Rozběhli jsme Kentico Academy
Studenti

Rozběhli jsme Kentico Academy

Náš QA Engineer Radek Petruška a Developer Petr Svirák se od pondělí do pátku a týden co týden věnují 6 talentovaným studentům. V prostorách CERITu na Fakultě informatiky společně pracují na vývoji produktu Kentico. Studenti při tom postupně poznávají firemní filozofii, způsob uvažování i práci. Proč?

Dáváme studentům tolik potřebnou praxi.

Často se nám do Kentico hlásí studenti, kteří ještě neměli možnost získat praktické zkušenosti a ve škole dostali jiný set vědomostí, než je u nás potřeba. Nebo jsou tací, kteří se ani neozvou, protože se bojí, že to u nás nezvládnou. Dali jsme si proto jedna a jedna dohromady a vymysleli jsme Kentico Academy. Mladé a šikovné lidi totiž vítáme s otevřenou náručí. A moc rádi je doučíme všechno, co je potřeba. 

První školní rok začal 1. března.

… a skončí v září. Jeden školní „běh“ tedy trvá 6 měsíců. Během nich studenti tvoří malý vývojový tým, který má pravidelné porady, programuje, testuje a postupně proniká do pracovních procesů i produktu Kentico. Pracuje se C#, databázemi, SQL, někdy i HTML a CSS.

V Kentico Academy vyučují přímo naši vývojáři.

Škola a práce v jednom

Zní to spíš jako popis pracovní pozice a ne jako škola? Máte pravdu, je to tak. Chceme, aby akademie byla půlroční zkouškou práce v Kentico se vším všudy. 

Proto se studenti do Kentico Academy dostávají po pohovoru. 

Proto naostro zasahují do produktu Kentico a komunikují s pracovními týmy. 

Proto za svou práci dostávají zaplaceno. 

A když to bude klapat, rádi je mezi sebe přijmeme nastálo.

Studenti pracují přímo na našem produktu.

Dnes se v Kentico Academy učí a pracují Desana Daxnerová, Eva Šmijáková, Tomáš Tilňak, Tran Manh Hung, Lukáš Petrovič a Michal Bertko. Vyzpovídali jsme je, co říkají na první tři měsíce v Kentico Academy.

Jaké jsou vaše nejvýraznější dojmy z prvních týdnů

Lukáš: Hodně jsem se posunul v programování. Při nástupu jsem si myslel, že umím programovat :) Ale až teď se to učím.

Eva: Hlavně je to úplně jiný přístup k práci než ve škole. Především z toho praktického hlediska – učíme se, aby vše bylo vypilované co nejvíc k dokonalosti.

Proč jste se do Kentico Academy přihlásili? Co vás tam baví

Lukáš: Hlavně jsem se chtěl zlepšit v jazyku a chtěl jsem pochopit, jak fungují informační systémy. Co se naučím, určitě použiju v bakalářce. Eva: Mě na tom nejvíc baví, že když něco naprogramuji, nedělám to do šuplíku.

Jak vypadá běžný den v Kentico Academy

Tomáš: Upravujeme přímo Kentico produkt. Dostáváme méně složité úkoly v rámci jednoho pracovního týmu a zkoušíme si i práci na dalších částech Kentico. A protože pracujeme agilně, každý den máme meeting a řekneme si, kdo co udělal a na čem bude dělat teď. Agilní vývoj totiž funguje tak, že náš čas je rozdělený na menší omezené úseky. A za určenou dobu musíme doručit kompletní produkt. Je to sprint, na jehož konci musíme mít vše komplet otestované. Často pracujeme v týmech, takže tak dva programujeme a testujeme spolu. Většinou se věnujeme serverové části, ale máme také Innovation Time jako běžní zaměstnanci. V rámci něj se můžeme věnovat určité oblasti, která nás zajímá.

Teď je v Kentico Academy 6 talentovaných studentů.

Jakým způsobem dostáváte zadání práce.

Lukáš: V Kentico nám vybírají práci tak, abychom se pořád učili nové věci.

Tomáš: Ale často se také stane, že někdo z nás na něco narazí a když je to zajímavé, můžeme na tom dělat. Samozřejmě po konzultaci.

Překvapilo vás něco.

Tomáš: Mě mile překvapilo, jak je firma transparentní a otevřená. A jedná se s námi jako sobě rovnými. Jsme prostě součást firmy. 

Hung: Když jsem se hlásil, měl jsem obavu, jestli moje znalosti budou stačit. Ale v Kentico se opravdu ptali jen na to, co psali v inzerátu. Ostatní nás učí za běhu.


Chcete zjistit víc o Kentico Academy – o čem to letos bude, pro koho je určená nebo jak to všechno probíhá? Podívejte se na její stránku. Můžete se i rovnou přihlásit!

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Vyrostli v Kentico Academy. A kde jsou dnes?

Kentico Academy je placená stáž pro studenty FI MU. Už dlouhá léta pomáháme začínajícím developerům a developerkám vyrůst. Akademie má rovných 28 absolventů a deset z nich u nás...

Chci vědět víc

V Kentico Academy se moje programování zlepšilo

Juraj Bielik patří k těm, kteří ještě při studiu začali první pracovní zkušenosti sbírat právě u nás. Už rok působí v Kentico Academy, kde se jako full-stack vývojář podílí na v...

Chci vědět víc

Podporovat studenty je pro nás automatická věc

Kentico vzniklo jako bakalářská práce a původně jsme začínali jako parta studentů. Dneska nás je více než 200, máme 5 poboček a zákazníky po celém světě. Je pro nás přirozené př...

Chci vědět víc