Modernizujeme Kentico Xperience
Rozhovory, Produkty

Modernizujeme Kentico Xperience

Po úspěšném rebrandingu Kentico Xperience jsme se zaměřili na technologie a obchodní model. V dvoudílném rozhovoru nás manažeři Xperience, Antonín Moravec a Dominik Pintér, novinkami provedli. Přečtěte si, co našim zákazníkům přinese obchodní model založený na subscription a přepis knihoven do .NET Core. A jak si v tom všem stojí developeři.

EMS se změnilo na XP, to nebyla jen kosmetická změna, že

Antonín: Nebyla. Krom loga se změnila spousta věcí uvnitř. 

Dlouho pro nás měl o něco větší prioritu Kentico Kontent, byl to nový produkt, který potřeboval nastartovat. Zatímco na Kentico Xperience už jsme se mohli spolehnout, začátky mělo dávno za sebou. Uteklo pár let, z Kontentu je zavedené enterprise řešení. Dva plnohodnotné produkty si ovšem zaslouží, aby se jim týmy věnovaly naplno. 

Takže jsme rozdělili firmu na 2 části – dvě divize, každou pro jeden produkt. A pak máme společná, sdílená oddělení. Pořád si dokážeme navzájem pomoct a spolupracovat. A Petr Palas už je konečně jen CEO. 

Dominik: Pro mě je to, co se dnes děje v Xperience důvod, proč jsem tady. Kentico se rozhodlo do Xperience intenzivně investovat. Produkt se teď připravuje na časový horizont dalších 5-6 let a já vidím jako svůj hlavní úkol převést ho do nové fáze. 

Antonín: V Kentico si každý rok dáváme nosné téma, které pak spojuje celou divizi. Pro Xperience je to tento rok Modernize – vylepšujeme produkt, obchodní model a vůbec způsob práce. Nemůžeme se spokojit s tím, že budeme dělat věci tak jak dříve, děláme další velký krok dopředu.

Modernizace není jen o přepisu do .NET Core, není to o jen tom, že jsme začali nabízet od ledna subscription model, prostě celá firma prochází inovacemi.

Narazil jsi na subscription model u Kentico Xperience. Řekneš nám víc?

Antonín: Zákazník nemusí zaplatit tak velkou částku na začátku. U tradičního licenčního modelu se zaplatila vysoká částka předem a pak se platil každoroční poplatek. U předplatného modelu zákazník zaplatí nižší, předvídatelnou částku, kterou potom ve stejné výši platí každý rok. Zákazník navíc může předplatné kdykoli stopnout, pokud chce. 

Jak je to u partnerů? Co to pro ně znamená, jaké jsou tam výhody a nevýhody?

Dominik: Není to jednorázový byznys jako u licencí. Subscription model je ideální pro kontinuální projekty – partneři mají prostor pro pravidelnou debatu se zákazníkem o tom, kam chce produkt dál posunout a jak společně upevňovat dlouhodobý vztah. A pokud zákazník obnoví subscription, získává prostor pro vylepšení, která zajišťuje právě agentura. 

Antonín: Je to jedno z dlouhodobých témat pro partnery – hledají způsoby, jak pracovat se zákazníky delší dobu. Je pro ně náročné nového klienta získat. Proto, když už ho mají, chtějí s ním vybudovat opravdové partnerství, opravdu mu kontinuálně pomáhat a rozvíjet společné projekty. S tím souvisí také směr, kterým se Kentico Xperience vydává – iterativní způsob dodávání.

Dominik: Doteď jsme dělali big-bang releasy – naplánovali jsme roadmapu a po 1–2 letech vydali novou verzi. Část z původního plánu se škrtla, protože jsme to nestihli. A mezitím se nám trh a jeho potřeby třeba posunuly někam jinam. To, co bylo pro zákazníky/partnery relevantní před rokem, jsme vydali, jenže oni mezitím už potřebovali třeba něco jiného. Proto teď chceme releasovat třeba každý měsíc – dynamicky na věci reagovat. 

Na co se při modernizaci Kentico Xperience nejvíce zaměříme? 

Dominik: Xperience je řešení, které se skládá z několika částí. Z nich dvě budou pro Xperience do budoucna extrémně důležité – digitální marketing a commerce. Tady chceme zákazníkům dát správné nástroje na zvládnutí každodenních úkolů. Nebudeme na to spěchat, jde nám o kvalitu.

Budeme měřit, zkoumat adopci, zjišťovat, jestli se věci uchytí. A když se neuchytí, analyzovat proč. A na základě toho se zlepšovat. A o tom je iterativní vývoj – to jsme doteď na XP neuměli. Musíme věci začít dělat jinak, abychom dosáhli správného cíle. Tím je, aby lidi 90 % nástrojů aktivně používali.

Dalším velkým tématem je přepis Kentico Xperience do .NET Core. Proč to děláme a co to přinese klientům a partnerům? 

Antonín: Kentico se rozhodlo zajistit přepisem budoucnost produktu, protože .NET je dnes už mrtvá větev. .NET Core je cross-platforma a open-source, je mnohem lépe optimalizovaný z hlediska performance. 

Dominik: A co ten přepis umožní, je právě iterativní vývoj. Další verze Kentico Xperience už nebudeme číslovat. Název Kentico Xperience bude reflektovat fakt, že vždycky jste na poslední verzi, takže číslo není důležité. Výrazně zjednodušíme upgrady – pracovně je nazýváme refreshe – aby nepředstavovaly žádné náklady navíc pro zákazníky/partnery.

Jak udržíme kontinuitu pro zákazníky, kteří už na Kentico Xperience projekty staví?

Antonín: Pokud budou zákazníci nové projekty dělat na ASP.NET Core MVC, tak jsou v bezpečí. Pokud dělali projekty na MVC 5, je to pořád výrazně jednodušší. A opravdu starší projekty na Portal Engine se budou muset stejně jednoho dne přepsat. 

Je naším úkolem nejen následovat ale i předvídat trendy tak, abychom našim zákazníkům nabízeli produkt na moderních technologiích. Dnes si pořád můžete koupit dieselové auto a je to dobré auto, ale je to technologie, která je stará, nový výzkum se na ní nedělá a do některých měst už v něm nevjedete.

Dominik: Další důležitý argument je, že už nenajdete opraváře, který vám to opraví. 

Pokud chceme najímat vývojáře, kterých je málo a můžou si vybírat, tak musíme pracovat na technologiích, na kterých oni chtějí dělat, které je baví.

Proč vlastně tyhle zásadní změny děláme zrovna teď?

Antonín: Kdy jindy, když ne teď? Nebudeme přece inovovat, až nám poteče do bot. Pouštíme se do toho ve chvíli, kdy máme stabilní prostředí, máme na to peníze a prostor. 

Součástí přepisu není jen změna technologií, ale modernizace všech oblastí. Chceme, aby produkt, který vydáme, nebyl jen technologicky nový, ale abychom umožnili věci, které na dosavadních technologiích nejsou možné.

Dominik: Historicky, když jsme se rozhodli něco takového udělat, tak se nám to vyplatilo. Od začátku je tu vize, s inovacemi přicházíme mezi prvními. 

Cloud je dobrý příklad. V momentě, kdy jsme do něj začali investovat, stávalo se, že si jiné firmy klepaly na čelo. Zaznívalo, že jsme blázni, že to je hudba budoucnosti.

Ale už tenkrát měl Petr odvahu, aby do vývoje cloudového řešení investoval – a že to nebylo levné. Dostal jsem možnost postavit v Kentico interní cloudový tým. 

Díky téhle investici jsme si koupili zkušenosti. Teď, když už je na headless řešení trh konečně připravený a najednou všichni chtějí SaaS, tak my už jsme etablovaní experti. Víme, jak na to, zatímco jiné firmy se SaaS teprve začínají. Jsme se svým headless řešením na enterprise úrovni, protože jsme se tehdy dívali dopředu. A to teď děláme i s Xperience.

Zajímá vás, co tohle všechno znamená pro vývojáře v Kentico

Jak se mění způsob práce v Kentico Xperience i profil ideální/ho kolegy/kolegyně? A co na oplátku nabízí Kentico jim?  Přečtěte si druhou část rozhovoru s Dominikem a Antonínem. A nebo mrkněte na video:

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

VIDEO: Představujeme Product Marketing v Kentico Xperience a Kentico Kontent

Základní pravidlo pro videa? Ne delší než minutu! Jenže my vám toho chceme tentokrát říct víc. Tak třeba:

Chci vědět víc

Kentico Xperience se mění – malé flexibilní týmy, komunikace přímo se zákazníky a časté iterace

V Kentico Xperience jsme se pustili do komplexní modernizace. S tou je úzce spojen i způsob práce ve vývojových týmech. Nevstupujeme ale do neznámých vod – v Kentico Kontentu js...

Chci vědět víc

Během pár měsíců jsme přeskládali celou firmu. Proč?

V květnu jsme do světa vypustili nové weby, které odráží rebranding obou našich produktů – Kentico Kontent a Kentico Xperience. Uvnitř Kentico se zároveň odehrála celá řada změn...

Chci vědět víc