Práce musí mít smysl – špičkový stack, inovace a profesní růst ruku v ruce s work-life balance
Rozhovory

Práce musí mít smysl – špičkový stack, inovace a profesní růst ruku v ruce s work-life balance

S novým CEO Kentico, Dominikem Pintérem, jsme si povídali o Xperience by Kentico a lidech, kteří produkt vyvíjejí. Proč je na naši DXP platformu hrdý? A proč je podle něj Kentico tím nejlepším místem pro lidi, kteří potřebují, aby práce dávala smysl? Přečtěte si druhou část rozhovoru…

Představ nám Xperience by Kentico.

Nabízíme nejen nástroje pro tvorbu digitálního obsahu na webu a jiných kanálech, ale také integrace s dalšími systémy – třeba účetními nebo skladovými. 

Aktuálně máme na trhu 2 verze produktu. Někteří zákazníci používají Kentico Xperience 13. Ten je výsledkem dlouholeté evoluce – platforma, která nabízí vedle správy obsahu také nástroje pro online marketing a e-commerce v jednom. 

Před dvěma lety jsme se rozhodli modernizovat, nejen po technologické stránce, ale také z hlediska jednotlivých funkcionalit. 

Začali jsme stavět úplně nový produktXperience by Kentico. Jedná se o SaaS platformu, tzn. hostujeme ji sami v cloudu. V červenci jsme vypustili první verzi do světa a nastává fáze průběžných iterací a inovací.

Všechny stávající zákazníky také převádíme na nový model (subscription). 

V čem je tenhle posun zajímavý pro vývojáře a vývojářky?

Pracujeme na moderním technologickém stacku s produkty Microsoft, .NET Core, respektive .NET 6. Důležité je umožnit zákazníkům používat nejnovější technologie na front-endu. Standardem posledních let jsou například JavaScriptové knihovny typu React.  

Zároveň Xperience běží na cloudu – předělali jsme proto celou architekturu. Zvládli jsme spoustu dalších technologických inovací – třeba modularizaci a konteinerizaci nástrojů jako např. Docker. 

Velkým trendem je headless neboli multi-experience – zákazníci mohou konzumovat jeden obsah na různých kanálech: na webu, mobilu, sociálních sítích... Z Xperience se tedy stává platforma, kde zákazník vytváří a ukládá obsah. A my ho pak distribuujeme dál do různých kanálů. To vyžaduje další technologické inovace, se kterými jsme se úspěšně popasovali. 

Velká témata jsou dnes také smartness, AI a strojové učení. Pomáháme zákazníkům jejich systém automatizovat

Často říkáš, že jsme nejlepší kombinace zajímavé práce a stability pro technického člověka. Proč?

Jsme ideální volba – pracujeme s nejnovějšími technologiemi, zároveň jsme dostatečně silná a stabilní firma. Věnujeme velkou pozornost kvalitě. 

Když přijde developer/ka pracovat do IT korporátu, kterých je v Brně spousta, ve většině případů se setká se zastaralým technologickým stackem. Pokud je firma obrovská, málokdy vidí výhodu v technologické inovaci stávajícího produktu. Modernizace probíhá prostřednictvím nákupu menších firem. Proto vývojáři nemohou ovlivnit, že pracují se zastaralými technologiemi a frameworky. Naproti tomu my stále inovujeme a developer/ka má velké slovo

Proti zkostnatělým obrům je tu spousta start-upů. Ty naopak začínají na nejnovějším stacku. Ale není tam stabilita, nikdo neví, jestli firma bude za dva roky ještě fungovat. Vývojáři/vývojářky pociťují velký tlak na rychlé výsledky, proto není moc prostor pro kvalitu kódu. To může dobré developer(k)y dost demotivovat. Pro nás je kvalita kódu prioritou, jsme maratonec, ne sprinter.

Je tohle důvod, proč u nás špičkoví vývojáři pracují klidně 10, 15 let bez pocitu, že zamrzli na místě?

Přesně tak. Neustále se učí nové věci a posouvají se kupředu. V podstatě každé dva roky se dostanou k něčemu novému. Pracují tak nejen na sobě, ale stávají se také skvělými mentory pro juniorky a juniory, kteří k nám nastupují, ať už na plný úvazek nebo jako studenti/studentky v rámci Kentico Academy

Na to, abys vybudoval takovou kulturu, potřebuješ určitý typ lidí. Jak bys ho popsal?

Hledáme lidi, kterým záleží na výsledcích. Jsou cílevědomí, ambiciózní, chtějí se učit a posouvat. Vážím si toho, že v Kentico pracuje spousta talentovaných lidí, kteří se celý život učí a mají chuť posouvat sebe i produkt.

A koho nehledáme? Zlatokopy, kteří čekají, že je budeme zahrnovat penězi a benefity jen za formálně odpracované měsíce/roky. Nejsme fabrika. 

Kvalitních lidí je teď na trhu málo a firmy se o ně perou. Proč by podle tebe měli chtít pracovat zrovna u nás?

Kromě zajímavé práce na moderním stacku, skvělé kultury a profesního růstu? Nabízíme opravdovou rovnováhu mezi soukromým a pracovním životem, kolegové a kolegyně u nás mají tváře, nejsou to jen čísla. Jak dospíval produkt, společně jsme ve firmě vyrostli – z juniorů a studentů se stali špičkoví senioři a seniorky. Učí novou generaci

A vedle toho zakládají rodiny, takže se jejich potřeby mění. Pravidelně upravujeme benefity, očekávání i způsob práce, aby odrážely aktuální potřeby našich lidí. Nechceme po nich práci přesčas, telefonáty v šest ráno nebo povinné pracovní cesty na druhý konec planety. Chceme, aby jim v Kentico bylo dobře – tak prosté to je.

Jak se po dvou letech s covidem změnil náš způsob práce?

V pandemii jsme byli nuceni pracovat převážně z domu. Pravidelně jsme kontrolovali, jak se v tom kolegové a kolegyně cítí. 

Teď už je svět z nejhoršího venku a my si uvědomujeme, že lidi jsou společenské bytosti. A sociální kontakt potřebují. 

Nechceme samozřejmě, aby u nás zaměstnanci denně seděli od devíti do pěti. Ale očekáváme, že se jednou nebo dvakrát týdně objeví v kanceláři. A zhruba jednou měsíčně pořádáme celofiremní akci, abychom se potkávali i mimo svůj tým. Dáme kafe, pivko, pokecáme….

Přibývají nám lidé i z jiných měst v republice. Ale i ty sdružujeme do hubů, aby nepřišli o sociální element, aby nepracovali osaměle.

Budeme zaměstnávat i cizince, angličtina je proto náš primární jazyk. Samozřejmě umožňujeme zaměstnancům, aby ji pilovali v nejlepších školách. 

I naši zákazníci jsou rozesetí po celém světě. Představíš nám některé?

Pomáháme společnostem v digitální transformaci. Dnes už každá firma potřebuje digitální strategii. Některé jsou na začátku cesty, jiné už skoro v cíli. A my takové firmy úspěšně provádíme po cestě směrem k digitálnímu světu. 

Jádro Xperience stojí na správě digitálního obsahu, propagaci a měření. Součástí jsou i nástroje na personalizaci a automatizaci.  

Každý náš zákazník má jiné cíle. Třeba stáj Formule 1 chce navýšit fanouškovskou bázi, propagovat svou značku a přimět lidi, aby je sledovali. Podobně to platí i pro istanbulský fotbalový klub Fenerbahçe. Z jiné kategorie je jeden z našich největších zákazníků – Land O'Lakes – asociace, která sdružuje farmáře v USA a pomáhá jim s digitalizací. 

A pak jsou menší projekty, třeba náš vlastní HR web také jede na Xperience. Jedeme dog fooding – produkt vyvíjíme a potom sami na sobě testujeme. 

A dobrý?

Dobrý!

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další články v kategorii

Jak na CV a pohovor v Kentico: tipy a triky od naší recruiterky

Narazili jste na pozici v Kentico, která je přesně pro vás? Než Monice, naší náborářce, pošlete životopis a dorazíte na pohovor, může se vám hodit pár rad přímo od zdroje. Přečt...

Chci vědět víc

O měsíčním Sabatiklu Tondy Moravce

Kolegové a kolegyně, kteří jsou u nás už 10 let a víc, mají možnost vybrat si nad rámec dovolené i měsíc placeného volna. Jak si ho užil Tonda Moravec? Byl to pro něj měsíc tich...

Chci vědět víc

Co znamená QA v Kentico?

QA Engineer v Kentico je respektovaná pojistka, že k zákazníkovi se dostane produkt v kvalitě, se kterou bude spokojen. Kdykoli může zatáhnout za brzdu a funkcionalitu vrátit do...

Chci vědět víc