Naše práce může být někdy neviditelná
Práce v Kentico

Naše práce může být někdy neviditelná

Nejčastěji je potkáte v kancelářích spolu s vývojovými týmy. Denně pečují o jejich rozvoj a dohlíží, aby nastavené procesy dávaly smysl. Ale nejen to. S Radkem Gajduškem jsme si povídali tom, jaký přesah může mít role Scrum Mastera. 

Jak se může lišit role Scrum Mastera v jednotlivých firmách

Třeba v počtů týmů, které má na starosti. U nás v Kentico je to jeden nebo dva. Slyšel jsem i o firmách, kde Scrum Master působí v až sedmi týmech. Tam funguje více operativně. Přijde, odmoderuje meeting, v rychlosti poradí, ale už nemá čas na nic dalšího. 

V některých firmách to může být sdílená role, člověk je napůl Scrum Master a napůl Tester nebo Developer.  Lišit se to může i podle míry manažerských kompetencí nebo zodpovědnosti. U nás se jako Scrum Masteři snažíme některá rozhodnutí přenést na týmy, které si třeba dovolenou domlouvají mezi sebou a my to jenom formálně schválíme. 

Proč jsi se rozhodl jít do Kentico

Dřív jsem pracoval v prostředí, kde platila pevně daná hierarchie. Občas přicházela nařízení shora, která mnohdy nedávala smysl a týmy objektivně brzdila. Možnosti cokoliv změnit byly velmi malé, což mě postupem času demotivovalo.

Chtěl jsem najít místo, kde se příjemně pracuje a neexistují zbytečná pravidla. Kde budu mít možnost podporovat změny k lepšímu. Když se u nás spojí osm Scrum Masterů a máme podporu šéfa Developmentu, tak se věci začnou opravdu hýbat kupředu. 

,,Scrum Master má spojovat lidi a podpořit to, aby se věci pohnuly správným směrem.“

Takže Scrum Masteři spolupracují jako tým

Přesně tak, potkáváme se spolu poměrně často. Jednou týdně máme Scrum Club. Sdílíme si, co nám v týmech fungovalo. Když si někdo neví v nějaké situaci rady, ostatní mu předají svůj pohled na věc. Nebo si vzájemně navštěvujeme meetingy a dáváme si zpětnou vazbu. 

Jednou za dva týdny máme Geek Lunch, kde se díváme na videa z TEDx zaměřená na leadership, motivaci nebo trendy z oblasti agilního vývoje. Čtyřikrát do roka vyjíždíme na Offsite, kde řešíme strategické věci nebo se vzájemně vzděláváme.

Kde tedy uvnitř firmy jako Scrum Masteři působíte

Prioritou jsou pro nás vždy vývojové týmy. Ale pomáháme, kde je to potřeba.  Aktuálně třeba náš marketingový tým prochází agilní transformací. Zapojujeme se do aktivit okolo náboru nebo nastavení procesů v Sales. Podílíme se na strategii pro celý Development. Vzděláváme kolegy v oblasti soft skills, a to i vzdáleně v naší US pobočce. Jsme administrátoři JIRA a Confluence, dvou našich hlavních nástrojů pro organizaci práce a dokumentaci. I my fungujeme ve sprintech, plánujeme si práci do Backlogu a máme pravidelné Retrospektivy. Zároveň se snažíme být aktivní v brněnské komunitě Scrum Masterů, kde pořádáme různé akce

Radek organizuje pro kolegy různé teambuildingy. Třeba založil hokejový tým, se kterým Kentico soutěží ve firemní lize.

Co si myslíš, že je na té práci nejtěžší

Spravedlivě tu roli vyvážit. Scrum Master stojí na pomezí týmů a managementu firmy. Na jednu stranu chce pro tým to nejlepší. Na druhou stranu vysvětluje týmům firemní strategii a kontext některých rozhodnutí managementu. 

A vy jste prostředník mezi tím. Je potřeba dokázat najít kompromis, aby byly obě strany spokojené. 

Je důležité, aby Scrum Master měl technický background

Dřív bych řekl, že to je podmínka, ale teď už o tom tak přesvědčený nejsem. 

Pracoval jsem několik let jako vývojář. Když jsem přišel do Kentico, měl jsem obrovskou výhodu. Neznal jsem dobře produkt, ale byl jsem schopný daleko lépe pochopit, o čem vývojáři mluví po technické stránce.  

Ale na druhou stranu cítím, že mě to může v některých případech svazovat. V technických diskuzích, kde bych měl být neutrální jako moderátor, mě to svádí se zapojovat. 

Podle mě jsou technické zkušenosti výhoda, ale ne nezbytně nutná podmínka. Myslím, že je důležitější znát dobře produkt a především rozumět lidem, kteří ho vyvíjí.

Nestýská se ti někdy po kódování

Já jsem lepší Scrum Master než vývojář, takže to mám před sebou obhájené. Občas si napíšu nějaké scripty, které nám pomáhají automatizovaně sbírat metriky na úrovni celého Developmentu. Při zvláštních příležitostech, jako jsou FedEx Days, pomáhám týmům jak jen to jde - snažím se testovat nebo s někým párově programovat. A doma si občas napíšu nějaký jednoduchý web nebo aplikaci, která mi usnadní život.

Vzpomeneš si na nějaký okamžik v práci, na který jsi nejvíc hrdý

Byl to jednoznačně přechod na novou buildovací platformu zvanou Teamcity. Když jsem přišel do Kentico, bylo pro mě jako pro bývalého vývojáře nepředstavitelné, že build trval skoro dvě hodiny. Spousta lidí mi říkala, že to jinak nejde, že už se s tím nedá nic dělat. Ale mě to nedalo, dal jsem dohromady tým a našel pro ně konzultanta. Je v podstatě neuvěřitelné, že díky tomu nám dnes build trvá 20 minut a Teamcity se stal nedílnou součástí práce vývojářů. 

A já jsem nebyl ten, kdo ten nápad realizoval, ale pouze jsem lidi okolo sebe motivoval a dal jim prostor. Scrum Master má spojovat lidi a podpořit to, aby se věci pohnuly správným směrem. Naše práce může být někdy neviditelná, ale o to více mě těší její výsledky. 

Zaujal vás tento rozhovor? Zrovna se poohlížíme po novém kolegovi a rádi vám povíme víc! 

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Naše začátky se Scrumem

Scrum je součástí našeho vývoje už hezkých pár let. Cesta k současnému stavu ale nebyla vůbec jednoduchá. Chcete vědět, proč jsme to nejdřív chtěli vzdát a kdy se to zlomilo? Za...

Chci vědět víc

Jak se žije Scrum Masterům v Kentico

Vlaďka Mašindová má za sebou první měsíce v Kentico na pozici Scrum Mastera. Proto jsme ji poprosili, aby sepsala svoje čerstvé postřehy. Tipnete si, co ji nejvíc překvapilo?

Chci vědět víc

O čem mluvíme, když mluvíme o agilním přístupu k práci

To, jak si organizujeme práci dnes, není konečný stav. Věci měníme podle toho, jak se postupně rozrůstáme a zlepšujeme. Pár let zpátky u nás proběhl takový malý převrat. Agilní ...

Chci vědět víc