Pracující rodič a pandemie: nové výzvy pro firmy v zemi, kde stát moc nepomáhá.
Život v Kentico, Benefity

Pracující rodič a pandemie: nové výzvy pro firmy v zemi, kde stát moc nepomáhá.

Nedávno jsme „oslavili“ rok pandemie COVID-19. Školy jsou zavřené pro většinu dětí skoro pořád, do kanceláří chodíme jen sporadicky. Jak dopadá tato situace na ženy, na rodiče, na kolegyně a kolegy? A co se s tím snažíme dělat?

Když se minulý březen zavírala ekonomika, nikoho z nás nenapadlo, že po 12 měsících budeme ve stejné, ne-li horší situaci. COVID-19 zahýbal životy všech. Stále častěji vychází najevo, že nejtvrdší dopady pandemie pociťují ženy, potažmo rodiče malých dětí. A jak to vypadá u nás?

Na 200 kolegyň a kolegů vychází 111 dětí

Je nám jasné, že skloubit home office, péči o malé děti a domácí vzdělávání těch větších není žádný máček. Zkuste se na sto procent soustředit, když do vás rýpe čenichem štěně, na klávesnici se uvelebil kocour, dvě děti se perou o hračku, třetí si nahlas opakuje vyjmenovaná slova po P a za zády vrčí pračka. Pokud jste žena, v 92 % případech jste do ní prádlo naskládala vy, v 76 % vás navíc ještě čeká úklid a v 79 % vaření.   

V brněnské centrále Kentico dnes pracuje 54 žen a dohromady se nám narodilo přes sto dětí. Je nám jasné, že nestačí poskytnout lidem vybavení pro práci z domu a měsíčně nějaké peníze navíc.

Jak (nejen) rodičům prcků ulehčujeme život

Work-life balance pro nás je důležitá odjakživa. Flexibilní pracovní doba, firemní akce pořádané tak, aby si je užili i naši nejmenší, dva týdny otcovské dovolené navíc, možnost využít dětský koutek přímo v kancelářích… I v běžné době nabízíme hodně, nemyslíte? V posledním roce dáváme pravidelně hlavy dohromady a přidáváme. Jak si v Kentico pomáháme udržet pohodu?

Už v první vlně jsme rozjeli podporu zaměstnanců

Na jaře minulého roku si zaměstnanci odnesli potřebné vybavení a každý měsíc jim přispíváme na zvýšené náklady na práci z domu. 

Je jasné, že někteří z nás přesto uvítají možnost schovat se před drobotinou do kanceláře – pro ty jsme ponechali brněnské prostory otevřené za všech okolností. Samozřejmostí je vybavení desinfekčními prostředky i vitamíny. Dodržujeme bezpečnostní opatření. A když si náhodou doma zapomeneme roušku nebo respirátor? Stavíme se na recepci, kde nám Kája s Verčou nabídnou z firemních zásob.

Zakládáme si na přátelských vztazích, setkávání a společných akcích. Jenže jak tyhle principy přenést do kyberprostoru?

Hned zpočátku jsme na Teamsech rozjeli Kentico Remote Photo Challenge. Dělíme se o inspirující i humorné situace z každodenního života v nové realitě.

Pravidelné cvičení jógy se přesunulo online, stejně tak pravidelné celofiremní mítinky. K nim přibyl v prvních šesti měsících pandemie jeden speciální: KAMA – Kentico, ask me anything, kde Petr Palas odpovídal na skutečně všechny otázky. Jsme také v pravidelném kontaktu s lídry/němi jednotlivých týmů. A když si potřebujeme oddechnout? Kafíčko nebo dvoudecka se dají v partě vypít i před webkamerou. 

Druhá, třetí, čtvrtá vlna... – přidáváme plyn.

Když nám kolem Vánoc došlo, že koronakrize tu s námi ještě pár měsíců pobude, přišel čas zaměřit se na well-being zaměstnanců pořádně do hloubky. I těm největším optimistkám a optimistům začíná zamrzat úsměv na tváři na cestě od počítače do kuchyně, z kuchyně do dětského pokojíčku a zpět. Navíc stále nabíráme, takže je potřeba zpříjemnit nástup nováčkům.

  1. Onboarding a teambuilding jedeme virtuálně
    Pečlivě naloďujeme kolegy a kolegyně online – vytváříme seznamy, pravidelně se scházíme a ladíme onboarding tak, aby byl pro začátečníky ve firmě co nejpřínosnější. Vrátili jsme se také k podpoře teambuildingových akcí. Když se skupinka domluví na online setkání, Kentico přispěje na občerstvení a ještě pomůže s logistikou. 
  2. Balancujeme práci a soukromí
    To je trochu oříšek. Ale základní vodítko je jasné. Nepíšeme si ve večerních hodinách nebo o víkendech, a pokud ano, nečekáme odpověď hned. A myslíme na to, že počítač je potřeba po skončení práce vypnout. Sdílíme se svým týmem každodenní radosti i strasti, a podle nich potom upravujeme očekávání.
  3. V pátek neschůzujeme
    Důsledně dodržujeme páteční prostor na vzdělávání a práci na sobě – žádné cally!  
  4. Překvapení nás potěší
    Občas nám ve schránce přistane nečekaný dárek od Petra Palase a Gabriely Jakabovébio balíček pro všechny kolegyně k MDŽ nebo březnový příspěvek ve výši 2 000 Kč na ulehčení života. Je libo jarní úklid? Chůva? Psychoterapie? Nebo pořádný nášup z Woltu? Fantazii se meze nekladou. 
  5. Dělíme se o nápady
    A když nám inspirace dochází? Založili jsme nový celofiremní kanál – Jak přežít lockdown. Na něm sdílíme s ostatními tipy, jak zabavit děti, kam vyrazit na vycházku (v rámci okresu), kde najít psychologickou pomoc nebo jak uspořádat týmový mejdan online.

Právě chystáme další překvápko. Ale psst! Zatím je to tajemství. Dozvíte se o něm včas, sledujte náš facebook

Proč to všechno vlastně děláme?

Hlavně proto, že nám na kolegyních a kolezích upřímně záleží – lidský přístup je jednou ze stěžejních firemních hodnot. 

Zdravá rovnováha osobního a pracovního života je pro nás důležitá. Chceme spokojené lidi, ne vyhořelé zaměstnance, kteří už nemají chuť nebo sílu posouvat sebe i produkt a mít z práce radost.

Jak řešíte tuhle situaci vy? Napadl vás nějaký zajímavý způsob, jak kolegům/kolegyním pomoci? Co se vám osvědčilo a co raději nedělat? Napište nám a podělte se s námi o svoje tipy na našich webovkách, na facebooku nebo na LinkedIn

A držte se!

Zajímá vás, jak to u nás chodí, a chcete vědět všechno mezi prvními? Sledujte nás na Facebooku, LinkedIn nebo Instagramu.

Další podobné články

2020 – ohlédnutí za nevšedním rokem

Rok 2020 pomalu končí. A můžeme poctivě říct, že to byla jízda. Na pozadí globální pandemie jsme přeskládali firmu a přesunuli se do bezpečí domácích pracoven. Máme dva produkty...

Chci vědět víc

Jak jedna karanténa otočila kormidlem v tom, jak a kde pracujeme

Když jsme 12. března odcházeli z kanceláří s laptopem v tašce, říkali jsme si, že to doma týden dva v pohodě zvládneme. Jenže mimořádná opatření kvůli šíření COVID-19 se nakonec...

Chci vědět víc

Kentico v době koronavirové

Pandemie COVID-19 přinesla řadu výzev, se kterými se všichni učíme žít. Jednou z nich je bezpochyby nutnost práce z domu v rozptýlených týmech, která je spojena s celorepublikov...

Chci vědět víc