Nejčastější úkoly pro marketingového analytika
Práce v Kentico

Nejčastější úkoly pro marketingového analytika

Sdílíte nadšení pro data? Možná by vás mohlo zajímat, jak s marketingovými daty pracujeme u nás v Kentico. Šli jsme totiž rovnou ke zdroji, podívali se pod ruce našemu marketingovému analytikovi a připravili seznam nejčastějších úkolů, se kterými se na téhle pozici u nás potkáte. A tady jsou!

1) Webová analytika

Zkrátka a dobře – zajistit správné měření na webu Kentico XperienceKentico Kontent, umět data správně porovnávat nebo dokázat přijít na to, že někde něco nesedí. 

Pro měření na webu používáme běžně dostupné nástroje jako je Google Analytics, Google Tag ManagerHotJar

V Google Analytics se nám sbírají údaje o návštěvnících z celého světa. Nejčastěji vyhodnocujeme chování uživatelů, eventy a interakce. Implementovali jsme i složitější měření pro scrolling nebo sledování jednotlivců. V analýzách se potřebujeme dívat na data z Google Analytics hlediska delšího časového období nebo na složitější kombinace dimenzí a metrik, kdy dochází k samplingu. Proto často pracujeme přímo s Google Analytics API

Hodně nás láká vytvářet predikční modely a pokročilou segmentaci zákazníků, abychom byli v budoucnu schopni chování uživatelů na webu předvídat a nabídnout jim relevantní obsah a informace, které potřebují.

2) Marketingové kampaně

Zřejmě nejvíce času a úsilí zabere vyhodnocování kampaní pro marketingový tým. 

Data do datového skladu získáváme jednak z Kentico Xperience, který umožňuje sbírat a analyzovat údaje o návštěvnících webu, a Microsoft Dynamics CRM. Poté nastupuje složité dotazování a tvorba SQL scriptů, abychom byli schopni získat potřebná a správná data, která následně nahráváme do Power BI a vizualizujeme. Tímto způsobem se snažíme vypočítat návratnost investic, jestli nám peníze vložené do kampaní skutečně přivedly platící zákazníky. Reporty ladíme podle potřeb marketingového týmu, ale vždycky je tu spousta prostoru přicházet i s vlastními nápady. 

Víme, že je tady prostor propojovat data ještě s dalšími systémy, třeba s Google Analytics. Výsledek by mohl být o mnoho zajímavější, protože bychom byli schopni získat o našich uživatelích daleko více informací. 

3) Ad-hoc požadavky

Na stole marketingového analytika mohou přistát i jiné úkoly z různých oddělení. Proto jsme si poslední část pojmenovali jako ad-hoc požadavky. 

Nejčastěji se jedná o ověřování hypotéz pomocí Google Analytics a hledání vysvětlení na otázky nejrůznějšího typu, například proč poklesla v některé zemi návštěvnost z určitého zdroje. Nebo to může být pomoc při vyhodnocení A/B testů či metodologické konzultace kolegům z marketingu nebo UX, kteří s analytickými nástroji také pracují a některá měření si vyhodnocují sami. 

Chcete to s námi posouvat dál?

Můžete. Na našeho analytika Martina čeká nová pracovní příležitost, tak se pomalu poohlížíme po novém parťákovi. Pokud máte pocit, že by vás to s námi mohlo bavit, tak se nám ozvěte

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

B2B marketing je pro mě větší výzva

Ačkoliv se Martina Hatoňová ucházela původně o pozici Junior UX Designera, osud tomu chtěl jinak. Kolegové si přeposlali její životopis a Martina nastoupila do marketingového od...

Chci vědět víc

Promyšlený proces, žádná střelba od boku

Jaké to je vyvíjet nový produkt v zavedené firmě? S naším developerem Romanem Konečným jsme zavzpomínali na začátky cloudového týmu.

Chci vědět víc

Produktem technologické firmy je inovace

Druhý díl rozhovoru s Petrem Palasem. Jak vidí budoucnost firmy a jak vnímá sám sebe jako CEO?

Chci vědět víc