Rozhovor z útrob Chytré karantény
Život v Kentico, Kentico pomáhá

Rozhovor z útrob Chytré karantény

V médiích se skloňuje Chytrá karanténa ve všech pádech. Jak to ale celé začalo? Kdo na vývoji pracuje? Jaké projekty vznikají na dobrovolnické bázi a jak si lidé umí vzájemně pomoci? Náš kolega z Kentico, Tomáš Jurásek, se zapojil hned na počátku. A nad virtuálním šálkem kávy se s námi o svou zkušenost podělil.

„Je to neskutečná energie! Ta obětavost. Všichni jedou na stejné vlně a jsou rozhodnuti pomáhat.”

Jak ses k Chytré karanténě dostal

Úplně náhodně – v pátek třináctého jsem se díval na Twitter a viděl v IT komunitě pozvánku na ten večer na Slack. Byl jsem zvědavý, o co jde, tak jsem se přihlásil. A během víkendu se začala budovat komunita. Přicházeli stále noví nadšenci a nabízeli nejrůznější pomoc: „Mám firmu, mám lidi, můžu vám pomoci naprogramovat tohle nebo tamto…” Nakonec se sešlo zhruba 1 600 lidí.

Řídil někdo tuhle diskuzi

Ano, Slack řídil Patrick Zandl. Hlavními iniciátory téhle akce, COVID19CZ hackathonu, jsou firma Keboola, Honza Bárta a Dušan ŠenkyplPFCPavel Zima ze Seznamu. Byla tam spousta dalších lidí, známých v IT sféře.    

Můžeš přiblížit některé nápady, které v téhle komunitě vznikaly

Šlo o co nejrychlejší pomoc. Takže začaly vznikat například aplikace na asistenci seniorům, systém komunitního šití a následné distribuce roušek, nákupy ohroženým skupinám nebo třeba vývoj ventilátorůochranných pomůcek... Těch nápadů byly desítky. Jednalo se nejen o pomoc jednotlivcům, ale i vládě. A někde tam začala vznikat Chytrá karanténa

Co je tedy přesně Chytrá karanténa

Obrovský projekt pod záštitou firem CleverMaps, Daktela a Keboola, využívající zobrazovací data od mobilních operátorů. Dodatkové informace poskytuje řada dobrovolnických projektů, například e-rouška nebo Poloha pro hygienu. A na základě takto nashromážděných dat potom vzniká vzpomínková mapa. 

 Chytrá karanténa přehledně

Chytrá karanténa přehledně

Co si pod vzpomínkovou mapou máme představit

Jednoduše si to můžete představit jako seznam bodů na mapě, který ukazuje, kde jste se v posledních dnech pohybovali. Data do té mapy se dostávají hlavně od telefonních operátorů a bank. Člověk musí samozřejmě povolit, aby se data použila, jinak se žádná mapa nezobrazí. A mimo vzpomínkovou mapu je možné získat dodatečné informace z dalších aplikací, třeba z e-roušky nebo Polohy pro hygienu. Jejich fungování dobře vysvětluje třeba Kovy. Tenhle nápad není úplně původní, podobné aplikace se používají třeba v Jižní Koreji

A na čem přesně pracuješ ty

Chtěl jsem od začátku někde pomoct. Zapojil jsem se na kanálu, kde vedli debatu Jakub NešetřilTomáš Havryluk. Vycházeli z toho, že Google informace o poloze majitelů telefonů s Androidem automaticky ukládá. A tak kluky napadlo, že bychom z těchto dat mohli číst.  

Asi proto, že jsem tady byl mezi prvními, dostal jsem na starost projekt v rámci Google Location History, Poloha pro hygienu.   

Jak vypadal začátek vaší spolupráce na projektu

V prvních dnech jsme dali dohromady tým, kde byli kluci na frontendu, já s kámošem na backendu, no a já to navíc zastřešoval a komunikoval. 

Byl to takový nekonečný hackathon (směje se). Vstával jsem ve čtyři ráno, abych stíhal odpovídat, do toho mám samozřejmě vlastní práci v Kentico. Pracovali jsme v podstatě non-stop. 

V té době v rámci iniciativy COVID19CZ začala vznikat opravdu spousta projektů. A my jsme do celého toho ekosystému museli zapadnout. 

Začali jsme s výzkumem, jaká přesně data Google shromažďuje a jak je my můžeme využít. Například k určení místa, kde se shromáždilo více nakažených osob.

Jak je možné data Google o poloze využít

Mnoha způsoby. Třeba zobrazit pohyb majitele telefonu za poslední 2–3 týdny na naší mapě, kterou také programujeme. Začali jsme vyvíjet systém, díky kterému uživatel přímo uvidí, kde se nacházel. 

Data nejsou úplně přesná. Je tam určitá odchylka, 10–50 metrů. Dost záleží na signálu. Takže systém neříká, že jste byli přesně na místě XY, ale že jste se pohybovali v jeho okolí. 

Říkáš, že data takto sbírá Google o majitelích telefonů s Androidem. Ale co Apple? Funguje to stejně v jeho zařízeních

To je problém. Apple má data o poloze, ale nejde je vydolovat. Hrajeme o čas, takže jako hlavní platforma slouží pouze Google. Ale lidem s iPhony ukážeme, jak si svou historii polohy sami zobrazí. 

Pracujeme jen s daty, která nám uživatel dobrovolně poskytne. A jejich prostřednictvím rozšiřujeme vzpomínkovou mapu daného člověka. 

V jaké fázi je teď Poloha pro hygienu

Už jsme to naprogramovali a vyřešili UX. Aplikace je hotová v první verzi, teď pracujeme na jejím zapojení do celé infrastruktury. A až se spustí Chytrá karanténa naostro, doufáme, že i naše aplikace bude součástí jejího systému. 

Je to jen zlomek, jeden z celé řady projektů, které všechny spadají pod Chytrou karanténu. 

Co říkáš na obavy lidí ohledně ochrany dat

Je tady spousta zkreslených představ.

Předně, veškerá data jsou shromažďována v Keboole, protože tato firma všechno zastřešuje. Za práci s osobními údaji uživatelů je plně odpovědná. Na vše dohlíží PwC, což je jedna z největších globálních sítí právních kanceláří. 

Důležité je říct si, že

  • žádná z aplikací nevyužívá data bez explicitního souhlasu uživatele, 
  • všechna data jsou anonymizována a po využití smazána, 
  • pracuje se pouze s daty nakažených.

Každou aplikaci zvlášť pak ještě hlídají další právníci, tu naši Sedlakova Legal. Zpracovávali nám smlouvy, GDPR, validovali s námi podmínky skladování a využívání dat. Je potřeba k tomu přistupovat opravdu precizně a na nic nezapomenout. Jde o osobní data, musí se maximálně chránit, to je priorita.  

Jak to tedy celé v praxi bude fungovat

Ze Vzpomínkového centra zavolá operátor z Hygieny přímo nakaženému. Řekne mu, že jeho testy vyšly pozitivní. A zeptá se ho, jestli chce poskytnout své informace od operátorů a z banky za poslední dny.  

Když souhlasí, hygienik si tato data vyžádá od jejich správců a projde s nakaženým celou trasu, na které se za danou dobu mohl pohybovat. Tady může uživatel využít další informace o své poloze z Google history, pokud ale nechce, nemusí. 

Všechna tato data se za šest hodin ze systému mažou.

Pokud nakažený s využitím dat od operátorů nebo banky nesouhlasí, nebudou využita a musí se spolehnout jen na vlastní paměť.

Kdy se Chytrá karanténa spustí naostro

Netuším, tyto informace už jdou mimo nás. Zatím se testovala na Jižní Moravě. Záleží to na státu, kdy a jak bude schopen ji spustit. 

Může se veřejnost už teď do některých projektů aktivně zapojit

Třeba do zmíněné e-roušky.  

Když jim nevadí sdílet polohu, mohou využít aplikaci Mapy.cz, která vznikla jako samostatný projekt. Můžou tu dobrovolně ukládat svou polohu a v případě nakažení servery Seznamu kontrolují, jestli nepřišli do styku s jinými lidmi. Pokud ano, navrhují další postup. I tato data se můžou využít, když nakažený absolvuje s hygienikem epidemiologické šetření.

Překvapilo tě něco během tvé práce v iniciativě COVID19CZ

Bylo hodně zajímavé být tak blízko lidem, kteří jsou úplně jinde. Vedou obrovské projekty, firmy…

Uvedu příklad. V naší aplikaci ověřujeme pravost uživatele podle telefonního čísla. Potřebovali jsme SMS přes něco posílat, ale nevěděli jsme, jak to zafinancovat. Dostal jsem od kamaráda tip a telefonní číslo na top manažera jednoho z operátorů. A měl jsem pár minut, během kterých jsem dostal šanci přesvědčit ho. 

A podařilo se ti to

Ano. Nakonec nám opravdu hodně pomohli. 

V takových hackathonech jde vždycky o čas. Celkem snadno dokážeš získat telefonní číslo na kohokoli. A pak musíš být drzý. Zavolej mu, přesvědč ho o myšlence a možná to vyjde. Je důležité se nebát, i když si voláš s lidmi, ke kterým máš obrovský respekt. Vem číslo a zavolej. Nejhorší, co se ti může stát, je, že to neklapne.  

Moc děkujeme za rozhovor a ať se daří

Autor

Co dalšího v Kentico děláme

Zajímá vás, jak se do dobrovolnických aktivit v koronavirové době zapojují další lidé z Kentico? A jak to celé jako firma zvládáme? Přečtěte si o tom článek a sledujte náš facebook.

Zdroje

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Jak jedna karanténa otočila kormidlem v tom, jak a kde pracujeme

Když jsme 12. března odcházeli z kanceláří s laptopem v tašce, říkali jsme si, že to doma týden dva v pohodě zvládneme. Jenže mimořádná opatření kvůli šíření COVID-19 se nakonec...

Chci vědět víc

Kentico v době koronavirové

Pandemie COVID-19 přinesla řadu výzev, se kterými se všichni učíme žít. Jednou z nich je bezpochyby nutnost práce z domu v rozptýlených týmech, která je spojena s celorepublikov...

Chci vědět víc

VIDEO: Zákulisí vzniku fairznamka.cz v nesestříhaném rozhovoru s účastníky

Zaujal vás příběh e-shopu s dálničními známkami, naceněného na 401 milionů, který nakonec vznikl za jeden víkend a zdarma? Vyzpovídali jsme dva účastníky hackathonu, kteří neváh...

Chci vědět víc