O čem mluvíme, když mluvíme o agilním přístupu k práci
Život v Kentico, Práce v Kentico

O čem mluvíme, když mluvíme o agilním přístupu k práci

To, jak si organizujeme práci dnes, není konečný stav. Věci měníme podle toho, jak se postupně rozrůstáme a zlepšujeme. Pár let zpátky u nás proběhl takový malý převrat. Agilní převrat.

Dneska už je to celkem běžná věc a spousta firem o sobě říká, že jede "agilně". Tak my taky jedeme agilně. Přináší to totiž spoustu výhod – spokojené zákazníky, flexibilitu – i ve firmě s 200 zaměstnanci, soběstačné týmy a spokojené zaměstnance, kteří vidí výsledky své práce prakticky ihned.

Jak to tedy u nás vypadá?

Máme malé týmy, ve kterých jsou všechny potřebné role

Spousta lidí si myslí, že jsme firma plná programátorů. Jenže ono to je vlastně trochu jinak. Máme víc menších týmů a v každém týmu jsou zastoupeny všechny role, které jsou potřeba pro vývoj softwaru.

V praxi to znamená, že nemusíte čekat na někoho mimo tým, v jiné zemi nebo jiném časovém pásmu. Stačí jen odvrátit hlavu od monitoru a všechny, které potřebujete, máte na dosah ruky nebo na dojezd kancelářské židle.

Všichni v týmu sedíme spolu

Složení týmu stojí na 3 pilířích

V Kentico je přibližně deset týmů. Každý má svou vlastní kancelář, vlastní rytmus práce a funguje jako samostatná jednotka - samozřejmě v návaznosti na naši strategii. Vždy se skládá z:

  • Product Ownera, který dokonale zná trh i zákazníka,
  • vývojového týmu, který maká jako jeden člověk – bez ohledu na specializaci,
  • Scrum Mastera, který drží rovnováhu mezi tím, co chce zákazník, a mezi potřebami vývojového týmu.

Pravidelný rytmus přináší výsledky

Jedeme ve 14denních sprintech. Co si pod tím představit? Ve zkratce to znamená, že jsme během 2 týdnů schopni dodat zákazníkovi funkční řešení.

Všechno naplánovat, rozebrat si v týmu úkoly, vymyslet a vytvořit řešení. A taky ho otestovat. Aby všechno frčelo a všichni věděli, co se děje nebo co se nestíhá, každé ráno se v rychlosti při daily stand-upu prolétne, jak na tom jsme.

Náš daily stand-up

Koloběh, ve kterém má hlavní slovo zákazník

Všechno začíná u Product Ownera, který zjišťuje, co všechno zákazník potřebuje. Zároveň má v hlavě kalkulačku a moc dobře si dokáže spočítat, co se vyplatí a co ne. A podle toho určuje priority.

Dává taky dokupy Backlog = seznam úkolů, který představuje týmu.

Vývojáři vymyslí a následně naimplementují řešení. V týmu je taky QA Engineer, který produkt testuje tak, že se ho snaží všemožně rozbít a najít na co vývojáři nemysleli. Ale musí ho pak taky umět opravit.Technical Writer píše dokumentaci, aby zákazník věděl, jak produkt používat.

Nad tím vším bdí Scrum Master, který vede tým po lidské stránce. Radí, posouvá, pomáhá, balancuje... Když je hotovo a zákazník má s produktem nějaký problém, je tu Support specialista.

Použitelnost a srozumitelnost řešení hlídá UX designér, který na začátku spolu s Product Ownerem ladí požadavky, během sprintu kontroluje výstupy týmu a návrhy pak ověřuje u zákazníka.

Co nám funguje

Tenhle článek nemá ukázat, jací jsme pašáci nebo že jsme objevili Ameriku. To ani náhodou. Nalodit týmy a najet na tento způsob práce nám chvilku trvalo. Co chvilku, skoro 2 roky. Tady je pár fíglů, na které jsme během té doby přišli.

Odhadujeme pomocí planning pokru
  • Nálada týmu stojí a padá na kvalitě Scrum Mastera. Jeho hlavní rolí je být facilitátorem, ne mámou.
  • Když bude tým při Daily stát, proberete všechno rychleji a efektivně.
  • Nesrovnávejte rychlost práce mezi týmy. Každý je jiný, jsou v něm různí lidé a hlavně pracují na rozdílně obtížných úkolech. Hodnoťte pokrok uvnitř týmu.
  • Review je ideální prostor pro trénink měkkých dovedností. Lidé v týmu se naučí prezentovat a obhájit týmovou práci. Nezapomínejte na něj.
  • Retrospektiva je nejsilnější část sprintu. Zpětný pohled na to, co fungovalo, nebo ne, je to nejcennější, co si ze sprintu můžete odnést. Při tom dalším budete zase o fous chytřejší.
  • Pro odhad času jsme při plánování projektu a jednotlivých úkolů dřív používali kartičky s čísly. Poslední dobou hodně využíváme mobilní appky.

A co funguje vám? :)

Chcete se k nám přidat

Máte několik možností: 

Všechny akce sdílíme na obou kanálech, a proto nemusíte mít strach, že by vám nějaká akce utekla. Jsme otevření všem bez ohledu na pracovní pozici, zkušenosti nebo firmu, ze které pocházíte. Pokud byste se chtěli o naší brněnské agilní komunitě dozvědět víc nebo realizovat výměnu mezi firmami, neváhejte nám napsat na agile@kentico.com.

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Naše začátky se Scrumem

Scrum je součástí našeho vývoje už hezkých pár let. Cesta k současnému stavu ale nebyla vůbec jednoduchá. Chcete vědět, proč jsme to nejdřív chtěli vzdát a kdy se to zlomilo? Za...

Chci vědět víc

Jak se žije Scrum Masterům v Kentico

Vlaďka Mašindová má za sebou první měsíce v Kentico na pozici Scrum Mastera. Proto jsme ji poprosili, aby sepsala svoje čerstvé postřehy. Tipnete si, co ji nejvíc překvapilo?

Chci vědět víc

Naše práce může být někdy neviditelná

Nejčastěji je potkáte v kancelářích spolu s vývojovými týmy. Denně pečují o jejich rozvoj a dohlíží, aby nastavené procesy dávaly smysl. Ale nejen to. S Radkem Gajduškem jsme si...

Chci vědět víc