Onboarding v týmu UX: nehážeme nováčky do vody, učíme je plavat
Život v Kentico, Práce v Kentico

Onboarding v týmu UX: nehážeme nováčky do vody, učíme je plavat

Pochopit způsob práce v nové firmě, poznat produkt i jeho zákazníky, naučit se pracovat s konkrétními nástroji… Je toho spousta, co nováček musí po nástupu do nového zaměstnání zvládnout. A to může být náročná výzva. Víme o tom, proto jsme vypracovali systém, jak kolegům*yním pomoci nasát všechny potřebné informace a hladce zaplout do týmu.

Napříč Kentico už několik let ladíme systém naloďování nových kolegů*yň tak, aby pro ně tahle zkušenost byla co nejpříjemnější a nejpřínosnější. Jakmile úspěšně zakončí zkušební dobu, zjišťujeme pomocí hloubkových rozhovorů, jestli se nám to společně podařilo. A když narazíme na zádrhel, ladíme onboarding dál. A jak na to jdeme v týmu UX?

Bez buddyho ani krok.

Buddy je takový nováčkův mentor, kouč a zastánce v jednom. Pečlivě ho vybíráme – je to zkušený*á kolega*yně z týmu, co nováčky provede vším potřebným. Ukáže mu, jak UX ve firmě funguje, představí ho důležitým lidem, pomůže s nástroji i procesy… V době, kdy pracujeme kvůli pandemické situaci více z domu, je buddy spolehlivý přítel na telefonu, kterého se může nový kolega nebo nová kolegyně zeptat na cokoli.

Jak na nic nezapomenout? S checklistem!

Občas člověk potřebuje trochu jistoty. Co už umím, kde jsem a kam kráčím? Tak přesně k tomu slouží onboarding checklist – seznam, ze kterého si nováček může postupně odškrtávat. 

Zvládnul jsem Figmu? Check. Pochopila jsem misi, vizi a hodnoty Kentico? Check. Chápu, jak funguje náš produkt? Ne? Pak vím, s kým se poradit – každá oblast má v seznamu přiřazenou schopnou kolegyni nebo osobního buddyho, kteří jsou připraveni s úkolem pomoci a tápající kolegy do problému zasvětit. 

Heuristická analýza aneb nezaujatý pohled.

Jedním z bodů na checklistu je i tzv. heuristická analýza produktu. Spolu se svým buddym si nováček vybere část produktu, která mu přijde zajímavá. Podívá se na ni svýma očima a zhodnotí místa, která nejsou z jeho pohledu nového uživatele ideálně použitelná

Proč tohle po nových kolezích a kolegyních chceme? 

  1. Pomůže jim to seznámit se podrobnějiKontentem nebo Xperience by Kentico.
  2. Jejich čerstvý, nezatížený pohled nám poskytne tipy na další vylepšení produktu.

Interní školení, stačí si vybrat.

V seznamu mají své místo i měkké dovednosti. Jak dát a přijmout zpětnou vazbu? Jak se vyhnout kognitivnímu biasu? Jak se poprat se stresem? Na tyto otázky a mnohé další odpoví naše interní tréninky, do kterých se noví kolegové a kolegyně také zapojují. A to nejen během onboardingu

Kdykoli cítí, že se chtějí posunout v dalších oblastech, mohou se samozřejmě přihlásit na další workshopy. Je libo zaměřit se na time management, hlubokou práci nebo individuální koučink? Každý si vybere – aktuálně v Kentico běží kolem 20 školení.

A to není zdaleka všechno.

Je pro nás důležité mluvit spolu, sdílet znalosti, učit se jeden od druhého. Proto nováčci nejsou odkázaní pouze na své buddies. Všichni designéři a designérky mohou kdykoli cokoli konzultovat se svými lídry*němi i s ostatními členy týmu. Setkáváme se pravidelně na týmových schůzkách, kde má každý prostor řešit, co ho zrovna pálí nebo s čím si neví rady. 

Účastníme se školení a konferencí, 20 % pracovní doby věnujeme sebevzdělávání a inovacím. Pokud objevíme zajímavou publikaci, prostě ji objednáme do firemní knihovny. Máme čas, prostor a bezpečné prostředí, abychom se mohli učit z vlastních chyb…

Prostě není třeba bát se, že by u nás nováčci byli hození jen tak do vody. Nejsou na to sami. 

Naše týmy UX jsou hodně aktivní v designérské komunitě. Věděli jste, že pravidelně pořádají třeba Design Hour? Mrknětě na videa se záznamy. Pokud se chcete všechny novinky akční party Kentico Design vědět včas a z první ruky, připojte se k ní na Twitteru!   

Ne všichni dnešní úspěšní UXáci*čky začínali v oboru. O cestě lídra UX v Xperience, Martina Floriána, si můžete přečíst v rozhovoruSpoustu dalších příběhů kolegů a kolegyň z oboru najdete na našem blogu.

Tak co, říkáte si, že tohle by byl tým pro vás? Brzy budeme hledat nové kolegy*ně. Tak sledujte náš facebook i nabídky otevřených pozic, ať vám nic neuteče. A v mezičase si třeba přečtěte článek kolegyně Veroniky Hradilové o tom, na co se naši UXáci nováčků nejčastěji ptají u pohovorů.

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další články v kategorii

Vánoční ohlédnutí za rokem plným nových příležitostí a přátelství

Rok 2023 se chýlí ke konci. A že se toho tentokrát v Kentico spoustu událo…

Chci vědět víc

Kentico a CSR: Od nápadu k rychlé akci

Pravidelně pomáháme. CSR pro nás není marketingový tah – vychází odspodu. Když má někdo nápad, jak podpořit dobrou věc, dá dohromady další nadšence a jdou do toho. A firma je po...

Chci vědět víc

Záhadná pozice č. 5: Engineering Manager

Zavedli jsme novou pozici, která pomáhá týmu pracovat efektivně a spokojeně. Uvolňuje ruce Technical Leaders, komunikuje, zajišťuje správné procesy, týmům i jednotlivcům pomáhá ...

Chci vědět víc