Jak jedna karanténa otočila kormidlem v tom, jak a kde pracujeme
Život v Kentico, Práce v Kentico

Jak jedna karanténa otočila kormidlem v tom, jak a kde pracujeme

Když jsme 12. března odcházeli z kanceláří s laptopem v tašce, říkali jsme si, že to doma týden dva v pohodě zvládneme. Jenže mimořádná opatření kvůli šíření COVID-19 se nakonec protáhla do května. Jak se jednotlivým kolegům v karanténě pracovalo z domu? Jak by podle nich vypadala práce v ideálním světě? Zeptali jsme se celé firmy formou dotazníku a poctivě analyzovali jejich odpovědi. A co z toho vzešlo?

Na začátku března jsme objednali čerstvě pražené kafe do kávovarů. Když se 11. 3. zavřely školy, domluvili jsme si pro děti hlídání a jelo se dál. Za 24 hodin ale přišel e-mail od Petra Palase, našeho CEO: „Vzhledem k vývoji se ode dneška přesouváme všichni na home office.” Nevíme, jestli jsme ten den při odchodu z kanceláří nevypadali jako parta loupežníků – monitory pod paží, dráty čouhající z plných batohů, tu a tam židle… 

Pojďme si promluvit o práci z domova

Z domu nebo z kanceláře? O tom  jsme se v Kentico bavili už nějakou dobu. První vlaštovkou byly pátky věnované inovacím. Pravidelně se ale vynořovala otázka, jestli stačí vyčlenit na home office jeden den v týdnuco by vlastně zaměstnanci sami uvítali. Koronavirus rozsekl dilema za nás – home office si celá firma užila skoro 10 týdnů. Chtě nechtě, obavy neobavy.

Karanténa utekla jako voda a my se od teoretické debaty rázem přesunuli k osobní zkušenosti. Tahle nedobrovolná bojovka nám umožnila vyzkoušet si na vlastní kůži nejen hlubokou práci v pohodlí domova, ale také pravidelné mítinky tamtéž, komunikaci se zákazníky s rodinou za zády a ano, i občasné výpadky wi-fi. 

Jak nám to doma šlapalo, zjistil celofiremní dotazník

Nucené domácí vězení nám otevřelo dveře k získání kvalitních dat. Jakmile jsme se vrátili do kanceláří, přistál všem v mailu dotazník od našich UX výzkumníků, který vyplnilo 143 zaměstnanců ze 190. 

Výsledky jsme rozdělili do dvou skupindevelopment a ostatní pozice ve firmě. Proč? Protože vývojáři mají svá specifika. Tak třeba opravdu hodně pracují spolu a mají úkoly naplánované na dlouho dopředu. Jejich potřeby se tak od ostatních můžou lišit.

Dva týdny na zajetí nového systému práce většinou stačily

V rozhovorech, které dotazníku předcházely, se opakovalo jedno téma – zpočátku to byl náročnější proces. Trvalo zhruba 14 dní, než si kolegové uspořádali pracovní prostředí, vyladili hardware, vymysleli režim a nastavili komunikaci v týmu. Také motivace se občas o samotě hledala hůř. Na druhou stranu se začaly rýsovat i výhody – od lepšího soustředění po možnost mezi úkoly zapnout pračku nebo si zacvičit jógu.

Úspora času, lepší plánování a hluboká práce

V první části dotazníku jsme zjišťovali, co zaměstnancům práce z domu přinesla.

Nejvíce jsme ocenili, že nemusíme na šalinu. Čas i místo k práci jsme si mohli rozplánovat podle svého – bylo jedno, jestli jsme byli připojeni z panelákového bytu, chaty uprostřed lesa nebo z domku za Brnem. Hodně z nás navíc zjistilo, že se mimo kancelář lépe soustředíme a po práci máme více času na své blízké.

A naši domácí mazlíčci? Vrněli blahem, že měli smečku hezky pohromadě.  

Mouchy by se našly

Dotazníky také ukázaly, co nám během dlouhého home office dalo trochu zabrat. Rozptylovali nás spolubydlící, nejen ti dvounozí. Už se vám někdy uvelebila kočka na klávesnici? Na druhou stranu se nám stýskalo po osobním kontaktu s kolegy – appka kávu v kuchyňce nenahradí.  

Často jsme také bojovali s balancováním práce a volného času. Přece jen, když máte kancelář v obýváku, oči snadno sklouznou k monitoru i v podvečer. Naši systematičtí kolegové to vyřešili po svém – do pracovních kalendářů si poctivě naplánovali konec práce a odpočinek. Pro méně organizované z nás bylo nalezení work-life balance občas oříškem. 

V ideálním světě by chození do práce vypadalo takto

V poslední části dotazníku jsme zjišťovali, jak bychom si v Kentico představovali nejlepší možné uspořádání práce v budoucnosti.

Výsledky nám jasně ukázaly dvě věci:

  1. Jeden den v týdnu na práci z domu nestačí.
  2. Svoboda a flexibilita v rozhodování jsou pro lidi v Kentico nejdůležitější.

Není se čemu divit. Pracujeme v autonomních týmech, jsme zvyklí domlouvat se spolu, jak a kolik práce zvládnout, důvěřujeme si. A tak je logické, že se dokážeme domluvit i na místě, odkud se ke kolegům připojíme.   

Nástrahy jsme podchytili hned v začátcích

Ačkoli většina kolegů odpověděla, že nemá žádné obavy z případného přechodu na home office, je jasné, že i při procházce růžovou zahradou musíme dát pozor na občasný trn.

Poučení z krizového vývoje – výzvyKentico řešení
Nalezení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem – zavřít v určitou hodinu za povinnostmi pomyslné dveře a prostě vypnout. → Můžeme se obrátit na kolegy, nadřízené, Agile Rangers jsou připraveni pomoci s koučinkem. Stačí říct.
IT vybavení – na soukromém laptopu to nepůjde.→ Všichni zaměstnanci dostávají kompletní IT výbavu – kde ji použijí, je na nich.
Jak zajistit, aby se z Kentico nevytratila kultura sdílení a komunikace?→ Nikdo doma nezůstává „sám“ – scrum rituály, schůzky, konzultace, dokonce i večírky se přesunují online, když je potřeba. A když se sejdeme v kanceláři, společný čas využíváme do poslední minuty.

Na začátku jsme si nebyli jistí, jestli zvládneme z domu tolik úkolů jako v kanceláři. A odpověď? Ano, zvládneme! Ukázalo se, že v karanténě jsme udělali tolik, co jindy. Ani zákazníci změnu nezaznamenali

Oceňujeme svobodu ve výběru místa k práci – a tu teď taky dostaneme

Že nám to společně klape v kancelářích, jsme věděli už dávno. Teď jsme ale navíc zjistili, že jsme srovnatelně produktivní i v rozptýlených týmech a změny se nebojíme.  

Management v Kentico dostal výsledky od UXáků v přehledném balíčku. Po jejich pečlivém prostudování nastal čas rozhodnout se pro jednu z šesti variant organizace práce v Kentico:

  1. Vše při starém – nic se nezmění, pokračujeme v zajetých kolejích – většina práce probíhá společně v kancelářích, ale můžeme se individuálně domluvit na práci z domova.
  2. Víc home office kolem víkendu – přidáme k pátku, kdy pracujeme z domu, ještě jeden den, třeba pondělí. V kancelářích se pak sejdeme v úterý–čtvrtek. 
  3. Tři dny jsou na týmech – stanovíme pro celou firmu 1–2 dny v týdnu, kdy se musí sejít v kancelářích, zbytek týdne si každý tým určí, odkud chce pracovat.
  4. Den v kanceláři, zbytek podle týmu – každý tým se domluví, odkud chce pracovat a který jeden den v týdnu se sejde v kancelářích. 
  5. 100% home office možný, záleží na rozhodnutí týmu
  6. Ultimátní možnost home office – každý zaměstnanec si sám určí, jestli chce pracovat z domu nebo v kanceláři.

Nakonec zvítězila čtvrtá varianta. Jasně, chvilku bude trvat, než si organizace v týmech sedne, také nějaké vybavení bude potřeba dokoupit, abychom se lépe viděli a slyšeli online. Tahle možnost ale nejlépe odráží přání zaměstnanců v Kentico i způsob naší práce.

Navíc jsme objevili ještě jednu velkou výhodu možnosti práce z domu a dojíždění jen jeden nebo dva dny v týdnu. Ceny realit v Brně pořád rostou, ale od přestěhování se na venkov lidi často odrazuje náročné dojíždění. V našem novém nastavení taková obava odpadá – počítač na terase pod třešní funguje stejně jako ten v kanceláři v centru Brna. A o kvalitu života zaměstnanců nám přece jde stejně jako o kvalitu kódu!

V srpnu se znovu ohlédneme a zhodnotíme, jak se nový systém uchytil. Popřípadě doladíme detaily. Sledujte nás, určitě o tom napíšeme další článek!

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

Pracující rodič a pandemie: nové výzvy pro firmy v zemi, kde stát moc nepomáhá.

Nedávno jsme „oslavili“ rok pandemie COVID-19. Školy jsou zavřené pro většinu dětí skoro pořád, do kanceláří chodíme jen sporadicky. Jak dopadá tato situace na ženy, na rodiče, ...

Chci vědět víc

2020 – ohlédnutí za nevšedním rokem

Rok 2020 pomalu končí. A můžeme poctivě říct, že to byla jízda. Na pozadí globální pandemie jsme přeskládali firmu a přesunuli se do bezpečí domácích pracoven. Máme dva produkty...

Chci vědět víc

Kentico v době koronavirové

Pandemie COVID-19 přinesla řadu výzev, se kterými se všichni učíme žít. Jednou z nich je bezpochyby nutnost práce z domu v rozptýlených týmech, která je spojena s celorepublikov...

Chci vědět víc