéru, který má více technický design. Do nového patra se pořizoval nový nábytek Only1 z naší vlastní produkce, takže jsme si mohli dovolit kanceláře ladit do jiného stylu a barevnosti – jsou střízlivější, ale působí útulněji. 

Ve čtvrtém patře jsme v průhledu do kanceláří použili optické předěly Alque, takové bílé větvičky. Ty měly podle původního záměru sloužit jako 3D instalační prvek, na který je možné si něco pověsit nebo si ho jinak přizpůsobit. To se neujalo všude, takže jsme na to šli tentokrát jinak. Když jsme hledali něco, co bude lidem v Kentico blízké, vznikl nápad na polepy s motivy z počítačových her. Graficky jsme jim dali jednotný styl, takže k sobě ladí, ale zároveň je každá kancelář jiná. 

Zmínil jste mechovou stěnu. Je to opravdu "živý" mech?

Ano, jedná se o přírodní mech, který je tzv. mumifikovaný. Jedná se o chemické ošetření, aby mech vypadal přirozeně, ale zároveň bez jakékoliv péče vydržel ve stejné kondici. Není to úplná novinka, dneska je to v interiérech celkem oblíbená záležitost. 

Ve středových zónách je navíc málo denního světla a nedaří se tam květinám, takže jsme ho zvolili i z tohoto důvodu. Kromě toho prospívá i akustice prostoru.

Co máte na novém interiéru nejraději?

Já mám rád větší zasedačku umístěnou v zadní části interiéru, kde máme velkou knihovní stěnu se zabudovanou čalouněnou lavicí, velkoformátovou televizí, variabilním nábytkem a velkými popisovatelnými stěnami.
Chtěli jsme vytvořit kreativní místnost, která bude stylová i praktická. Je to něco na pomezí pracovního prostoru, zasedačky a obývacího pokoje. 

Chytrých stěn je v novém patře hodně, nejen v kancelářích, ale i na chodbách. Čí to byl nápad?

Vychází to především ze zadání Kentica. 

Stěny v kancelářích slouží primárně pro interní účel týmů, třeba jako scrumové boardy. Stěny v zasedačkách se hodí při jednáních nebo poradách. Na chodbách jsme je nechali jako volný prostor, kde má každý možnost se vyjádřit – něco tam napsat nebo připnout magnetem. A v nouzových situacích se tam klidně může odehrát i meeting. 

Důležité je, že stěny neruší interiér, ale zároveň jsou funkční a prakticky využitelné. 

Jak hodnotíte spolupráci s Kentico

Páté patro byl už náš třetí společný projekt a je vidět, že nám to klape. Umíme si vyjít vstříc a vzájemně se respektovat, a to je možná pro mě asi ta nejzásadnější věc. Každý projekt hodnotím nejen podle toho, jaký byl výsledek, ale zejména podle úrovně spolupráce. Může to znít jako klišé, ale s Kentico je to vždycky dobře strávený čas. 

Vzpomínám si, že když jsme vytvářili první interiér v Trinity, byl to právě Petr Palas, kdo přišel s myšlenkou týmových kanceláří. Každý tým měl mít svoji místnost, která je akusticky uzavřená, ale zároveň je do kanceláře vidět. Zásadně odmítl open space, ačkoliv v té době to bylo celkem běžné řešení. Pro nás pro designery to bylo tehdy něco úplně nového. Dnes tomu říkáme klastrové kanceláře a najdeme je ve firmách úplně běžně. 

Takže se dá říct, že Petr Palas je vizionář nejen v oblasti CMS, ale i interiérů :) 

Chcete vidět nové prostory na vlastní oči? Sledujte nás na Facebooku, ať vám neuteče příležitost se k nám podívat na některou z akcí. 

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

VIDEO: Jsme tu jako doma

Rosteme už pěkných 15 let. Do větších kanceláří jsme se během té doby stěhovali celkem třikrát. Prostoru na přešlapy bylo až až – z každého z nich jsme se ale poučili a při každ...

Chci vědět víc

Aby se nám tu lépe žilo...

Věděli jste, že v České republice se vyprodukuje v průměru 30 mil. tun odpadu ročně? To jsou 3 tuny odpadu na osobu. Kdybychom každý rok viděli tu svou pěkně nasypanou v obýváku...

Chci vědět víc

Psí život v kancelářích

Přítulný hafan dokáže zaručeně zvednout náladu, když se občas člověk cítí… pod psa. V Kentico jsou pejsci odjakživa přirozenou součástí firmy, bydlí s námi v kancelářích a vítaj...

Chci vědět víc