Bez chyb bychom nebyli tam, kde jsme teď
Rozhovory, Produkty

Bez chyb bychom nebyli tam, kde jsme teď

Cesta ke Kentico Kontent vedla přes jeden neúspěch. Karol Jarkovský se rozpovídal o tom, jak jsme se pustili do vývoje dalšího produktu, proč to na poprvé nevyšlo a kam nás to posunulo. 

Proč u nás vznikla potřeba vyvíjet nový produkt, když Kentico CMS pořád dobře slouží

Je potřeba si uvědomit, že každý produkt nebo nová technologie si prochází určitou křivkou životnosti. Jednoduše řečeno, na začátku přijdeš s inovativním řešením určité potřeby zákazníků. Postupně ho začne používat víc a víc lidí, stává se populárnější, až dojdeš do chvíle, kdy produkt dosáhne vrcholu a začne postupně stagnovat, protože už není možné ho dále efektivně rozvíjet. 

Důvody můžou být různé. Například technologie, na které je původně produkt postavený, postupně zastarává a nesplňuje požadavky na moderní architekturu. Nebo zákazník najednou řeší jiné problémy a hledá jiné, lepší řešení. My jsme se před více než dvěma lety rozhodli, že chceme mít náskok, než s naším hlavním produktem dojdeme do tohoto bodu.

Karol Jarkovský pracuje v Kentico jako Director of Product

Jak poznáš, že je ten pravý čas o tom přemýšlet

Určit, kde se produkt na té křivce nachází, je poměrně těžké. Člověk se musí naučit dobře vnímat prostředí a rozumět signálům, které dostává od zákazníků a partnerů. S impulzem pracovat na nějakém alternativním řešení přišel jako první Petr Palas v roce 2011. A tak vzniklo Kentico+, kde jsme převedli naše CMS do Cloudu. To jsme o dva roky později museli zahodit.

Proč

Na Kentico+ jsme si velmi dobře otestovali očekávání zákazníků. Jedno z těch nejzásadnějších bylo vnímání toho produktu i jako služby. To znamená, že jako zákazník platím někomu měsíční poplatek a nechci řešit s tím spojené problémy. Na to jsme nebyli připravení. Najednou nebyl čas vyvíjet a místo toho jsme řešili support. Ve zbývajícím čase jsme často produkovali nekvalitní kód, který generoval více chyb, které si vyžadovaly ještě více pozornosti. A to, jednoduše řečeno, způsobilo konec Kentico+. Dlouho jsme se o tom bavili, ale nakonec jsme udělali rozhodnutí, že nebudeme projekt dále živit a začneme znovu.

"Bavíme se daleko více se zákazníky a všechna naše řešení s nimi ověřujeme."

Co si myslíš, že jste tehdy měli udělat jinak

Investovat více času do poznávání potřeb zákazníků. Mysleli jsme si, že když něco vymyslíme za zavřenými dveřmi a pustíme to ven, bude to najednou fungovat. Jenže tak to není, i když třeba už zkušenosti máte a v podstatě jen měníte způsob doručování produktu. Kentico+ možná přišlo trochu dřív než vznikla reálná potřeba po službě, která by umožňovala mít věci v cloudu. A taky jsme si vůbec nepřipouštěli, že bychom mohli selhat. Vlastně jsme ani nechtěli, aby na to někdo přišel. Byla to taková typická mladická tvrdohlavost. 

A co se stalo potom

Kentico+ jsme opustili v roce 2013. Ale nic se nezměnilo na tom, že jsme byli o 2 roky blíž bodu, kdy jsme předpokládali, že náš produkt začne stagnovat. Tehdy začalo vznikat Kentico Kontent. Uvědomovali jsme si, že potřebujeme inovovat a začít využívat technologie, díky kterým budeme moci růst dalších 10 let. To je přibližná délka cyklu, ve které náš trh funguje.

Představ nám víc Kentico Kontent

Myšlenka, na které stojí Kentico Kontent, souvisí s trendem posunu od monolitických aplikací, které stojí na jednom řešení, k digitálním platformám, které integrují více mikro služeb. Jako firma si můžeš vlastní řešení poskládat jako lego. Díky novým technologiím to je dnes poměrně jednoduché a zaplatíš jen za to, co skutečně potřebuješ. Kentico Kontent umožňuje na jednom místě vytvářet, kontrolovat a spravovat obsah, který potom můžeš publikovat skrze různé kanály, Ať je to web, mobilní telefony, sociální sítě, e-maily, tak i cool technologie jako Internet of Things, Voice Assistants, virtuální a rozšířená realita a řada dalších. 

Navíc můžeš obsah personifikovat podle demografických dat, zařízení, lokality nebo jiných aspektů. Je navržený tak, aby týmům, které ho spravují, ušetřil hodně času a práce a poskytl flexibilitu, které jim monolitické systémy poskytnou jen těžko. 

"Bavíme se daleko více se zákazníky a všechna naše řešení s nimi ověřujeme."

Jak se proměnila firma, když tu jsou najednou dva produkty

Kentico Kontent roste rychle, máme první zákazníky a rychle nám přibývají další. Museli jsme se tomu tempu hodně přizpůsobit. Aby vývoj na začátku frčel, založili jsme Kentico Kontent jako interní start-up s malým týmem. Jak postupně rosteme, tým se rozšiřuje, specializuje a je procesně stabilní. Už to není start-up, ale je to přirozená součást celé firmy.

Jak jste se tedy z předchozího neúspěchu poučili

Jdeme na to úplně jinak. Bavíme se daleko více se zákazníky a všechna naše řešení s nimi ověřujeme. Raději vydáme nějakou minimální variantu produktu než pracovat na funkcionalitách, které nikdo nevyužije. Taky jsme si uvědomili, jak důležitý je neúspěch. Každá chyba tě neskutečně posune a bez selhání s Kentico+ bychom s Kentico Kontent nebyli tam, kde jsme teď. 


Líbí se vám, jak pracujeme a říkáte si, že by to mohlo klapat? Hledáme parťáky do týmu a rádi vás poznáme. 

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Seznamte se, Cloud-first Headless CMS

Není vám úplně jasné, co je vlastně to „headless CMS", o kterém mluvíme v souvislosti s Kentico Kontent? Pojďme si ukázat, s jakými druhy systémů pro správu obsahu se můžete set...

Chci vědět víc

Produktem technologické firmy je inovace

Druhý díl rozhovoru s Petrem Palasem. Jak vidí budoucnost firmy a jak vnímá sám sebe jako CEO?

Chci vědět víc

Seznamte se s Kentico Kontent

Na trhu jsme už 12 let. Na začátku jsme vytvořili skvělý produkt Kentico CMS. Ten označuje americký Gartner za jeden z nejlepších systémů pro správu webového obsahu na světě.

Chci vědět víc