Jak vyrůst v UX Seniora? Máme systém!
Život v Kentico, Práce v Kentico

Jak vyrůst v UX Seniora? Máme systém!

„Milý Franto, dnes to jsou přesně 4 roky, co jsi k nám nastoupil. Tímto tě tedy pasujeme na UX Seniora!“ Tak tohle u nás neuslyšíte. Jestli je designér junior nebo senior, neposuzujeme podle odštípnutých příchodů a odchodů, ani podle počtu stříbrných vousů. Máme jasný systém, který má hlavu a patu. Jste zvědaví? Nebojte, všechno vám ukážeme!

Na začátku jsme měli UX Juniory a UX Designery

Junior obvykle přicházel bez zkušeností, ale s vlohami a chutí se učit. Nejpozději do roka už byl schopný samostatně projít celým designovým procesem a stal se z něj UX Designer. Tohle dělení nám poměrně dlouho stačilo. Tu a tam se vynořila myšlenka, jestli mezi sebou nepotřebujeme pojmenovat seniory – nenacházeli jsme ale pádný argument, k čemu by nám to pomohlo.

Až to jednou přišlo. V našich hlavách byly všechny zásadní znalosti, měli jsme dost zkušeností. Zkrátka vše fungovalo. Najednou nám chyběly jasné priority, v čem se potřebujeme zlepšovat. A tak vyvstala otázka: „Jak se zkušení designéři můžou dál rozvíjet a posouvat, aby to mělo smysl pro ně i pro Kentico?“ 

Řešení nevzniklo přes noc

… a rozhodně nevzešlo z hlavy jednoho člověka. Vymýšlení nového systému jsme vzali jako designovou výzvu a pustili se do toho se vším všudy.

  1. Projekt rozjel Pavol Donko. Začal výzkumem a zmapoval, jak kompetence seniorních designérů určují jiné firmy.
  2. Pak přišla na řadu série workshopů. Společně jsme definovali, kdo je pro nás senior. Co zná a umí. Prošli jsme výsledky výzkumu a proškrtali, s jakými názory ostatních firem souzníme a se kterými ne. 
  3. Výsledkem byla tabulka. Seznam schopností, dovedností a charakteristik, které vystihují seniorního UX Designera a prohlubují to, co známe a umíme. A nechybí ani systém bodování – ten jsme ladili ze všeho nejdéle.

Takhle vypadá

Tohle je ale jen první stránka. Stáhněte si celou tabulku v PDF.

Jak to funguje

V prvé řadě je potřeba říct, že nejde o povinnou věc. Ne každý je připravený být seniorem a ne všichni to chtějí. Bereme seznam jako pomocníka, který nás inspiruje, když se chceme zlepšovat. A když taková chuť přijde, tak:

  • Společně s Tadeášem, který náš tým vede, sedneme nad seznam a pobavíme se o tom, kam se chceme posouvat. Ideálně při pravidelném sedánku, který s každým podniká jednou za čtvrt roku.
  • Pokud se chceme stát seniorem, je potřeba nasbírat 15 bodů ze 7 kategorií v tabulce. Z těch si vybíráme sami – podle toho, na co se chceme specializovat.
  • V průběhu roku si vedeme v pravém sloupci tabulky deníček, kam zapisujeme důkazy, jak se nám dané body podařilo splnit.
  • Když nasbíráme 15 (nebo víc) bodů, znovu se sejdeme s Tadeášem a vyhodnotíme, jak se nám podařilo cílů dosáhnout. A když je splněno? Stará smlouva letí do koše a chystáme novou, na pozici Senior UX Designer. 
  • Jednou ročně pak děláme shrnutí, jak se nám daří udržovat nastavenou laťku a třeba plnit i další body v tabulce.

Systém používáme víc jak rok

Po takové době si troufáme říct, že úspěšně. A jak náš tým známe, věříme, že neusneme na vavřínech a budeme dál pracovat i na oblastech, u kterých už máme v tabulkách „fajfky“. 

Tak počkat – a co junioři

O začínajícího designéra se staráme jinak. Čeká tu na něj léty osvědčený systém bobříků. Co bobřík, to konkrétní milník, kterého by měl dosáhnout. Až nasbírá všechny, bude z něj UX Designer se vším všudy. 

Chcete vědět víc?

V naší Kentico Design komunitě se pořád něco děje. Workshopy, meetupy, design sprinty, Design Hours, konference... Chcete mít přehled?

Sledujte nás na Twitteru


Zaujalo vás, jak to u nás chodí

Koukněte na seznam volných pozic. Nebo se vyptejte Tadeáše na podrobnosti: TadeasK@kentico.com 

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Experiment: tak trochu jiný tým

Léto v Kentico pravidelně zasvěcujeme sebevzdělávání a inovacím, zkoušíme nové věci. A tak se v červnu 2018 zrodil nový tým – Experiment. Byl to nápad, od kterého se neočekávaly...

Chci vědět víc

Jak na design reviews? S checklistem!

Každý důležitý design, který se má v Kentico dostat do produktu, prochází poctivou zpětnou vazbou. A nemyslíme tím jen testování s uživateli. Ještě před ním čeká každé nové vyle...

Chci vědět víc

Design Sprinty při vývoji softwaru: Experimenty s metodikou

V pondělí definujete problém a cíle. V úterý shromáždíte nápady. Ve středu je řádně proškrtáte. Ve čtvrtek vytvoříte prototyp řešení a hned v pátek ho otestujete s uživateli… Zn...

Chci vědět víc