Kentico Xperience se mění – malé flexibilní týmy, komunikace přímo se zákazníky a časté iterace
Práce v Kentico, Produkty

Kentico Xperience se mění – malé flexibilní týmy, komunikace přímo se zákazníky a časté iterace

V Kentico Xperience jsme se pustili do komplexní modernizace. S tou je úzce spojen i způsob práce ve vývojových týmech. Nevstupujeme ale do neznámých vod – v Kentico Kontentu jsme si všechno už řádně ozkoušeli a víme, že to funguje. Jak na to jdeme a o jaké developery se můžeme opřít? 

V předchozím článku jsme se bavili o přepisu produktu do .NET Core a změně obchodního modelu. Přesuňme se k způsobu práce, ten na to navazuje. Je potřeba pracovat iterativně, releasovat častěji, pružněji reagovat na potřeby agentur a zákazníků…

To je systém práce, který před nějakými dvěma lety začal v Kontentu pod pracovním názvem PDP 2.0. Je tohle vize i pro Xperience

Antonín: Ano, jde o kratší iterace v další verzi. Budeme nějaké kratší releasy dělat už pro Kentico Xperience 13, poté, co bude venku – refreshe tomu pracovně říkáme. Dodáme nové funkcionality i v průběhu dalšího roku, kdy budeme pracovat na následující verzi. 

PDP 2.0 je pro nás inspirací. Změnu dokážeme dostat ke klientům velmi rychle. Má to smysl pro klienta, pro vývojáře, který vidí, že tu věc může rychle zlepšit, i pro agenturu, která se s problémem nemusí trápit další rok.

Jak Kentico přemýšlí o vytvoření prostředí pro tuhle změnu mezi samotnými vývojáři

Dominik: Už teď pracujeme v cross-funkčních týmech, kde jsou lidi z Customer Success, produktu, vývoje, marketingu. Propojují se lidé z různých oddělení, aby, když se baví o zákaznických potřebách a prioritách, každý tým přinesl svůj pohled.

Antonín: Na všech úrovních v Kentico vidíš otevřenost ke spolupráci – víme, že závisíme jeden na druhém, abychom mohli uspět. Pomohly nám k tomu OKRs, nastavené cíle jdou napříč odděleními i divizemi. Potřebujeme se navzájem. Chápeme, že potřebujeme zákazníkům být blízko a dobře je chápat. Když je cokoli potřeba – zařídit, udělat, odletět, naši lidé k tomu mají podmínky a podporu vedení.

Představuji si, že jsem vývojář, jsem zavedený specialista na určitou technologii a jsem na to pyšný. A najednou jsem v situaci, kdy po mně firma chce, abych se naučil vést rozhovory se zákazníky, prioritizovat si práci a pracovat s feedbackem. Proč bych to měl dělat? A jak mě firma podpoří v tom, abych to dělal dobře

Antonín: Tam jde o to, co pro tebe jako pro vývojáře je měřítko úspěchu. Je to množství chyb, který uděláš v kódu? Je to množství kódu, který napíšeš? Počet sprintů, kdy doručíš všechno, co sis naplánoval? Nebo je to hodnota, kterou v tom vidí zákazníci, a jejich spokojenost?

Dominik: Navíc vývojáři nemají nastavené klasické vývojářské metriky – naše jediná metrika je to, co dáme zákazníkům, jaký feedback od nich dostaneme, jak spokojení jsou a jak ten produkt budou dál doporučovat

Mám zkušenosti z Kentico, ze startupu i z velkého korporátu. Jedna věc je, že Kentico je fakt nejlepší firma, kde jsem kdy pracoval, co se týče kultury. A druhá věc – jdeme zlatou střední cestou. Našim lidem nabízíme firmu a produkt, které jsou stabilní, nikdo je nebude nutit odrbávat svoji práci, abychom něco vydali o měsíc dřív. Zároveň týmy jsou malé. Je tu struktura, ale není tu byrokracie. 

Startupy lákají na to, CO budeš dělat, u korporátů jde hlavně o to, JAK to budeš dělat. Ale u nás má zaměstnanec v úhledném balíčku to CO, JAK i PROČ. Protože my víme i proč věci děláme.

Kdybyste to měli shrnout, kdo tedy do Kentico nejlépe zapadne

Dominik:  Když odhlédneme od technických dovedností, jsou důležité měkké vlastnosti – potenciál, motivace, touhy... Pokud tě nemotivuje dělat dobrý produkt, jsi jako barman, kterému je jedno, jak to pivo natočí, a navíc nesnáší lidi. Existují samozřejmě vývojáři, kteří ráno přijdou s prázdnou hlavou do práce, odbuší si svých 8 hodin a jdou domů zas s prázdnou hlavou – se samotnými výsledky práce si starosti nedělají. Ale takové lidi si my nemůžeme dovolit zaměstnávat. 

Antonín: V Kentico na všech úrovních vidíš otevřenost ke spolupráci – víme, že potřebujeme jeden druhého k tomu, abychom uspěli. A taky chápeme, že potřebujeme být blízko zákazníkům a dobře jim rozumět. 

Vývojář u nás není stroj, může se zákazníků přímo zeptat na zpětnou vazbu, má k dispozici dvě výzkumnice, které mu pomůžou. Má k ruce UXáky, kteří znají zákazníky. Může se spojit s kýmkoli na světě a může tam doletět. Tedy pokud zrovna neřádí pandemie. 

Propojujeme lidi z různých oddělení – Development, Customer Success, Sales, UX… Když se baví o zákaznických potřebách a prioritách, každý tým přináší svůj pohled. 

Priority máme dobře nastavené a pomáhají nám přitáhnout správný typ lidí. Takové bychom si měli držet a hýčkat. A ostatní budou prostě přicházet a odcházet. 

Jste zajímavá dvojice – ačkoli jste do managementu Kentico Xperience přišli po odlišných cestách, působíte hodně sehraně

Antonín: Já jsem si prošel v Kentico všemi odděleními. Je málo věcí, o kterým nevím aspoň něco, to mi dává vhled a zjednodušuje řešení vlastně jakéhokoli problému. 

Dominik: Já v Kentico začínal. Odcházel jsem proto, že jsem chtěl získat zkušenosti, vidět, jak to funguje ve startupu, přijít do prostředí, kde vůbec nic netuším, a zjistit, jestli se tam dokážu prosadit. A do korporátu jsem potom přešel, protože jsem se chtěl naučit, jak dělat a prodávat enterprise software enterprise klientům. 

A proč jsem se vrátil? Úplně upřímně jsem od chvíle, co jsem odešel, měl v hlavě myšlenku, že bych se jednou vrátil. Hrozně se mi líbí tahle výzva – jsme ve fázi, kdy chceme signifikantně rozvíjet Xperience jako produkt. A je pro mě strašně zajímavý, že můžu být toho součástí.

Antonín: Mně přijde, jako kdyby Dominik nikdy neodešel. Mám pocit, že to vidíme stejně – s čím máme problémy, co nám nejde, co chceme zlepšit.

Co jsou v následujících měsících vaše největší priority a úkoly

 Dominik: Nejbližší věc je udělat a dodat Kentico Xperience 13 a dobře vykomunikovat jeho benefity. A co je ještě důležitější než verze 13 jako taková, je zároveň říct, co pak bude dál. Aby všem bylo jasné, kde jsme a kam jdeme. No a pak jít a fakt to udělat.

Antonín: Tečka.

Modernizace Kentico Xperience

Kentico Connections 2020 | Dominik Pintér, Managing Director of Kentico Xperience

Nemáte čas kouknout na video? Máme pro vás na toto téma ještě rozhovor Dominka Pintéra a Tondy Moravce: Modernizujeme Kentico Xperience

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

VIDEO: Představujeme Product Marketing v Kentico Xperience a Kentico Kontent

Základní pravidlo pro videa? Ne delší než minutu! Jenže my vám toho chceme tentokrát říct víc. Tak třeba:

Chci vědět víc

Modernizujeme Kentico Xperience

Po úspěšném rebrandingu Kentico Xperience jsme se zaměřili na technologie a obchodní model. V dvoudílném rozhovoru nás manažeři Xperience, Antonín Moravec a Dominik Pintér, novi...

Chci vědět víc

Během pár měsíců jsme přeskládali celou firmu. Proč?

V květnu jsme do světa vypustili nové weby, které odráží rebranding obou našich produktů – Kentico Kontent a Kentico Xperience. Uvnitř Kentico se zároveň odehrála celá řada změn...

Chci vědět víc