Vývoj produktu – NOVĚ
Práce v Kentico, Produkty

Vývoj produktu – NOVĚ

Děje se to poměrně běžně. Firma s přátelsky nastavenými vztahy začne růst. Jak čas běží a lidí v kancelářích přibývá, zdá se, že se něco zároveň vytrácí. Věci najednou trvají déle a zákazníci jako by se vzdalovali. Přesně tomu jsme se chtěli vyhnout. Řešení jsme našli v novém způsobu práce, o kterém už dnes můžeme říct, že funguje. A není to jen proto, že naši developeři zasedli ke společnému stolu se zákazníky. Přečtěte si, co vše se změnilo.

Experiment jako inspirace

Od léta 2018 v Kentico funguje samostatný tým s názvem Experiment. Název odkazuje hned ke dvěma rovinám. Tým byl založen, aby experimentoval s různými zadáními, měřil akce v konverzním trychtýři a zkoumal, jak dovést zákazníky k provedení určité akce. Podrobně si o něm můžete přečíst v článku na našem blogu. 

Zároveň ale Experiment dobrovolně posloužil jako takový pokusný králíček. Od začátku byl postaven podle Drift Leadership Principles. Co to znamená? Tým je malý a samořiditelný. 6–7 developerů, kteří spolupracují s UX designérem a produktovým manažerem, společně stanovuje priority, komunikuje se zákazníky, účastní se tvorby designukoordinuje samostatně svou práci. 

„Cože? Takže vývojáři dělají najednou práci za UXáky a produkťáky,“ ptáte se? 

Ale ne. Každý stále dělá to své, jen jinak. Tento model se v Experimentu osvědčil. Dokonce tolik, že jsme se rozhodli podle něj upravit způsob práce celé divize Kentico Kontent. Zrodil se Product Development Process (PDP) 2.0

Teď už v tomto režimu fungujeme nějaký ten pátek. Sedli jsme si ke kávě s jedním z hybatelů změny – naším Agile Rangerem Petrem Hýnou. Probrali jsme zkušenosti, jaké jsme nasbírali za rok, co v PDP 2.0 jedeme.  

Vývoj v Kentico Kontent – dříve a dnes

Jak se divize Kentico Kontent úspěšně rozrůstá, priority a způsob práce se stále upravují. Však jsme agilní a neustále vylepšujeme. Co zůstává, je naše zaměření na zákazníky – chceme jim dodat co nejdříve co nejlepší produkt. A tým Experiment dokázal, že to jde opravdu rychle a efektivně. Proto jsme se rozhodli, že i zbytek divize vystoupí ze zaběhaných pořádků a vydá se cestou, kterou právě Experiment prošlapal.

Jak jsme změnili způsob práce? 

DříveDnes
Průměrný počet členů týmu byl 10.Malé autonomní týmy mají 6–7 členů.
Developeři přijali zadání od produktového manažera, iterativně ho zapracovali.Developerské týmy konzultují směr, kterým se ubírají, každých 14 dní s produktovým managementem. Priority pro další práci vycházejí z této diskuze. 
Produktový manažer / UX designér definovali problém, který předali developerům k řešení.Produktový manažer / UX designér spolupracují s týmy developerů externě – zajišťují kontext a mají poradní hlas
Komunikaci se zákazníky zajišťovali produktový manažer / UX designér. Komunikace se zákazníky se účastní s produktovými manažery / UX designéry i samidevelopeři
Developeři rozvíjeli především svou technickou specializaci a měkké dovednosti. Developeři se navíc vzdělávají v analýze dat, tvorbě reportů a komunikaci se zákazníky.
Developeři měli výbornou pasivní znalost angličtiny, především technické.Developeři mají výbornou aktivní znalost angličtiny, technické i společenské.

Týmy si neplánují práci zbytečně dlouho dopředu. Namísto toho pracují s konceptem iterativně inkrementálního vývojeETP (earliest testable product). Jak si to celé představit? Tým si určí, v jaké nejminimalističtější podobě může zákazníkovi produkt předat, aby pro něj už měl hodnotu. Zákazník takový produkt začne hned používat a dá týmu zpětnou vazbu prostřednictvím kvalitativních rozhovorů nebo přímo z aplikace In App (Intercom). Od tohoto feedbacku se pak odvíjí další kroky. Nestřílí se zbytečně od boku a produkt se potřebám zákazníků šije na míru. 

V každé fázi komunikuje většina týmu se zákazníkem a aktivně se zajímá, co ještě zlepšit, co dále přidat a co už funguje k jeho spokojenosti. Petr to shrnuje: 

„Iterativní vývoj pro nás znamená dělalat ty správný věci tím správným způsobem.”

Původní role – nová náplň

Změnili jsme toho hodně. Pravda je, že to bylo občas náročné. Identifikovali jsme pro vás tři oblasti a s nimi tři skupiny kolegů, se kterými jsme se museli odhodlat vyplout do neznámých vod. 

Jak hodnotí přínosy a výzvy nového stylu práce jednotliví členové týmu?

Původní role – nová náplň

Změnili jsme toho hodně. Pravda je, že to bylo občas náročné. Identifikovali jsme pro vás tři oblasti a s nimi tři skupiny kolegů, se kterými jsme se museli odhodlat vyplout do neznámých vod. 

1) Developer na telefonu

Komunikace – tohle slovo u nás teď hodně rezonuje. Jak jsme zmínili, vývojáři přímo komunikují se zákazníky. Co to ale v praxi znamená? Ptají se a aktivně poslouchají, co zákazníci potřebují, co jim vadí a s čím jsou naopak spokojení. 

Samozřejmě se někdy stane, že se člověk na technické pozici na to prostě necítí. Někteří mají super technické dovednosti, ale extroverti zrovna nejsou. Netlačíme na ně. Samotný rozhovor se zákazníkem může vést UXák nebo produkťák. Developer se ho účastní, poslouchá a tu a tam třeba položí doplňující otázku. No a časem se propracuje do aktivnější role. 

A když je potřeba, zabalí si vývojář batoh a vyrazí přímo za zákazníkem. Pochopit, poznat, pomoci.

Výsledek? Developeři řeší opravdu to, co zákazníka pálí. Upřímně, je jasné, že pro vývojáře se jedná o výzvu navíc. Na druhou stranu jim to ale otevírá nové obzory. Mají větší kontrolu nad celým procesem vývoje, vnímají klienta přímo, ne přes síto jiných rolí. Koneckonců, pokud pochopíme perfektně zákazníka a jemu se s námi bude dařit, i náš byznys pokvete.

2) Technical Leader – lídr nejen technický

  • Jak nastavit dlouhodobou vizi týmu? 
  • Jak pracovat s OKRs?
  • Jak poznat silné a slabé stránky týmu jako celku? 
  • Jak zajistit, aby se každý člen týmu těšil do práce, protože ví, co a proč dělá?

Tak tohle jsou jen některé z otázek, na které by Technical Leader v Kentico měl dokázat odpovědět. 

Samozřejmě, stále většinu pracovní doby programuje. Zároveň ale umí delegovat a svou zodpovědnost rozprostřít. Poskytuje kolegům vedení a podává pomocnou ruku. Mimochodem, setkali jste se už s tvorbou Simona Sinka? Podle něj lídr není zodpovědný primárně za práci týmu. Lídr je zodpovědný za lidi v týmu, těm poskytuje prostředí, v kterém mohou vyrůst. 

Chápeme, že ve vůdčí osobnost nikdo z nás nevyroste přes noc. Technical Leaders mají samozřejmě podporu – technické věci mohou konzultovat s ostatními seniorními developery nebo nadřízenými. A pro všechno ostatní jsou v Kentico Agile Rangers.

3) Agile Ranger na bílém koni

Kdysi jsme měli Scrum Mastery. Se změnami v developmentu se nám přetavili do Agile Rangers. Jen kosmetická změna, napadá vás? Ne tak docela.

Kdysi měl každý tým svého Scrum Mastera. Dnes už se týmy posunuly, jsou samostatnější a o procesech se rozhodují samy. Členové si sami definují a rozdělují práci. Scrum rituály také zvládají. Agile Rangers jsou připraveni na značkách a zapojují se jako konzultanti a poradci na vyžádání. S čím pomáhají? Tak třeba

  • nastavují týmům zrcadlo, 
  • řeší témata, se kterými si jednotlivé týmy nevědí rady,
  • vedou řadu workshopů – od měkkých dovedností po leadership,
  • zabývají se tématy napříč týmy, třeba jak pomoci vývojářům pochopit kontext zákazníka,
  • vysvětlují změny v developmentu a pomáhají je uvádět do praxe.

Petr popisuje jeden z nejdůležitějších úkolů Agile Rangerů: 

„Podpořit změnu můžu tím, že vysvětlím lidem to proč. Když dobře vysvětlíš motivaci a dobře popíšeš stav světa, do kterého změnu zasazuješ, tak si lidé snáz představí, proč se tím směrem chceme vydat. Když jim to dává smysl, začnou přemýšlet o tom, jak oni sami tomu mohou pomoct.” 

Malý krok pro developera

Tak jako je každý silný v jiných kramflecích, tak má každý svou slabinu, na které chce pracovat. Vybrali jsme pro vás jeden tým vývojářů, říkejme jim třeba Pionýři. Po roce práce novým způsobem je čas reflektovat. V čem nejvíce vyrostli a kde musí ještě přidat?

… velký skok pro firmu

S přechodem na PDP 2.0 se posunula celá firma zase o krok dál. V divizi Kentico Kontent se změna dotkla opravdu každé role, nikdo nezůstal ve starých kolejích.

Stále je na čem pracovat. Nikdo nejsme dokonalí, ale makáme na sobě.  

Developer 2.0

A jsme zpět u základního stavebního kamene firmy – developera. 

Ti naši jsou samostatní, nebojí se převzít odpovědnost za svou práci i výsledný produkt. Umí bezvadně anglicky, a tak není pro ně problém pravidelně se bavit se zákazníky. Opravdu jim na úspěchu našich zákazníků záleží. Jsou sebevědomí a týmy si kormidlují sami. 

Chcete o tématu vědět víc

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Jak se žije .NET developerům v Kentico – část I

Představujeme vám .NET brainiaky, Aleše z Kontentu a Marka z Kentico Xperience. Povídali jsme si o rozdílech v developmentu a jejich týmech. A taky o tom, jak oni sami pomáhají ...

Chci vědět víc

Prst na tepu doby – přepisujeme knihovny do .NET Core

Když začal Petr Palas, CEO Kentico, v roce 2004 psát první verzi svého produktu, vytvářel jednoduchý systém pro správu obsahu postavený na platformě Microsoft .NET. Od té doby u...

Chci vědět víc

Experiment: tak trochu jiný tým

Léto v Kentico pravidelně zasvěcujeme sebevzdělávání a inovacím, zkoušíme nové věci. A tak se v červnu 2018 zrodil nový tým – Experiment. Byl to nápad, od kterého se neočekávaly...

Chci vědět víc