Začínajícím vývojářům je potřeba se věnovat
Život v Kentico, Práce v Kentico, Studenti

Začínajícím vývojářům je potřeba se věnovat

Petra Sviráka potkáte nejčastěji na půdě Fakulty informatiky, kde pečuje o naši Kentico Academy. S nápadem vytvořit vlastní vzdělávací program pro začleňování juniorních lidí do týmu přišli původně jeho kolegové. Petr, který tehdy pracoval v Kentico jako vývojář, se příležitosti chopil a pustil se do jejich vzdělávání. Dneska najdete v téměř každém našem vývojovém týmu někoho, kdo Kentico Academy prošel. A na Petrovi je znát, že ho to baví úplně stejně jako na začátku.

Mohl bys svými slovy představit Kentico Academy

Kentico Academy je vzdělávací program, ve kterém se snažíme mladé lidi seznámit s technologiemi, se kterými pracujeme, a předat jim naši vlastní zkušenost. Chceme je naučit pracovat trochu jinak, než jsou zvyklí ze školy. Ukázat jim, že vývoj není čistě jen o psaní kódu, ale i o tom, že jejich kód musí být nějakým způsobem udržitelný a použitelný do budoucna. 

Tohle všechno se učí v malém týmu, přímo na Fakultě informatiky, pod vedením vývojářů z Kentico. 

Můžeš popsat, jakým způsobem ten program probíhá

Celý běh trvá 6 až 9 měsíců. Na začátku je důležité, aby si studenti osahali JavaScript v jednodušší formě, než je náš produkt, který má tisíce řádků kódu. Proto je nejdříve čeká onboardingový úkol, kde si sami zkusí vytvořit single page aplikaci, naprogramují k ní backend, mají možnost ji nasadit do Azure, seznámí se s nástroji pro Continous Integration... 

Teprve potom se dostávají k našemu produktu Kentico KontentKentico Xperience. Zpravidla zpracovávají menší stories nebo opravují bugy od zákazníků, ale je to už na reálném produktu. Navíc mají výhodu v tom, že pracují napříč různými částmi produktu, takže ho poznají opravdu dobře. 

Jsi v Kentico Academy úplně od začátku.

Jsem, ale ten nápad na Academy původně nebyl můj. Vymysleli ji moji dva kolegové, ale do realizace se jim tolik nechtělo, protože si přáli zůstat ve vývoji. 

Jak ses k té pozici dostal.

Původně jsem v Kentico začínal jako systémový administrátor a po nějaké době jsem přešel do developmentu. Jednoho dne mě oslovil náš šéf vývoje, zda bych nechtěl rozjet Kentico Academy. Byla to příležitost, která prostě šla kolem. Přišlo mi důležité, abychom se jako firma věnovali mladým lidem a trochu sjednotili způsob, jak je zapojujeme do týmů. Tak jsem na to kývl. 

Aktuálně máme v téměř každém vývojovém týmu někoho, kdo prošel Kentico Academy. Dodnes mi to dává obrovský smysl a mám pocit, že tím firmě pomáhám.

Experimentovali jste někdy s myšlenkou, že by Kentico Academy mohla fungovat i pro zkušenější vývojáře? Například jako onboarding.

Já při náboru moc nerozlišuju, jestli je někdo kluk, holka, prvák nebo čtvrťák. Stejně tak neřeším, jestli ten uchazeč je student nebo není. Daleko důležitější je chuť se učit a ochota pracovat na částečný úvazek, což je dáno i kapacitou mentorů. Pokud by tohle splňoval někdo starší, tak bych se tomu nebránil. 

Přemýšleli jsme o tom, že bychom tím programem mohli protáhnout i ostatní vývojáře, kteří k nám nastupují. Ale nemyslím si, že je to něco, co seniornější programátoři očekávají po nástupu do nové práce. Každopádně některé materiály, které v Kentico Academy vytváříme, pomáhají i zkušenějším kolegům.

Kentico Academy sídlí na Fakultě informatiky. Jak se vám daří udržovat kontakt s tím, co se děje ve vývoji.

Je pravda, že to je někdy náročné. Naše vývojové týmy běží rychle kupředu a řeší úplně jiný typ problémů než my v Kentico Academy. Proto celý svůj Innovation time trávím tím, že se snažím udržovat si přehled. Bavím se s týmy a zjišťuji, na čem zrovna pracují, nebo se přímo účastním některých meetingů. 

Kromě toho píšu i vlastní kód, kterým přispívám do produktu. Pomáhá mi to udržovat se jako programátor a dostávám zpětnou vazbu na svoji práci. 

Společně s vývojáři z Kentico pořádáme Coding Dojo, chodíme třeba na Iteration Review (pozn. shrnutí práce na konci každého sprintu napříč vývojovými týmy), abychom byli s produktem pořád v kontaktu. 

Zmínil jsi, že část svého času věnuješ vývoji přímo našeho produktu. Jak velká část to je.

Neumím s jistotou říct, kolik času to je. Typicky to jsou úkoly, které není potřeba zastřešit nějakým deadlinem, protože by mi to svazovalo ruce v mojí hlavní práci pro Kentico Academy. 

Příležitostí dostat se ke kódu mám hodně a je jenom na mně, kolik času tomu chci věnovat. Na druhou stranu mám při takových úkolech prostor hledat to nejlepší řešení,  důkladně ho rozpracovat a konzultovat s příslušným vývojovým týmem. Mám možnost do našeho kódu přispět jakýmkoliv způsobem a věnovat se tomu, na co vývojáři nemají třeba tolik času.

Na čem děláš zrovna teď.

Teď vylepšuju back-endovou validaci. Z předchozích věcí to byla například optimalizace build procesu naší JavaScriptové aplikace nebo testů v Seleniu. 

Co tě na tvé pozici baví nejvíce?

Hodně mi vyhovuje svoboda, kterou v práci mám. Ale asi nejvíce naplňující je každý den pozorovat pokroky mladších kolegů. Je skvělý pocit dostávat okamžitou zpětnou vazbu jak od samotných studentů, tak od týmů, do kterých se potom absolventi plnohodnotně zapojují. 

Zvenku by to mohlo vypadat, že to může být někdy stereotypní, protože člověk stráví hodně času konzultováním. Ale já to vnímám úplně jinak. Je pro mě výzva, že každý student je jiný a má jiný set znalostí, který je potřeba doplnit na určitou úroveň, kterou považuji za juniorní. 

Máš nějaký sen, jak by jednou mohla Kentico Academy fungovat?

Vnímám tam přesah do onboardingu všech programátorů v rámci celé firmy. To už teď částečně funguje – třeba skrze materiály, kde máme rozumnou sadu informací, ze které čerpá více lidí ve firmě. 

Byl bych rád, kdyby se tahle myšlenka obecně ujala ve více firmách. Aby to byl běžnější způsob, jak se lidi začleňují do firmy. Aby seniorní programátoři více mysleli na to, že školy nemají kapacity studenty takhle vzdělávat, a proto je potřeba se začínajícím vývojářům více věnovat.

Chcete zjistit víc o Kentico Academy – o čem to letos bude, pro koho je určená nebo jak to všechno probíhá? Podívejte se na její stránku. Můžete se i rovnou přihlásit!

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Vyrostli v Kentico Academy. A kde jsou dnes?

Kentico Academy je placená stáž pro studenty FI MU. Už dlouhá léta pomáháme začínajícím developerům a developerkám vyrůst. Akademie má rovných 28 absolventů a deset z nich u nás...

Chci vědět víc

V kondičce díky Coding Dojo

Vrcholoví sportovci dosahují svých výkonů díky pravidelnému tréninku, při kterém pilují své dovednosti. Jaké možnosti má ale vývojář, pokud se chce zlepšovat a pracovat na svých...

Chci vědět víc

V Kentico Academy se moje programování zlepšilo

Juraj Bielik patří k těm, kteří ještě při studiu začali první pracovní zkušenosti sbírat právě u nás. Už rok působí v Kentico Academy, kde se jako full-stack vývojář podílí na v...

Chci vědět víc