Proč bude rok 2017 rokem cloudových CMS
Produkty

Proč bude rok 2017 rokem cloudových CMS

Když v roce 1979 Steve Jobs poprvé uviděl grafické uživatelské rozhraní v laboratořích Xerox, okamžitě pochopil, že v něm spočívá budoucnost osobních počítačů. „Bylo to jasné na první pohled. Mohli jste se přít o to, jak dlouho to bude trvat a kdo z toho nakonec bude těžit. Ale myslím, že tehdy nikdo nemohl zpochybnit zásadní význam, který to má,“ vzpomínal Jobs o mnoho let později. 

„Bylo to jasné na první pohled. Mohli jste se přít o to, jak dlouho to bude trvat a kdo z toho nakonec bude těžit. Ale myslím, že tehdy nikdo nemohl zpochybnit zásadní význam, který to má,“ vzpomínal Jobs o mnoho let později. 

Troufám si tvrdit, že jsme teď ve velmi podobné situaci v oblasti správy webového obsahu. Bude to sice trvat ještě pár let, nakonec se ukáže, že cloudové CMS je ideálním nástrojem jak pro web developery, tak pro marketéry. A podle všeho to vypadá, že rok 2017 bude právě tím rokem, kdy se všechno změní.

Všechno se stěhuje do cloudu

Stále více firem i jednotlivců volí cloud jako prostředí, ve kterém spravují obsah svých webových stránek. Logicky tak narůstá i počet dodavatelů, kteří nabízejí CMS v cloudu. Skoro by si člověk řekl, že se do cloudu přesouvá každý druhý. Ale jaká je realita?

Když se zeptáte zákazníků, jakým způsobem používají cloudová řešení při správě obsahu, nejčastěji dostanete odpověď: „Běží nám to v Amazon Web Services.“ Většina si totiž vybírá model Infrastructure-as-a-Service (IaaS), což mimo jiné znamená, že se nemusejí starat o infrastrukturu.
Ale aktualizacím, opravám, zabezpečení, zálohování a spoustě dalších věcí se prostě nevyhnete. Ve finále pak obětujete drahocenný čas a peníze za údržbu, místo toho, abyste se věnovali byznysu. 

Proto také začala řada prodejců nabízet CMS hostované v cloudu. I když to na první pohled vypadá, že se už nemusíte o správu CMS nijak starat, realita je jiná. Najímáte si jen velmi drahou chůvu, na kterou přesouváte zodpovědnost za vaši vlastní efektivitu. A za to těžce platíte. 

V modelu PaaS není prostor pro specifické požadavky

Jako řešení neefektivnosti CMS hostovaného v cloudu se nabízí model Platform-as-a-Service (PaaS). Některé společnosti začaly v tomto modelu skutečně své CMS nabízet. Háček je v tom, že tyto produkty původně nebyly pro model PaaS navržené. Dodavatelé tak vytvářejí hlavně standardizované univerzální CMS balíčky. Ty můžete velmi snadno nasadit a pracovat s nimi. Ale – není v nich prostor pro specifické požadavky. 

SaaS vítězí na celé čáře, jenže

Pokud sledujete obory, jako je CRM nebo marketingová automatizace, musí vám být jasné, že model Software-as-a-Service (SaaS) jednoznačně vyhrává. Ze všech modelů poskytuje největší výhody jak pro zákazníky, tak pro dodavatele. Je ale docela těžké najít prodejce sdíleného SaaS CMS, jehož architektura by odpovídala cloudovému řešení.

Dodavatelé, kteří chtějí takový produkt nabízet, musejí od základu přepsat architekturu CMS tak, aby poskytovala všechny výhody cloudu. Potom vám budou tvrdit, že řešení sdílení mezi více uživateli a automatizace je jen jejich problém a že se o to tedy nemusíte zajímat. 

Jenže vás by to právě zajímat mělo. Budete třeba čekat, až váš dodavatel provede nezbytné bezpečnostní opravy při instalaci. Nebo v případě hostovaného CMS si chvilku počkáte pokaždé, když budete chtít aktualizovat webovou stránku.

A ve výsledku jste to vy, zákazník, který všechny tyto opravy, aktualizace a čekání na ně zaplatí.

Cesta ke skutečnému cloudovému CMS

V minulosti byl model SaaS určený jen pro programátory. Ti vyrobili předdefinované šablony, ze kterých jste pak mohli vytvářet web. Jenže samotnou šablonu jste si už nemohli přizpůsobit svému vlastnímu kódu. 

Klasické CMS tak přestávalo stačit. Zákazníci totiž vyžadovali více možností přizpůsobení. Dodavatelé jim však nemohli poskytnout větší kontrolu ve sdíleném modelu, protože CMS bylo těsně propojené s kódem. 

Skutečné cloudové CMS boří tyto bariéry a odděluje obsah od jeho prezentace. Obsah můžete mít uložený v cloudu a odtud jej exportovat jako službu do jakékoli aplikace nebo platformy přes API. 

Prezentace obsahu, ať už se jedná o web, aplikaci nebo třeba virtuální realitu, je zcela oddělena od CMS. Máte tak plnou kontrolu nad kódem a vaše CMS se stará jen o správu a export obsahu.

Je to jako rozdíl mezi upraveným autem a Teslou

Teď byste měli namítnout, že vaše klasické CMS nabízí rozhraní REST API a že oddělit obsah od jeho prezentace můžete tak jako tak.
Samozřejmě, že můžete. Jenže ďábel se obvykle skrývá v detailech.

Přirovnal bych to k rozdílu mezi řízením auta, které konstruktér vybavil hybridním motorem, a řízením elektromobilu Tesla. Pokud se v obou vozech svezete, zjistíte, že na rozdíl od upraveného klasického auta je Tesla produkt budoucnosti využívající pouze ty nejpokročilejší technologie.

Skutečné cloudové CMS nakonfigurujete během pár minut. Nevyžaduje žádnou údržbu. Využívá veškerý výkon a škálovatelnost cloudu. Nástroje pro vytváření, správu a export obsahu počítají s vícekanálovými scénáři už od začátku.

To všechno jsou detaily, které dohromady tvoří rozdíl mezi klasickým a skutečným cloudovým CMS. A ten rozdíl má zásadní význam pro efektivitu a produktivitu vaší práce. 

Otázka není zda, ale kdy

Ať už se nám to líbí nebo ne, celý trh s CMS se mění. Podle mě jsme právě ve fázi popření této změny, protože dodavatelé na ni nejsou připravení. 

Snaží se dohnat vývoj tím, že ohýbají architekturu klasického CMS a přidávají funkce sdíleného modelu nebo modelu PaaS hostovaného v cloudu. Výsledky vypadají podobně, jako když se pokoušíte opravit nárazník auta lepící páskou.

Na druhou stranu ale většina skutečných cloudových CMS ještě nedosahuje takové úrovně jako sofistikovaná tradiční řešení. Jako zákazník si v tuhle chvíli nemůžete být jistí, že jste si vybrali produkt, který odpovídá vašim nárokům na správu obsahu.

Jsem si jistý, že ještě pořád má smysl používat klasické CMS. Nové cloudové produkty jsou ale jasnou alternativou, která má velkou šanci v následujících letech definitivně celý trh změnit.

Petr Palas
CEO Kentico Software

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Během pár měsíců jsme přeskládali celou firmu. Proč?

V květnu jsme do světa vypustili nové weby, které odráží rebranding obou našich produktů – Kentico Kontent a Kentico Xperience. Uvnitř Kentico se zároveň odehrála celá řada změn...

Chci vědět víc

Seznamte se, Cloud-first Headless CMS

Není vám úplně jasné, co je vlastně to „headless CMS", o kterém mluvíme v souvislosti s Kentico Kontent? Pojďme si ukázat, s jakými druhy systémů pro správu obsahu se můžete set...

Chci vědět víc

Seznamte se s Kentico Kontent

Na trhu jsme už 12 let. Na začátku jsme vytvořili skvělý produkt Kentico CMS. Ten označuje americký Gartner za jeden z nejlepších systémů pro správu webového obsahu na světě.

Chci vědět víc