„Kentico Xperience je love brand, který roste spolu se svými zákazníky,“ říká jeho Product Strategist
Rozhovory, Produkty

„Kentico Xperience je love brand, který roste spolu se svými zákazníky,“ říká jeho Product Strategist

David Slavík je od začátku kariéry velký fanda Kentico Xperience. Jak a proč se vypracoval z agenturního vývojáře až na stratéga svého oblíbeného produktu? Proč je pro něj Kentico srdcovka i jako zaměstnavatel? A kam pod jeho taktovkou vývoj našeho DXP řešení směřuje?

Jak ses dostal k vývojařině?

Počítače mě vždycky bavily. Ale měl jsem doma slabý počítač, na kterém jsem nemohl pařit hry. Tak jsem začal aspoň programovat weby – na to stačil.      

Celou Tvoji profesní cestu provází Kentico

Můj první kontakt s Kentico CMS, předchůdcem Xperience, bylo překlápění veškerého obsahu webu Strukturálních fondů. Udělal jsem si první certifikaci na Kentico V. Byla to nejlepší volba.

Pracoval  jsem během let pro partnery Kentico – třeba Sprinx Systems. Titio nebo Actum Digital

Znáš produkt od raných verzí – od Kentico CMS přes EMS až po Xperience. Jak hodnotíš jeho vývoj?

Už od začátku nabízí spoustu věcí, je hodně nadupaný. Vývojáři dostanou toolbox, ze kterého si vytáhnou, co potřebují. Web jim vzniká pod rukama, hodně se toho dá naklikat a programují se hlavně customizace. Kentico je pro vývojáře love brand. 

Proč ho mají rádi?

Představte si, že kopete příkop a můžete si vybrat lopatu. Jedna je obyčejná – víte, že se dřív nebo později rozbije, ačkoli jste na ní závislí. Anebo si můžete vybrat špičkovou lopatu, lehkou, s gumovým gripem a titanovou plochou. A to je Kentico Xperience

Developer s tímhle produktem denně pracuje a jeho kvalita přímo ovlivňuje, jak bude výsledek vypadat

Neustále přibývají nové možnosti a ulehčují programátorům práci. Vývojáři si dnes mohou práci vybírat. Je jich nedostatek a tak nebudou dělat s něčím, co je nebaví a co nefunguje.

Z našich dotazníků vychází, že developeři s naším produktem pracují rádi – není překombinovaný, vývoj na něm je přímočarý, navíc máme dobrou dokumentaci a komunitu, která si navzájem pomáhá.

Hodně našich konkurentů to tak nemá, a tak musí vývojáře přeplácet, aby dělali s jejich řešením.  

10 let s Kentico – hrnek vpravo za certifikaci v roce 2011, z moderního keep cupu (vlevo) pije kafe dnes.

Xperience roste spolu se svými zákazníky. Zpočátku to bylo ideální řešení pro malé firmy, dnes už jsme lídr pro segment středního trhu

Jak kopíruje vývoj Xperience změny na trhu

  • Před deseti lety neměl každý svojí vlastní webovou prezentaci – pro malé firmy byla těžce dostupná. Konkurence nebyla veliká, tak jsme všechny síly napřeli do toho, aby weby bezvadně fungovaly a byly rychlé.
    Tehdy agentury Xperience dodávaly především větším klientům. Téměř každý můj známý, který uměl s Kentico, měl navíc řadu vedlejších projektů – tam Kentico implementoval v edici zdarma pro malé firmy.
  • Poté zákazníci stále více potřebovali být vidět mezi ostatními. Konkurence rostla. Organické vyhledávání přes Google jsme tehdy zajišťovali tím, že máme čistý kód, správně semanticky nastavené nadpisy, xml site mapy… A to stačilo.
  • A v současnosti je potřeba, aby web zákazníky nejen přitáhnul, ale také na stránce udržel. K tomu to chce nástroje, které sledují, co zákazník dělá, co potřebuje, co mu chybí, kdy odchází a proč… Proto jsme naši dnešní platformu DXP vyvinuli vkomplexní řešení, které nabízí spoustu aplikací, aby pokryly všechny tyto potřeby.

Jak ses dostal k práci v Kentico

Kterak Pražák objevil v Brně metro...

Po odchodu z předchozího zaměstnání jsem se rozhlížel pečlivě. Když přijdeš na pohovor, přemýšlíš, jestli ti tam bude dobře. A sleduješ, jestli tvůj budoucí nadřízený je dost seniorní, aby ses od něj něco naučil, jestli má stejné hodnoty, jestli je ti blízký lidskyinspirativní

Nikde to nebylo ono, něco tomu chybělo. Řekl jsem si, že na to půjdu tak, jak vždycky radím ostatním – přemýšlel jsem, co je můj love brand, a Kentico mě napadlo jako první. Lidi, které jsem z něj znal, byli vždycky hrozně v pohodě – tehdy jsem si to vysvětloval tím, že sídlí na Moravě 😊. 

Traduje se, že když se zamiluješ do firmy, máš jít na recepci a říct:

Nehnu se, dokud se neuvidím s majitelem a nevysvětlím mu, proč bych tu měl pracovat

S Petrem Palasem jsem se jednou setkal, napadlo mě, že by si mě mohl pamatovat. Tak jsem mu napsal přímo. Měl jsem štěstí, Petr odpověděl obratem, hned po něm Tonda. Strávili jsme spolu následující den na telefonu, vyjasňovali jsme si, co děláme a kam míříme. 

Takže jsi je přesvědčil

Ano, všechny jsem je ukecal. Než jsem nastoupil, vytvořil jsem si osobní misi – něco, s čím budu ráno vstávat do práce. 

Chci pomoct firmě, aby si co nejvíce lidí koupilo Xperience – produkt, který je skvělý. Věřím mu a vím, že se s ním vývojářům i markeťákům dobře pracuje

Pomohl mi paradoxně covid. Dříve byla poloha Kentico v Brně limitující, jsem Pražák a stěhovat se mi nechtělo. Dnes má ale bezvadně nastavený flexibilní systém práce, můžu zůstat doma a zajet do kanceláře jen občas. 

Jaký je podle tebe Kentico zaměstnavatel

Je tu fantasticky nastavený work-life balanc. Kentico respektuje, že mám rodinu, že musím odpočívat. Ta firma tím žije – není cílem lidi vyždímat. A tak mám třeba každý den vyblokované dvě hodiny po obědě v kalendáři, abych se šel projít s ženou a malou dcerkou. Díky tomu si můžu užít její dětství, uklidnil jsem se, jsem spokojený. 

V Kentico se plánuje po kvartálech s výhledem až na rok dopředu. To úplně mění dynamiku práce ve firmě a úroveň stresu. Firma je navíc velmi stabilní – její kultura, organizační struktura, očekávání a způsob práce.

Firmy často berou talentované lidi, využijou je a pak vykopnou. V Kentico je to nastavené jinak – je postavené hodně na kultuře – všichni jsou přátelští a opravdu se jeden druhému snaží maximálně pomoct a vyjít vstříc

Nabereme někoho, kdo má zájem o věc a chuť se učit. Intenzivně s lidmi pracujeme. A když profesně vyrostou, nabídneme jim jinou pozici, povýšení, možnosti vyvíjet se – aby je práce pořád bavila

Lidi nemají problém pohybovat se mezi pozicemi – nejde jim o škatulku, ale o celek, o produkt, o to, aby posunuli firmu dopředu, protože jim na ní záleží. Petr si vybírá specifický typ lidí – a těm dá potom svobodu, protože ví, že se o ně může opřít

Jsi Product Strategist – kam tedy produkt Kentico Xperience vedeš

To souvisí s mojí misí. Upřímně – produkt máme skvělý. A tak se snažím spolupracovat s marketingovým týmem. Aby se o nás dozvědělo co nejvíce lidí a mluvili jsme o produktu tak, jak odpovídá jeho kvalitě.

David má svou misi denně na očích.

Plním roli produktového manažera pro Refreshe Kentico Xperience 13. Přidáváme spoustu nových funkcionalit. Chceme, aby zvýšily zájem o náš produkt – abychom oslovili potenciální klienty i tím, co s produktem děláme a v budoucnu chystáme, nejen tím, co už v něm je.

Pracujeme na nové generaci Kentico Xperience – to je zcela nový produkt. Hodí se mi zkušenosti z agentur, protože zastupuji hlas našich implementačních partnerů a hlídám, že na ně při vývoji nezapomínáme. Produkt vyvíjíme tak, aby pro všechny, kdo s ním budou pracovat, bylo Kentico i nadále love brand.

Chcete zjistit, jestli David říká pravdu? Přijďte se seznámit – pro modernizaci Kentico Xperience hledáme nové kolegy a kolegyně. Podívejte se na naši nabídku otevřených pozic.

Autor

David Slavík

Product Strategist

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

VIDEO: DevOps – střelci s prstem na atomovém tlačítku

DevOps Engineer – co si pod tím představit? Vyzpovídali jsme Jirku Kováře, lídra DevOps týmu. Zjistěte, v čem je DevOps pankáčská disciplína, proč má svůj tým rád a z jakého prů...

Chci vědět víc

Jak se žije .NET developerům v Kentico – část I

Představujeme vám .NET brainiaky, Aleše z Kontentu a Marka z Kentico Xperience. Povídali jsme si o rozdílech v developmentu a jejich týmech. A taky o tom, jak oni sami pomáhají ...

Chci vědět víc

Rozhovor z útrob Chytré karantény

V médiích se skloňuje Chytrá karanténa ve všech pádech. Jak to ale celé začalo? Kdo na vývoji pracuje? Jaké projekty vznikají na dobrovolnické bázi a jak si lidé umí vzájemně po...

Chci vědět víc