V Kentico Academy se moje programování zlepšilo
Studenti

V Kentico Academy se moje programování zlepšilo

Juraj Bielik patří k těm, kteří ještě při studiu začali první pracovní zkušenosti sbírat právě u nás. Už rok působí v Kentico Academy, kde se jako full-stack vývojář podílí na vývoji produktu Kentico Kontent a brzy bude obhajovat i prakticky zaměřenou diplomku.

Máš za sebou už skoro rok v Kentico Academy. S čím ses tam hlásil.

Chtěl jsem získat praktické zkušenosti. Šel jsem do toho s tím, že jsem vystudoval některé předměty o programování, ale mimo to jsem se moc nerozvíjel. Zkušenosti na úrovni školních projektů však stačily na to, aby mě do Kentico Academy přijali. Během roku jsem se toho spoustu naučil a musím říct, že i samotné programování mě teď čím dál víc baví. 

Můžeš nám přiblížit, jak Kentico Academy probíhá.

Prvních pár dní se seznamuješ s firmou – jak to v Kentico funguje, dozvídáš se o produktech nebo nástrojích, které ve vývoji používáme. 

Potom se přechází na onboardingový úkol, což je tvorba menší aplikace. Nejdříve se soustředíme na front-end (JavaScript a React) a potom back-end (C#). Všechny dílčí úlohy prochází podrobným review ze strany mentora a kód se pořád ladí, aby byl efektivní a čistý. Jen tohle trvá pár měsíců, ale já jsem se na onboardingovém úkolu spoustu věcí naučil. Navíc je radost mít před sebou perfektně odladěnou aplikaci. 

Potom se přechází na produkt, kde pracujeme na menších úkolech. Tam je velký prostor všechny nové znalosti uplatňovat. 

Jaké typy úkolů jste dělali na produktovém kódu.

Na první pohled to byly možná jednodušší věci. Většinou se jedná o designové úkoly nebo opravu bugů na front-endu. Ale je to dobrý pocit, že člověk může alespoň trochu přispět k výslednému produktu. 

Jindy naopak pracujeme na výzkumných úkolech. Zkoušíme různé přístupy nebo technologie, které bychom mohli v budoucnu na našem produktu uplatnit a zjednodušit tak vývoj. 

Jak velký je tým v Kentico Academy.

Aktuálně nás je sedm studentů. 

Každý z nás tam přišel v jinou dobu a naše zkušenosti jsou tím pádem dost různorodé. Ale má to své výhody. Ze začátku mi hodně pomohl nejen mentor, ale i starší kolegové. Jak jsem postupně nabíral zkušenosti, tak jsem je mohl předávat těm, co přišli po mě. 

Myslím, že to je vlastně přirozený proces, který lidi vede k tomu, aby si vzájemně pomáhali. 

Studenty v Kentico Academy mentorují zkušení vývojáři. 

Je něco, co tě v Kentico překvapilo.

Přístup k lidem. Začíná to tím, že si třeba všichni tykáme. Každý tu něco znamená, může říct svůj názor a s tím názorem se počítá. 

Stejně tak mě překvapilo vnímání Kentico Academy ve firmě. Nikdy jsem neměl pocit, že bych byl mimo dění. Přestože jsme většinu času na Fakultě informatiky, občas chodíme na interní školení nebo některé společné meetingy a díky tomu víme, co je nového. Kromě toho nechybíme na letní párty, sportovních aktivitách nebo dalších akcích, které se tu pořádají. 

Co bys doporučil lidem, kteří zvažují, že by se do Academy přihlásili.

Hlavně bych jim doporučil, ať se toho nebojí. Není nutné mít pracovní zkušenosti, ale daleko víc se cení schopnost o věcech přemýšlet – dokázat vstřebávat nové informace a aplikovat je v praxi. 

Kromě toho jsi pro nás psal také diplomku. Jaké sis vybral téma.

Práce se vztahovala k našemu produktu. Máme k němu vytvořenou sample webovou stránku Dancing Goat se vzorovými daty, na které můžeme ukazovat zákazníkům, jak produkt funguje. 

Kentico Kontent patří do kategorie headless CMS. To znamená, že nás tolik nemusí trápit, na jakém zařízení nebo v jakém uživatelském rozhraní data zobrazíme. Mým úkolem bylo vytvořit aplikaci pro Android TV, která využívá stejná data jako Dancing Goat a ukázat tím další možnosti, jak lze headless architekturu využít. 

Jak ta spolupráce probíhala.

Měl jsem k ruce konzultanta z Kentico, se kterým jsem se domlouval na tématu. Dal mi volnou ruku pro vlastní zpracování, ale zároveň byl k dispozici kdykoliv jsem potřeboval poradit. 

Nejvíce času mi trvalo nastudovat, jak funguje celá architektura Androidu a specificky Android TV. Vývoj samotné aplikace mi trval třeba měsíc a půl. 

Aplikaci pro Android TV plánuje Juraj rozvíjet i do budoucna. 

Už jsi měl možnost výsledky diplomky prezentovat před vývojáři. Jak to probíhalo.

Představil jsem jim práci a celý ten proces, který se za tím skrýval. Ukázal jsem jim, co všechno aplikace umožňuje a jak v ní lze využít různé typy dat. Potom jsme diskutovali o budoucím využití aplikace v oblasti marketingu a pokročilých funkcionalitách, které by mohly být zajímavé. Potenciální zákazníci si díky tomu budou umět lépe představit, co všechno náš produkt poskytuje.

Takže na diplomce plánuješ pracovat i po obhajobě.

Ano. Uvidíme, na čem přesně se domluvíme s konzultantem, abychom to posunuli do podoby, která dává smysl. Ale rozhodně bych se na tom chtěl dál podílet. 

Chcete zjistit víc o Kentico Academy – o čem to letos bude, pro koho je určená nebo jak to všechno probíhá? Podívejte se na její stránku. Můžete se i rovnou přihlásit!

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Vyrostli v Kentico Academy. A kde jsou dnes?

Kentico Academy je placená stáž pro studenty FI MU. Už dlouhá léta pomáháme začínajícím developerům a developerkám vyrůst. Akademie má rovných 28 absolventů a deset z nich u nás...

Chci vědět víc

V kondičce díky Coding Dojo

Vrcholoví sportovci dosahují svých výkonů díky pravidelnému tréninku, při kterém pilují své dovednosti. Jaké možnosti má ale vývojář, pokud se chce zlepšovat a pracovat na svých...

Chci vědět víc

Začínajícím vývojářům je potřeba se věnovat

Petra Sviráka potkáte nejčastěji na půdě Fakulty informatiky, kde pečuje o naši Kentico Academy. S nápadem vytvořit vlastní vzdělávací program pro začleňování juniorních lidí do...

Chci vědět víc