Zavedli jsme neomezenou dovolenou a funguje
Život v Kentico, Benefity

Zavedli jsme neomezenou dovolenou a funguje

Znáte ten pocit, kdy v půli léta zoufale počítáte zbylé dovolenkové dny, abyste ještě mohli někam vyrazit, ale zároveň zbyl čas na Vánoce? Tak tohle se zaměstnancům v Kentico už nestane. Přečtěte si, jak funguje nový benefit v praxi.

Work-life balance je pro nás důležitá. Proto jsme přece už dávno zrušili pevnou pracovní dobu. Minulé léto jsme úspěšně odštěpili náš interní start-up. Práce s tím byl kopec. Bylo tedy fér najít způsob, jak zaměstnancům poděkovat a zároveň jim dát šanci pořádně si odpočinout bez obav, že jim „nevyjdou dny“. 

Proč jsme do toho šli.

Chceme, aby kolegové a kolegyně byli odpočatí. Jsou pak v pohodě, do práce se těší a snadněji se vyhnou chybám. Proto jsme už v minulém roce začali intenzivně plánovat, jak zavést neomezenou dovolenou. A jak ji propojit se stávajícími benefity – neomezeným počtem sick days a pětitýdenní dovolenou. 

Nastavení podmínek ve firmě, kde si věříme.

Určitě jste narazili na častou výhradu konzervativních firem: když zavedeme neomezenou dovolenou, nikdo nebude pracovat. Rádi bychom jim odpověděli, že to tak není. Stačí k tomu:

  • otevřená kultura, kde spolu lidé komunikují
  • jasně nastavená pravidla, se kterými všichni počítají,
  • DNA firmy, ve které kolegové a kolegyně pravidelně společně plánují práci a důvěřují si.

Zní to jednoduše pro Kentico, kde firemní hodnoty dlouhodobě podporují vytvoření právě takového pracovního prostředí. Ovšem neomezenou dovolenou nedoporučujeme firmám, které naopak stojí na mikromanagementu, na zadávání práce „shora“ a na přísné kontrole zaměstnanců pramenící z nedůvěry. Tam to asi neklapne.

Jak to celé funguje.

Nejprve si vybereme dovolenou ve výši 25 dnů. Protože s neomezenou dovolenou by nedávalo smysl převádění do dalšího kalendářního roku. 

Stejně jako u zákonné dovolené, také u té „navíc“ se domlouváme s týmem a lídry. Díky tomu všichni víme, s čím počítat, a oddělení šlape i v naší nepřítomnosti. V době volna dostáváme plnou mzdu.

Dovolenou si nebereme v případě nemoci. Pro tu máme neomezené sick days. Dovolená je opravdu na relaxování, ne na pocení v posteli. 

Tak co, šli byste do toho taky? Pokud hledáte zaměstnavatele, který vám dá autonomii a důvěru, třeba vás zaujme některá z aktuálně otevřených pozic

Zajímá vás, jak to u nás chodí? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

„Kvalita chce čas a prostor.“ Seznamte se s novým CEO Kentico

Začínal jako tester v Kentico. Když profesně dospěl, vydal se sbírat další zkušenosti do nadnárodního korporátu i dynamického start-upu. Po letech se vrátil a od července přijal...

Chci vědět víc

Onboarding v týmu UX: nehážeme nováčky do vody, učíme je plavat

Pochopit způsob práce v nové firmě, poznat produkt i jeho zákazníky, naučit se pracovat s konkrétními nástroji… Je toho spousta, co nováček musí po nástupu do nového zaměstnání ...

Chci vědět víc

Když se vloudí chybička, proměníme ji v zásobárnu kyslíku. Nevěříte?

Na něco si v Kentico hodně potrpíme. Nasloucháme zákazníkům. Snažíme se aktivně chránit přírodu. A rádi spolu trávíme čas i mimo kanceláře. Proto jsme vymysleli společnou akci, ...

Chci vědět víc