Experiment: tak trochu jiný tým
Práce v Kentico

Experiment: tak trochu jiný tým

Léto v Kentico pravidelně zasvěcujeme sebevzdělávání a inovacím, zkoušíme nové věci. A tak se v červnu 2018 zrodil nový tým – Experiment. Byl to nápad, od kterého se neočekávaly za každou cenu výsledky – byli jsme si vědomi, že může jít o slepou uličku. Přesto měl tento pokus o nový přístup nakonec velký vliv na celou firmu a její dnešní fungování. Chcete vědět, čím byl Experiment hned od začátku tak výjimečný?

Jak jsme hledali odpovědi

Vývoj v Kentico je už roky agilní. Leccos jsme se za tu dobu naučili, spoustu novinek nastudovali a ověřili si, co u nás funguje. A také jsme párkrát po cestě zaškobrtli. Máme ve zvyku pravidelně se ohlížet, rekapitulovat a pečlivě hledat řešení všech problémů, na které narazíme. Položili jsme si tedy tehdy v létě několik otázek:

  • Jak se ještě více přiblížit zákazníkovi?
  • Jak co nejrychleji přetavit dobrý nápad do něčeho hmatatelného, co mohou použít naši zákazníci?
  • Jak ještě více a efektivněji inovovat?
  • Jak měřit výsledky své práce a úspěšnost jednotlivých kroků?
  • Jak zvýšit konverzní poměra propustnost v pro nás zásadních segmentech konverzního trychtýře

Rozhodli jsme se, že se do hledání odpovědí pustíme poctivě.  

V červnu byl založen nový tým s názvem Experiment. Měl za cíl měřit jednotlivé akce v konverzním trychtýři. Především zjistit, proč jsou některé jeho segmenty méně prostupné než jiné, a jak tomu předcházet. Aby došli k potřebným závěrům, analyzovali členové týmu pečlivě data a komunikovali přímo se zákazníky. Postupně pak ze získaných střípků sestavili mozaiku odpovědí na naše otázky a mohli se posunout k dalším tématům.  

Základní schéma práce týmu zahrnovalo typicky tyto kroky:

  1. popsat problém,
  2. definovat hypotézu, 
  3. postavit experiment,
  4. otestovat hypotézu,
  5. popsat dopad experimentu.

Aby dokázal tým pracovat rychle a flexibilně, byl počet členů od počátku omezen na 3–4 developery, kteří měli k ruce UX designéra, Scrum Masteraproduktového manažera. Ale nebyli to obyčejní developeři, UXáci, Scrum Masteři a produkťáci...

Co se změnilo pro původní role

Než vám ukážeme, co nás Experiment naučil, zastavme se na chvilku u jednotlivých rolí v týmu. Představte si, že se jednoho rána probudíte stále jako developer, ale v úplně novém prostředí. Vaše role je najednou tak nějak jiná. 

Developer

Pro developery se otevřelo úplně nové hřiště. Perfektní technické dovednosti byly a jsou stále potřeba, připojily se k nim ale ještě 

  1. velká otevřenost
  2. chtění učit se novým věcem
  3. ochota převzít ownership,
  4. komunikace přímo se zákazníky

„Developeři jsou osobně zaangažovaní, protože vidí proces od definice problému přes vytvoření návrhu a jeho implementaci až po měření dopadu,” upřesňuje Petr Hýna. Nikdo nad nimi nestojí a nerozděluje úkoly. Tým se navíc musí umět poprat i s neurčitým zadáním

Je to velká výzva? Jak říká jeden ze zakládajících členů týmu, Martin Knapík: „Nejvíc stresující byl ten přechod, když jsem ještě neuměl přemýšlet nad problémy a pojmenovat je.” 

Nakonec přínosy převažují. „Nejvíc jsem se posunul v rozhodovacích schopnostech. V oblasti hledat problémy a pojmenovat si je. Ve schopnosti odložit vývoj na druhé místo. Vidět produkt i očima zákazníka, nekoukat na to jen jako programátor. Kopec věcí jsme si uvědomili, za sebe třeba můžu říct, že jsem mnohem empatičtější,” shrnuje Martin. 

Tým Experiment přivedl vývojáře v Kentico ještě blíž k zákazníkům.

UX designér a produktový manažer

Jeden UX designér a produktový manažer jsou týmu neustále k dispozici. Developeři společně se „svým” UXákem a produkťákem pravidelně pořádají design workshopy, kde dávají hlavy dohromady a vymýšlejí návrhy, které mají smysl. Developeři se také aktivně účastní hovorů UX designérů se zákazníky. Produktový manažer k tomu všemu poskytuje byznysový kontext. Je důležité říct, že konečné slovo mají právě developeři. Oni nakonec rozhodují, co budou dělat a jak.  

Scrum Master

Scrum Master je v Experimentu majákem na občas pěkně rozbouřeném moři. Stojí pevně a navede, kam je potřeba. Když Experiment zakládali, Scrum Master Petr Hýna na samém počátku členy detailně seznámil s Drift Leadership Principles, na jehož základech tým postavili. Pomohl vytyčit priority a principy fungování, na kterých teď jejich práce stojí. Dal jim možnost sdílet představy a rozptýlit občasné obavy z neznámého. A pak? Namísto obvyklé pravidelné moderace Scrum rituálů a nastavování procesů Petr sám sebe s úsměvem popisuje jako nekonečného „pozorovatele a rýpače zpovzdálí”. 

Co jsme se s Experimentem naučili

Když se ohlédneme zpět, Experiment tým hodně naučil nejen své členy, ale i zbytek firmy. Obzvlášť na začátku občas zahnuli do slepé uličky. Z těžkostí, na které narazili, jsme si ale odnesli cenná ponaučení do budoucna. 

Co se týmu povedlo

  • Jasně vysvětlit a uchopit, jak bude tým nastaven
  • správně formálně postavit experiment,
  • pracovat rychle a flexibilně,
  • získat a udržet si skvělý drive a ownership,
  • zefektivnit spolupráci mezi rolemi,
  • objevit nové problémy k řešení,
  • přesvědčit celou firmu o smyslu nového způsobu práce.

Pastičky a jak z nich ven

Jak se tým vyvíjel v čase, jeho členové s pomocí Scrum Masterů pečlivě zaznamenávali, co se dařilo dobře a co méně. Když narazili na těžkost, hledali řešení. Sestavili pro vás seznam několika bodů, které vám třeba pomohou, pokud se ocitnete v podobné situaci. 

HáčkyDoporučujeme...
Nachytřovací fáze až po 4 měsících > V začátku poskytněte dostatečnou dobu na studium, aby se tým detailně seznámil s doménou, v které bude působit.
> Zapojte hned na startu kolegy, kteří problému rozumí.
Obtížné vyhodnocování experimentu> Zapojte více datových analytiků.
Datová paralýza kvůli důrazu na data-driven rozhodování> Tlačte na kvalitu dat.
> Rozhodujte se s pomocí dostupných dat (buďte data-aware), ale berte v úvahu i jiné proměnné.
> Vyvažujte nedostatek kvantitativních dat kvalitativními analýzami.

A jedno bonusové zjištění. U týmu Experiment je vedle analýz a hodnocení důležitý ještě jeden prvek. Učení. Učení nejen jako cesta, ale i cíl snažení každého člena. 

A co z toho vzešlo

Ačkoli byl Experiment založen jako izolovaný tým s vlastními pravidly a zvláštnostmi, nakonec se ukázalo, jaká to byla trefa do černého. Že byli jeho členové zpočátku trochu nejistí v kramflecích? Kdo by nebyl. Dnes je z nich ale sebevědomá parta, která má odvahu vystoupit z komfortní zóny.

A jak dopadlo podrobné vyhodnocení práce a výsledků? Ukázalo se, že developeři v tomto malém samořídícím týmu jsou akční a flexibilní. I přes náročný začátek mají odvahu vzít otěže do vlastních rukou. V těsné spolupráci s UXákem, produkťákem a Scrum Masterem dokáží rychleji reagovat na výzvy, přiblížit se zákazníkům a průběžně hodnotit výsledky.

Práce týmu Experiment nezůstala bez povšimnutí. Nakonec posloužila jako inspirace ke změně fungování celé divize Kentico Kontent. Ale o tom až příště...

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Jak se žije .NET developerům v Kentico – část I

Představujeme vám .NET brainiaky, Aleše z Kontentu a Marka z Kentico Xperience. Povídali jsme si o rozdílech v developmentu a jejich týmech. A taky o tom, jak oni sami pomáhají ...

Chci vědět víc

Vývoj produktu – NOVĚ

Děje se to poměrně běžně. Firma s přátelsky nastavenými vztahy začne růst. Jak čas běží a lidí v kancelářích přibývá, zdá se, že se něco zároveň vytrácí. Věci najednou trvají dé...

Chci vědět víc

Prst na tepu doby – přepisujeme knihovny do .NET Core

Když začal Petr Palas, CEO Kentico, v roce 2004 psát první verzi svého produktu, vytvářel jednoduchý systém pro správu obsahu postavený na platformě Microsoft .NET. Od té doby u...

Chci vědět víc