7 tipů, jak žít s OKRs a nezakopnout po cestě k cíli.
Práce v Kentico

7 tipů, jak žít s OKRs a nezakopnout po cestě k cíli.

OKRs, Objectives and Key Results, už jste o nich asi slyšeli. Jde jen o další módní trend, nebo je to opravdu trefa do černého, která pomůže firmě růst? Petr Hýna k nim přivedl krůček po krůčku už spoustu týmů. Prozradí vám konkrétní tipy, co OKRs (ne)jsou, na co si dát při jejich zavádění pozor a jak se nám daří s nimi žít.

Představte si kompas, který navádí vaše kroky, směrem k naplnění firemní vize a dosažení cílů. Tak to jsou OKRs. Zároveň nabízí příležitost, jak se zaměřit na to, co je opravdu důležité. A také jak říkat ne dalším skvělým nápadům, které se po cestě zajisté objeví.

Než vykročíte na cestu.

Jeden ze základních stavebních kamenů je společná firemní mise a vize – ukazatel, který nám pomůže držet směr

Jaká je mise Kentico? Pomáhat lidem psát příběhy, které mění svět. 

Z ní se odvíjí vize, tedy to, čeho můžeme v blízké budoucnosti dosáhnout. Jsme rozhodnutí nabídnout nejlepší způsob, jak pracovat s obsahem.

Společná firemní mise a vize

Jak definovat cíle, klíčové výsledky a jednotlivé iniciativy.

Máme misi a vizi, kterým všichni ve firmě rozumí stejně? Skvělé!  

Cíle (High-level objectives).

Nastal čas na vizi navázat naše celofiremní cíle (tzv. high-level objectives). Ale pozor – mezi cíle v rámci OKRs nepatří každodenní činnosti. Pro sledování činností BAU (business as usual) je vhodnější použít KPIs

Cíle (objectives) jsou aspirativní témata, která vedou ke změně. Inspirují nás k hledání nových cest. 

OKRs jsou pomyslné lano, kterého se přidržujete na cestě k naplnění firemní vize. Cíle jsou výškové tábory, ve kterých kontrolujete, jestli jdete správně a máte dost zásob. Lano se občas smekne, někdy ho musíte přehodit přes převis, tu a tam se ho musíte pustit. Vrchol hory (mise a vize) je stále na svém místě, ale cesta k němu je plná překážek a zkratek, na které musíte společně pružně – agilně – reagovat

Tip č. 1: Pokud cíle snadno dosáhnete bez potřeby zásadní změny, je pravděpodobně špatně nastavený.

Výsledky (Key Results).

Pomocí jednotlivých výsledků zjistíte, jestli se k vytyčeným cílům blížíte. Proto doporučujeme věnovat jejich definici dostatek láskyplné pěče, abyste se skutečně zaměřili na ty klíčové dopady, které sledované cíle reprezentují.

Tip č. 2: Čím menší počet cílů, tím snadněji se soustředíte na to, co je opravdu důležité. 

Key results

Iniciativy (Initiatives)

To jsou konkrétní činnosti, které nás dovedou k vytyčené metě. Když jsme s OKRs začínali, spálili jsme se, protože jsme navazovali iniciativy na key results. Až poté, co jsme nabyli dost zkušeností, uvědomili jsme si, že iniciativy by měly být navázané na cíle. Pokud se totiž příliš soustředíte na měření dílčích výsledků, můžou vám vycházet skvěle… – jenže cíle, tedy to nejdůležitější, se neposouvají nikam.

Výsledky představují pouze optiku, kterou se díváme na celou cestu, po které jdeme – jsou to záchytné body, které udávají, jak se nám daří na cestě k cíli.

Tip č. 3: Není možné dogmaticky lpět na původním plánu, OKRs jsou živý organismus.

Co pomáhá, aby první krůčky s OKRs byly úspěšné.

Je několik ingrediencí, díky kterým uvaříte koktejl OKRs, co bude všem chutnat a nikoho z něj nerozbolí hlava. Jaké to jsou? 

Prostředí, kde panuje vzájemná důvěra.

Tedy prostředí, kde je chyba vnímána jako příležitost. Představte si firmu, kde ostatní čekají, až uděláte chybu. Chtělo by se vám zkoušet něco nového? Nám tedy ne!

Sdílení a otevřenost nejlépe fungují napříč firmou. Nové cesty hledáme prostřednictvím zkušeností ostatních, navzájem se inspirujeme a varujeme před překážkami. Tím cestu k cíli ostatním zjednodušíme a zrychlíme. 

Aktivní lídři a lídryně.

Pokud se do procesu od začátku s nadšením zapojí lidé, kteří nesou zodpovědnost za výsledky, všechno je zas o něco snazší. V Kentico přišel s konceptem OKRs sám Petr Palas, náš CEO. Má přirozený respekt, takže celkem snadno získal pro svůj nápad ostatní. 

Začali jsme postupně. Nejprve si nový styl práce a plánování vyzkoušel jeden tým, příhodně nazvaný Experiment, postupně se naloďovali ostatní. A kdo jim v tom podal pomocnou ruku? 

Zkušení průvodci.

Někdo, kdo už má s OKRs odžitých pěkných pár měsíců nebo let. Usnadní vplouvání do vod OKRs. Proč? Protože si celou cestou už několikrát prošel, sám párkrát zakopnul a chápe začátečnické bolístky. Umí podpořit, rozkrývá včas zádrhele a nejasnosti, na které můžete po cestě narazit. 

Tip č. 4: Čím víc pomocníků, tím větší šance, že OKRs budou ve firmě přijaty jako vítaný pomocník, ne jako nutné zlo. 

Aktivní lídři a lídryně

Nástrahy po cestě aneb jak spolehlivě zabít OKRs

Určitě vás napadá spousta cílů, které vaší firmě určitě pomohou dojít na vrchol. V tom případě se zhluboka nadechněte… vydechněte… a rozhodněte se pro jednu aktivitu, která vás nejvíce posune. Na tu se zaměřte. 

Tip č. 5: Pokud budete chtít vyřešit všechno najednou, nakonec neposunete nic.

A co spolehlivě udusí OKRs ještě před tím, než je vyzkoušíte? Jejich svázání s finančním ohodnocením! Představte si, že jako tým identifikujete cíl, který nejlépe povede k naplnění firemní vize, jenže není jisté, jak rychle a úspěšně se k němu dostanete. Vytyčíte si ho v prostředí, kde na jeho naplnění bude přímo závislé vaše hodnocení? Ne.

Tip č. 6: Inovativnost a kreativita jsou nezbytné ingredience pro úspěch OKRs. Navázání OKRs na finanční ohodnocení vede k jejich zašlapání do země.

Co jsme se s OKRs naučili

Je snadné s OKRs začít, ale vytrvat v nich – to už chce cílenou snahu. Co se nám osvědčilo?  

  • Vyhledáváme aktivně příležitosti ke sdílení aktuálního stavu a pokroků kolem OKRs.
  • Pravidelně o svých zkušenostech diskutujeme – na daily, weekly nebo na schůzkách určených pouze OKRs. 
  • Nejdůležitější je, aby všichni napříč firmou rozuměli vizi i misi a měli stejně nastavené hodnoty. Poté se již OKRs v každém týmu zavádějí s ohledem na jeho specifika.
  • Experimentování a zavádění nových postupů v bezpečném prostředí, které netrestá chybu, vedou k dalšímu rozvoji OKRs. Žádný učený z nebe nespadl. Na zkoušení nových věcí a sebevzdělávání máme dokonce cíleně určených 20 % pracovní doby – tzv. innovation time. To je mimochodem v Kentico nejoblíbenější benefit. 
  • Virtuální týmy – kolegové a kolegyně napříč firmou se pravidelně scházejí, aby hledali nejlepší cesty k celofiremním cílům. Díky tomu si vzájemně rozumíme a máme příležitost podívat se na společný problém z odlišných úhlů.

Tip č. 7: Diskuze nad OKRs propojují firemní vizi s konkrétním snažením každého jednoho z nás. Když vidíme dopad našich aktivit, dávají nám i zdánlivé maličkosti smysl.

A co z toho plyne? 

Že každá firma a každý tým si může najít vlastní cestu, jak žít s OKRs. Nebojte se začít! A pokud ve vás stále hlodá červíček pochybností, ozvěte se přímo Petrovi Hýnovi, našemu agilnímu rangerovi – průvodci džunglí OKRs.

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další články v kategorii

Záhadná pozice č. 5: Engineering Manager

Zavedli jsme novou pozici, která pomáhá týmu pracovat efektivně a spokojeně. Uvolňuje ruce Technical Leaders, komunikuje, zajišťuje správné procesy, týmům i jednotlivcům pomáhá ...

Chci vědět víc

Jak na CV a pohovor v Kentico: tipy a triky od naší recruiterky

Narazili jste na pozici v Kentico, která je přesně pro vás? Než Monice, naší náborářce, pošlete životopis a dorazíte na pohovor, může se vám hodit pár rad přímo od zdroje. Přečt...

Chci vědět víc

Co znamená QA v Kentico?

QA Engineer v Kentico je respektovaná pojistka, že k zákazníkovi se dostane produkt v kvalitě, se kterou bude spokojen. Kdykoli může zatáhnout za brzdu a funkcionalitu vrátit do...

Chci vědět víc